Bessenyey Zoltán: rally autóból a kerekesszékbe

Egy ép embernek a kerekesszék gondolata rémítő. De Bessenyey Zoltán kétszeres Európa-bajnok raliversenyző nem is foglalkozik ezzel igazán.

Legalábbis, ami őt illeti - bár extrém sportot űzött - egyáltalán nem foglalkoztatta a gondolat, hogyegy baleset miatt maradandó sérüléseket szerezhet. Aztán mégis megtörtént a baj. Az összetört autóban fekve már tudta, hogy a versenyzésnek ezzel búcsút is mondhat:

"Bár a versenypályák mellett nőttem fel, a testnevelő tanár diplomám megszerzéséig megpróbáltam elkerülni a sorsom. Ott meg, ugye, tanultunk anatómiát... Mivel az autóban végig eszméletemnél voltam, és semmit nem éreztem - sem a kezem, sem a lábam-, illetve a biztonsági övet sem tudtam kikapcsolni, egyből tudtam: óriási a baj. Gyanítottam, hogy ez gerincvelő sérülés lesz."

Zoli sebtében felvett öndiagnózisa beigazolódott, és hamar kiderült, hogy a rehabilitáció sem lesz csupa móka és kacagás. Mi több, nem is csak arról van szó, hogy újra talpra álljon, és kis szünet után visszakaphassa a régi életét - hanem arról, hogy megszokja az új, immár kerekesszékes létezést.

Forrás: instagram/ zoltan_bessenyey

 

"Az orvosok soha nem biztattak. Nem kecsegtettek semmi pozitívummal. Ők csak azt mondták, hogy Zoltán, akkor innentől kezdve ezt se fogja tudni, meg azt se. Én meg elkezdtem ezekre szépen rácáfolni, mert nekem pont az adta a hajtóerőt, hogy csak azért is megcsinálom!"

Azt már kicsit szégyenlősen, nevetve meséli el, hogy már az intenzív osztályon elkezdte a rehabilitációt - egy speciális labdával tornázott a nővérekkel. Valamint a kórház fodrászatában a hetedik napon - nyakmerevítőben - megmosatta a haját, mert hajtotta a hiúsága.

"Persze nem volt ez fáklyás menet: a rehabon életeket láttam tönkremenni. Nekem szerencsém volt, mert a barátnőm, aki azóta már a feleségem, mellettem volt, és mellettem is maradt. Ugyanígy a családom és a barátaim. Ők a hetedik hónapban behoztak egy sérülésemnek megfelelően átalakított autót, amit a kötelező rehabos programok után előszeretettel próbálgattam. Vagyis az OORI-n belül, a saját kis autómmal fuvarozgattam a haverokat. Az orvos a haját tépte, de ez akkor nekem magát a világot jelentette."

Forrás: instagram/ zoltan_bessenyey

Próbálnék, de nem lehet elmenni a kérdés mellett: mi történik egy közel kétméteres, sikeres, a pályája csúcsán lévő férfival, ha kerekesszékbe kényszerül?

"Megtanul türelmesnek lenni. A baleset előtt minden azonnal kellett. Nem számított, hogy milyen áron. Bármit bevetettem, hogy elérjem, amit akarok. Majd utána meg kellett tanulnom, hogy vannak dolgok az új életemben, amiket hiába akarok. Hiába teszek meg érte bármit, hiába tűröm elképesztően jól a fájdalmat, van, ami csak nagyon lassan érhető el - és olyan is van, ami pedig sehogy sem. Például nehéz volt megszokni azt, hogy sok esetben segítséget kell kérnem. Nemcsak a magasabban lévő tárgyak levételéhez, de akár egy ásványvizes kupak letekeréséhez is."

Az egyik legfontosabb dolognak mégis azt tartja, hogy meg kell tanulni humorral kezelni a helyzeteket.

"Értelemszerűen nehéz újra integrálódni a társadalomba, még úgy is, ha összetartó család és barátok vesznek körül. De egyáltalán nem lehetetlen, és szerintem Magyarországon nem is olyan rossz a helyzet. Az egyetlen, amivel nagyon rosszul állunk, az a sérülteknek fenntartott parkolóhelyek száma. És még így is van, hogy ezeket olyanok foglalják el, akiket egyértelműen nem illetne meg. Mondjuk, én vagyok annyira önfejű, hogy simán leparkolok keresztbe mögé, mert akkor talán megtanulja, hogy miért kellett volna szabadon hagyni."

Zoli életenergiája, humora és pozitív kisugárzása jó példa arra, hogy a legnagyobbnak tűnő tragédiából is fel lehet állni.

Forrás: instagram/ zoltan_bessenyey

 

"Fel lehet, és fel is kell. Ezért tartok előadásokat, és ezért veszek örömmel minden megkeresést. Ugyanakkor nem tagadom, hogy a szék mellett számos olyan láthatatlan nehézség is van, ami sokszor nagyobb frusztrációt okoz, mint maga a tény, hogy nem tudok járni. Csak hogy egyet említsek: a hőháztartásom nem funkcionál, vagyis nem tudok hőt leadni, ezért iszonyú könnyen belázasodom."

Ugyanakkor Zoli azt vallja, hogy azokra a dolgokra kell hangsúlyt fektetni, amik előre visznek. Például arra, hogy még bungee jumpingolni is tudna. És habár azt még nem próbálta, jet skin, és ski-doon már ült. :)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Instagram/ zoltan_bessenyey

    Ezt olvastad már?