Utálod a menstruációdat? Pedig varázsereje van!

Fáj, undorító, kellemetlen, csak a gond van vele. Gondolod te. Persze nem mondom, hogy én egyenesen rajongok a menstruációért, de megtaláltam a módját annak, hogy pozitívan tekintsek rá.

Ebben sokat segített az is, hogy csupa jó dolgot olvastam ezzel kapcsolatban. Például tudtad, hogy bizonyos hiedelmek szerint a menstruációs vér varázserővel bír? Bizony ám...

Az ókori egyiptomiak előszeretettel gyűjtötték be a menstruációs vért, mert varázserőt tulajdonítottak neki. Áldozatként mutatták be az isteneknek, vagy különböző rituálékhoz használták fel, ahogy a boszorkányok is. Sőt, egyesek abban is hittek, hogy egy szűz lány első menstruációs vére szintén varázserővel bír: képes meggyógyítani a pestist, a leprát és az epilepsziát is.

Továbbá a boszorkányok még odáig is elmerészkedtek, hogy menstruációs vérüket a kiszemeltjük italába cseppentsék - mert állítólag ez a legerősebb szerelmi bájital. Hát nekem akármennyire is kellett egy pasi, nem vitt rá a lélek, hogy hasonlót csináljak. Ellenben már-már hízelgőnek találtam - legalábbis a feltételezést -, hogy haha, nekem van varázserőm, míg a pasiknak nincs!

Több kultúra is ünnepelte és dicsőítette a menstruáló nőket

Az indián kultúrákban például különös figyelmet fordítottak a fiatal lányok első vérzésére. Egyet jelentett azzal, hogy az illető nővé érett, ezért egy szertartás keretein belül köszöntötték nő társai - akikkel vérszövetségre lépett.

Majd a törzsfőnök egy jós álmot kért tőle, mivel úgy hitték, a menstruáló nő szellemi szinten érzékenyebb ebben az időszakban - amelynek köszönhetően felerősödnek az intuitív képességei. Ezért is kérték általában a menstruáló nők tanácsát, útmutatását, mert abszolút hittek a bölcsességükben. Illetve azért is gondolták így, mert a legtöbb kultúra felfedezte, hogy sokszor a nők menzesze összeköttetésben van a holdciklusokkal. És mivel a nők kapcsolatban állnak a Holddal - aminek mágikus erőt tulajdonítottak -, így a nő maga is mágikus személlyé válik.

Forrás: Shutterstock

Egyes indiai hagyományok is úgy hiszik, hogy ebben az időszakban a nő kapocs a túlvilág és az itteni között. A Tantra szerint a hölgyek - a ciklusuktól függően - különböző istennőket testesítenek meg. Ebben az időszakban házimunkát sem kellett végezniük, hiszen ilyenkor a világi feladatok fölött álltak. Ám inkább azokban kultúrákban engedték el a házimunkát, ahol "féltek" a menstruáló nőktől, mert veszélyesnek és tisztátalannak tartották őket.

"Jól van, ne csináljon semmit, de a közelembe se kerüljön, vonuljon el valahová!" - És ezzel kiközösítették őket egy rövid időre. Pedig egész jól hangzik az a verzió, hogy a megbecsülésből eredően nem kell semmit se csinálniuk.

Hagyományok és hiedelmek ide vagy oda, a menstruáció javában felfogás kérdése is. A spirituális nézetek szerint a nő megtisztul a menstruáció alatt. Nemcsak fizikai, hanem lelki szinten is. Nemcsak az elhalt petesejtek, a nyálkahártya távozik belőlünk, hanem a negatív érzéseink, gondolataink, a felgyülemlett a stressz, a harag vagy a szomorúság.

Azért nem is rossz gondolatmenet, hogy a vérrel együtt minden olyan is kilökődik a testünkből és a lelkünkből, ami mondjuk, szellemi szinten mérgez bennünket. Ezzel magyarázzák azt is, miért kerül a nő felfokozott érzelmi állapotba, illetve egyes kultúrákban miért számít rituális folyamatnak a vérzés. Valójában, ha ezzel a gondolatmenettel képes valaki azonosulni, annak tényleg könnyebb lehet a menstruáció. Nekem bevált.

Talán nem teszünk szert boszorkányok képességeire, de ha elfogadjuk, hogy ez egy természetes folyamat, akkor nem fogjuk utálni sem annyira. Ettől is nő a nő, aki a nehéz napokon megérdemli a plusz törődést. Úgyhogy minden hónapban akad négy-öt nap, amikor megünneplem magamat. Érett, bölcs, érzékeny nő vagyok.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek