Szudán félelem csiklócsonkítás csonkítás rettegés büntetés Barok Eszter
Szudánban, Afrika harmadik legnagyobb területű országában - ahol több mint 40 millió ember él -, mostantól végre törvény tiltja a "női körülmetélésnek" csúfolt csonkítást.

Óriási lépés ez, de csak egy a sok közül, ami egy méltóbb, emberi élethez vezet nők tömegei számára.
Jó, de mi is ez?

A "női körülmetélés", mint kifejezés, már önmagában véve eufemizmus, hiszen a valóságban durva csonkításról van szó. A csikló egy részét, szélsőséges esetben az egészét kivágják, hogy a nő ne élhessen át szexuális örömérzetet, és így hű maradjon a férjéhez. Ezekben a kultúrákban ugyanis a házasság alapja nem a szerelem, hanem a két dinasztia közötti szövetség és a közös utódok létrehozásának szándéka.

A tiszta, családcentrikus, a férjnek magát alárendelő nő máig "metélt", ezért számos esetben még a jómódú, felvilágosult családok is elvégeztetik a beavatkozást. (Nemrég egy 12 éves kislány halt ebbe bele egy egyiptomi magánkórház műtőasztalán.) Annál nagyobb szégyen ugyanis nincs, ha egy lány férj nélkül marad, és ez - iskolai végzettség és önálló vagyon híján - anyagi kilátástalanságot is jelent.

Az UNICEF 2016-os felmérése szerint 30 ország - ebből 27 afrikai - több mint 200 millió nője esett át csiklócsonkításon élete során. A többség bizony avatatlan kezek által, és higiéniailag kifogásolható körülmények között.

"Dehát ez egy régi hagyomány!"

Hagyomány az, hogy húsvéti tojás festünk és kocsolkodunk tavasszal, halat vagy töltött káposztát eszünk karácsonykor. A bántalmazás, a csonkítás semmilyen formája nem lehet hagyomány, hiába ismétlődik generációról generációra. Tudatos lépéseket kell tenni azért, hogy a bántalmazás véget érjen.

Nem, nem vallási előírás!

Szudánban és a női csonkítást engedő országok nagy részében a népesség az iszlám valamelyik ágát követi, a szudániak például a misztikus irányzatot, a szufizmust érzik magukénak tömegével. A Koránban azonban egyetlen szó nem esik a nők megcsonkításáról, sőt, a Próféta kimondottan védi a lányokat, asszonyokat. Szerencsére más világvallás sem ír elő ilyesmit, így az az érvelés, hogy a barbár szokás valláshoz köthető, teljesen téves.

Forrás: Shutterstock

Megoldható a probléma szigorú tiltással?

Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Több országban - többek között Kenyában és Mauritániában is - törvény tiltja néhány éve a csonkítást, de ettől még a családok tömegével végeztetik. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a törvényi tiltás fontos, de ugyanígy a legszegényebb, iskolázatlan réteg edukációja is elengedhetetlen.

Ahogyan az is, hogy a lányok teljes körű oktatásban részesülhessenek, így ne legyenek egy majdani férj és annak családja kényére-kedvére kiszolgáltatva egész életükben. Ez a kérdés tehát elválaszthatatlan a női egyenjogúság ügyétől.

"Van elég bajunk, még az afrikaiakkal is foglalkozzunk?"

Természetesen mindenkinek arra kell törekedni, hogy az ő hazájában, közvetlen környezetében meglévő problémák ellen tegyen a maga szintjén. Így persze az afrikai nőkért is maguk az afrikai nők tudják a legtöbbet tenni. Ugyanakkor ne feledd, hogy Afrika egészében az analfabetizmus több mint 50 százalékos, a hatalmas Szudán egyes területein pedig eléri a 98 százalékot is az írástudatlanok aránya.

Őket szinte lehetetlen pusztán törvénnyel megfogni, az edukációhoz pedig tettrekész önkéntesek és bőséges anyagi források kellenek. Ezért is fontos, hogy a fejlett világban is tudatában legyünk a problémának.

Szudánban mára adott, hogy 3 év börtön vár azokra, akik a beavatkozást elvégzik vagy elvégeztetik, de még mindig van bőven feladat. A szudáni nők iskoláztatásán és az edukáción túl még mindig ott van Guinea, ahol a nők 97 százaléka, valamint Gambia, Burkina Faso, Mali és Sierra Leone, ahol a nők több mint 75 százaléka esik át a barbár, sokszor életüket követelő gyakorlaton. Tehát még mindig egy világszerte százmilliókat érintő problémáról van szó...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.