Borzalmas karácsonyod lesz, ha a lelki békére hajtasz!

Az év végéről azonnal a karácsony, illetve a szilveszter jut eszünkbe. Az év legnagyobb ünnepére készülni már önmagában is igen összetett feladat... Az ajándékok beszerzése idő- és költségigényes.

A munkahelyi karácsonyi party, a kötelező baráti találkozók - na, ehhez van ilyenkor a legnagyobb kedvünk -, a gyerekek óvodai/iskolai bemutatói mind egy-egy foglalt délutánt jeleznek a naptárban. Aztán ott van az ünnepi vacsora, plusz a sütemények, az egész megspékelve a rokonlátogatások leszervezésével... Ha úgy döntünk, hogy a minimalista verzióban adjuk elő az ünnepet, akkor sem maradunk tennivaló nélkül.

A háromnapos hadjáratszerű vendégeskedés végeztével a szerencsésebbek pihennek pár napot, a kevésbé szerencsések még odateszik magukat a munka frontján. Majd jön az év valódi vége, a szilveszter. Ezen a napon, pláne az esti órákban, kötelező a móka és kacagás. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az ember nyomós indokkal még a születésnapján is kaphat felmentést a vidámkodás alól, no de Szilveszterkor...? Nincs pardon,akkor kötelező a jókedv!

Véleményem szerint az év vége mégsem emiatt nehéz... vagyis nem csak emiatt. Inkább azért, mert ilyenkor próbáljuk behozni az évközi lemaradásokat. Ilyenkor szeretnénk még a hetek, hónapok óta félbehagyott dolgaink végére pontot tenni. Ilyenkor szeretnénk minden régóta nyűglődő, húzódó feladatot ténylegesen letudni végre. És ez húz le igazán - hiszen most rengeteg a tennivaló a külvilág felé, melyek mindig elterelik a figyelmünket.

Tudni kell, hogy azok a kérdések és gócpontok, melyeknek lezárására huzamosabb ideje nem tudjuk rávenni magunkat, nem véletlen kerülnek mindig a sor végére. Több időt, összeszedettséget, átgondolást igényelnének - és a következő hetekben sok mindenről szól az életünk a készülődés miatt, de ezekről épp nem.

Forrás: Shutterstock

Aki igazán lelkiismeretes típus, még azt a kérdést is felteszi magának, vajon hogy áll az év eleji fogadalmával: mit sikerült, mit nem sikerült belőle idén megvalósítania... És mint tudjuk, ez rengeteg "miért"-tet és hasonló fajsúlyos kérdést vet fel.

Válási és párkapcsolati mediátorként www.lehetjobb.hu) azt tapasztalom, hogy az év végi időszakban bizonyos szempontból valahogy generálódnak a problémák. Egy-egy kérdéskör alapos tisztázása pedig mindenképpen több energiát vesz ki belőlünk. A család tagjai többet vannak együtt az iskolai és munkahelyi szünet miatt, és az ünnepek körüli teendők, váratlan helyzetek rengeteg rugalmasságot, humort és türelmet igényelnek.

Ezért azt tanácsolom, hogy a "körülményekhez képest nyugodt" év végét tűzzük ki célnak. Ha egy kérdés megfogalmazódik, akkor érdemes feljegyezni és érlelgetni magunkban addig, míg a helyzet is adott lesz a tisztázására. A lényeg nem a probléma szőnyeg alá söprése és elodázása, hanem a békés, közös ünneplés. Ha ezt előre eldöntjük, akkor semmi nem tud ettől eltéríteni.

Mindenképpen értékelendő, ha legalább önmagunkhoz őszinték vagyunk, de a nagytakarítást egyelőre most hagyjuk meg a külvilág felé, és a lelki részéből csak annyit vegyünk bele, amennyi valóban előre visz bennünket! A cél egy nyugodt, derűs ünnep - éppen annyi lelki rendrakással egybekötve, amennyi a mézeskalács tésztájának összegyúrása közben jólesik. A többit hagyjuk meg későbbre! Most örüljünk a fának, aminek a tetején ott ragyog az aranysárga csillagocska...

Szilvássy Rita

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek