Berúgtál, mert pocsék heted volt? Én nem lennék rá büszke!

Egy gyerekkori barátnőm arról mesél, hogy a pasija mennyire leitta magát a hétvégén a munkahelyi bulin, de ő mégsem mérges ezért, hiszen sok a stressz, megérdemli az a drága ember, hogy így engedje ki a felesleges gőzt.

Engem meg majdnem megüt a guta. Ne már, gondolom! Már tapsolunk is annak, ha részeg valaki? A részegség még mindig vagány dolognak számít, és az is normális, ha egyszerre akár egy üveg bort megiszunk, és nem érezzük, hogy ez sok lenne.

Bár nem vagyok pszichológus, mégis nagyon világosan átlátom a működési rendszerét mindennek. A férfit - sok más fiatalhoz hasonlóan - nem tanította meg senki gyermekkorában arra, hogyan lehetne a felesleges energiákat, negatív érzéseket pozitív irányba terelni. Nem voltak megfelelő minták arra, hogyan érje el a nyugalmat, vagy éppen az élményt szerek használata nélkül.

Mert az már az amerikai Milkman pszichológusprofesszor kutatásaiból kiderült, hogy a szerhasználók a nyugalmat vagy az élményt keresik. Ő a hetvenes években kezdett a drogproblémával foglalkozni. Arra jutott, hogy a fogyasztók a szer okozta agyi kémiai változásoktól függők, és nem a konkrét anyagtól.

Hasonló neurokémiai változásokat drogok nélkül is el lehet érni: így hatnak például a viselkedéses addikciók, azaz a szerencsejáték, net- vagy épp a vásárlásfüggőség. Ezért az volt a célja, hogy kitalálja, hogyan befolyásolható az idegrendszer kémiai állapota drogok nélkül.

Kutatócsoportja olyan alternatívákat tett elérhetővé a problémás kamaszoknak, amelyek természetes módon változtatják meg agyuk kémiáját. "Megtanítunk titeket bármire, amit tanulni akartok: zene, tánc, hiphop, képzőművészetek, harcművészet" - mondták nekik.

Forrás: Shutterstock

Azaz nem kezelést ígértek, hanem a szorongóknak olyan elfoglaltságot, ami nyugtatólag hat rájuk, a kalandot igénylőknek pedig kihívásokat. A terápiát problémamegoldó és kommunikációs tréninggel kiegészítve megdöbbentően látványos eredmények születtek.

Izlandon vevők voltak a módszerre, de ezen felül még hozzátettek néhány dolgot, és a programnak a "Fiatalok Izlandon" nevet adták. Betiltották a dohánytermékek és az alkohol reklámozását, 18 év alatt tilos lett a dohányáruk vásárlása, 20 év alatt pedig az alkoholé. Azt javasolták a szülőknek, hogy töltsenek minél több időt a gyerekeikkel, és a szabadidős tevékenységeket állami támogatásban részesítették. Így pl. ingyen korcsolyázhattak vagy pingpongozhattak a gyerekek.

Mindennek köszönhetően néhány év alatt drasztikusan lecsökkent a dohányzó, alkoholizáló és drogfogyasztó fiatalok száma. Igaz, még azt is beszabályozták, hogy 13 és 16 év közötti gyerekek nem lehetnek az utcán télen este 10, nyáron éjfél után.

Magyarországon is próbálkoztak már hasonlóval. A komlói kistérségben például a T20 Darts Club a Komlói Rendőrkapitánysággal együttműködve négy évvel ezelőtt indított egy programot "Drog helyett darts" néven. Drogprevenciós előadásokat tartottak az iskolákban, ahol egyúttal alternatívát is felkínáltak a gyerekeknek: az előadások után sportolási (dartsozási) lehetőséget biztosítottak. Az eredmények biztatóak voltak: azokból az iskolákból, ahol már lezajlott a program, nem érkezett bejelentés a "biofű" használatáról.

A hasonló jellegű kezdeményezések felkarolása nagy változásokat eredményezhetne. Ehhez azonban először is az kell, hogy ne a részegséget tekintsük természetes megoldási módnak a stressz levezetésére...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?