5 ok, amiért a csapatmunka a mániáddá válhat

Dolgoztam már életem során egyedül is és csapatban is. Mindkettőnek megvan a maga előnye, de nálam vitathatatlanul a csapatmunka a nyerő. Gondoljatok bele, az emberek régen sem egyedül morzsolták a kukoricát, mert az halál unalmas lett volna.

Inkább összegyűltek, és énekeltek, meséket mondtak, szórakoztatták egymást, így sokkal jobban ment a munka. De nézzük meg konkrétabban, miért is olyan jó csapatban dolgozni!

1. Együtt még a rossz is elviselhetőbb!

Vannak időszakok az életben, amikor nehéz helyzetben vagyunk. Épp átestünk egy szakításon, túl sok a munka, vagy épp fogalmunk sincs, miért kell megtanulni egy papír megszerzéséhez mindenféle felesleges(nek hitt) dolgot. Na, ilyenkor jól tud jönni, ha másokkal "együtt szenvedhetünk". Mert ha valaki ugyanazt éli át, amit te, és tudod, érzed, hogy nem vagy egyedül, az hihetetlenül sokat segít. Gondolj csak a vizsgák előtti közös tanulásokra/pánikolásokra!

2. Nevetéssel oldhatod a feszkót.

Előfordult, hogy szinte lehetetlen helyzetet kellett megoldanom munkafronton. Azt hiszem, egyedül teljesen kiborultam volna, esetleg mély depresszióba esek és feladom - de csapatban végül az egész egy jó bulinak tűnt. Támogattuk egymást, és kínunkban már csak nevettünk az egészen. Végül - amellett, hogy közösen megoldottuk a feladatot - még jól is szórakoztunk. Ez az egyik legkedvesebb emlékem.

3. Mindig van valaki, akinek kiöntheted a szíved.

Volt olyan munkahelyem, amit nagyon nem szerettem, és csakis a csapat tartott ott. Mert bármilyen unalmas volt a napi feladatom, kárpótolt, hogy olyan emberek között töltöm az időmet, akiket szeretek, és akik engem is szeretnek. Bármikor el lehetett hívni valakit egy kávéra, hogy kiöntsem a szívem, és ez többet adott, mert bármilyen szuper kihívás vagy érdekes munka.

Forrás: Shutterstock

4. Tartozol valahová...

Csapatban dolgozni azt is jelenti, hogy egy közösség része vagy. Ez pedig jó érzés. Társas lények vagyunk, és az identitásunk fontos részét képezi a valahová tartozás élménye. Akkor is, ha ez esetleg "csak" egy munkahely - de tudjuk, hogy hiányoznánk, ha elmennénk, és ez kapaszkodót, biztonságérzetet ad.

5. Szeretve érzed magad.

Még ha a magánéleted épp romokban hever is, tudod, hogy van egy hely, ahol biztonságban vagy: ismernek és szeretnek, akkor is, ha a világod épp darabjaira hullik. És ez igenis segít. Nagyon sokat. Pláne, ha sokat vagy abban a biztonságos közegben - ami egy munkahelyen eleve adott, hiszen ott töltjük a napunk legnagyobb részét.

Szóval, ha egy jó csapat tagja vagy, becsüld meg, mert többet jelent, mint gondolnád! Ha pedig nem, igyekezz egynek a része lenni, mert nagyon nagy támogatást tud nyújtani a mindennapokban.

Fehérvári-Varga Judit

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek