Én szégyelljem magam a környezetszennyező cégek helyett?

Örülök annak, hogy a világ fejlődik. Örülök, hogy egyre több ember figyel fel az állatkínzásra, hogy egyre többünket érdekel az évezredek alatt (sem) lebomló, mindent elborító szemét, amit termelünk.

Nyilván nem járok állatos cirkuszba, sem delfináriumba, és nem hajigálom el a szemetet sem. És mindezek mellett, igyekszem tudatos vásárlóvá válni! Amióta tudok a kozmetikai állatkísérletekről, azóta vásárolom inkább a cruelty free termékeket, amikből szerencsére egyre több van.

Már nem csak azzal foglalkozom, hogy bio-e a tojás, hanem keresem a normális gazdaságokból származó hús- és tejtermékeket. Van egy csomó textil bevásárlótáskám, hogy ne kelljen nejlont kérnem a boltban, és kaptam anyutól a zöldségek vásárlásához pici, hálós szatyrokat.

De az már totálisan abszurd, hogy nekem kell levadásznom az értékrendembe beleférő termékeket! Hogy egy bevásárlás nem tíz perc a listával, hanem kommandózás a sorok között, az apróbetűs részek olvasgatása a termékeken - hogy honnan származik a cucc. Hogy átverős a megnevezés, mert azt írják rá : Farm, miközben rajta van a tojáson egy pecsét, hogy 03-as, azaz ketreces.

Nem lehet megvenni egy tusfürdőt vagy sminkcuccot anélkül, hogy ne kellene előtte félórát böngészni a mobilon, a zsibongó üzlet közepén, neonfénynél, idegesítő háttérzenei aláfestéssel. Mert az egyik lista szerint cruelty free, a másik szerint nem.

Persze az EU-ban tilos a kozmetikai célú állatkísérlet, de ha Kínába is importál a cég (ahol kötelező), akkor ezért bevállalják az állatkínzást. Mi van, ha a gyártó nem tesztel, de a hozzávalókat egy külsős cég teszteli ártatlan kiskutyákon, nyuszikon vagy tengerimalacokon? És ha nem teszteli, akkor a műanyagból készült flakon vajon mennyi idő alatt bomlik le?

Forrás: Shutterstock

 

Rohadtul elegem van! Nemcsak ebből az időpazarló, végeláthatatlan procedúrából, hanem abból is, hogy nem én vagyok a bűnös, mégis az én lelkiismeretemet terheli az egész szemétláda iparosodott világ, meg az összes környezetszennyező, állatkínzó nemtörődömsége, akiket csak önmaguk és a pénz érdekel! Mert nekem lenne lelkiismeret-furdalásom, ha megvenném azt a doboz tojást, nem annak, aki embertelenül bánik a tyúkokkal, és apró ketrecbe zsúfolja őket.

Mégis nekem kell elmennem egy másik boltba, vagy reggeli nélkül maradni más ember állatkínzó rohadéksága miatt! Nekem kell rosszul éreznem magamat, mert éjszaka a buliból hazafelé menet megszomjazom, és merek venni egy félliteres vizet. Mert akkora szar alak vagyok, hogy nincs nálam állandóan újratölthető kulacs. Pedig nem én vagyok az, akinek műanyaggyára van.

Minduntalan rosszul kell hogy érezzem magam, amikor tele van a szemetes, hogy nem vagyok zero waste. Pedig nem én vagyok az, aki műanyag szarba csomagol mindent ahelyett, hogy kimérősen árulná vagy üvegben, esetleg újrahasznosított barna papírban.

Lassan már azért is szar arc vagyok, mert nőként menstruálok, és megveszem a 350 forintos betétet - amit a francokért nem lehet lebomlóra gyártani! De megveszem, mert nincs fölösleges huszonnégyezrem három csúcsszuper és trendi menstruálós bugyira (ami még mindig kevés darabszámban, és lehet, hogy az életben nem térül meg az ára).

Tök jó a sarki közértes néninek, aki nem érti mi bajom, hiszen az általa árult ketreces tojások sárgája nagyon szép élénk színű, és ő akkor is nejlonba rakja a kenyeret, ha látja hogy van nálam bevásárlótáska.Tök jó annak is, akit nem érdekel a világ, és nyugodt szívvel beleteszi a liter állatkínzós tejet a kosarába, mert olcsó. Aztán mellépakolja azt az illatos, márkás sampont, mert nem érdekli, hogy tesztelik-e állatokon. Tök jó annak is, aki szemrebbenés nélkül üzemelteti az állatkínzó gyárát, a kozmetikai cégét, meg annak is, aki kivágja a zsák szemetét az erdő mellé, mert senki és semmi nem érdekli.

És azért bosszantó ez, mert egyelőre szélmalomharcnak tűnik az egész. És nincs más megoldás, csak az, hogy nem vesszük meg az állatkísérletes kozmetikumot, akkor sem, ha szuper világmárka, és a sztárok is ezt használják! Bojkottáljuk azt a tejterméket, ami nem normális farmról származik, és ne kérjünk nejlonszatyrot!

Ha nem lesz az ilyen cuccokra kereslet, akkor talán kezdenek valamit a kínálattal. És előbb vagy utóbb talán kitiltják ezeket a magazinok oldalairól és a tv-reklámokból is. Mi meg várunk, keresgélünk, és elmagyarázzuk a gyerekeinknek vagy az unokáinknak, hogy mi is történik a háttérben.

És talán egyszer eljutunk oda, hogy nem kell keresgélnünk többet, és nem emészt majd mindenért a lelkiismeret-furdalás. Mert minden termék állatkísérlet-mentes lesz, és újrahasznosítható, és lebomló, meg farmról származó, zöld, bio és fairtrade.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?