Történelmi pillanat: Nők cseréltek akkumulátort az űrben!

Nemrég bekövetkezett az, amire nem volt még példa a világtörténelemben: két női asztronauta együtt indult űrsétára. Na, persze nem csak sétálgattak céltalanul, mintha egy parkban vagy plázában lennének, hanem valamit megjavítottak az űrállomás külső oldalán! Egy elhasználódott akkumulátort cseréltek ki.

A női űrséta, ha nem is egyidős az űrhajózással, de 1984 óta létező dolog: Svetlana Savitskaya a Salyut-7 asztronautájaként, három és fél órát töltött odakinnt. Az első női űrsétát több is követte, összesen 15 űrhajós hölgynek volt lehetősége kijutni a világűrbe. De olyat, hogy egy űrsétának mindkét tagja nő legyen, még nem látott a világ!

Tavasszal már majdnem megtörtént, de történt egy kis malőr: az űrruhák méretezése miatt (M, L és XL), sajnos, csak az egyiküknek jutott megfelelő. Úgy tűnik, hogy a nőknél az öltözködési probléma nem csupán a földi létre korlátozódik.

Sokat változott a világ a kezdetek óta: régebben katonai mellékág volt az űr meghódítása, és tesztpilóta múltjukból eredően, a férfiak voltak az esélyesek a pozíciók betöltésére. Fiatal férfiak. Ehhez képest a mostani asztronauták gyakran olyan korúak, hogy már-már esélyesebbek az űrhajózásra, mint egy civil munkahelyen való elhelyezkedésre. Hiszen mik is a munkahelyi elvárások manapság? Legyél iszonyú fiatal, de ugyanakkor legyen 10 év tapasztalatod IS.

A 26 és 46 év közötti jelöltek átlagéletkora 34 év, akik egy-két éves kiképzést követően válhatnak űrhajósokká. A két hölgy sem tinédzser már: Christina Koch 1979-ben, Jessica Meir 1977-ben született.

Christina KochForrás: AFPforum/ Sputnik/Mikhail Voskresenskiy

Volt, hogy 18 ezren adtak be jelentkezést a NASA-hoz. Ugyan a jelentkezési feltételek nem is annyira bonyolultak, de ezt a többezres létszámot mégiscsak le kell valahogy szűkíteni először 120-ra, majd 6o-ra. Ebből aztán elindulhat egy nyolc fős osztály a kiválasztottakból.

Ha egészséges középkorú vagy, és diplomát szereztél például mérnöki karon vagy természettudományokból, és 3 év szakmai tapasztalatod van az adott területen, akkor küldheted is a papírt a NASA-hoz.

Az Európai Űrügynökségnél jobban szeretik ha 37 alatti vagy, de a magassági korlátozások itt kevésbé szigorúak, mint egy légiutas kísérő vagy vadászpilóta képzés felvételijén. Lehetsz pinduri 153 centis vagy 190-es égimeszelő is. Legyél mentálisan és fizikailag egészséges, jó csapatjátékos, és máris egy lépéssel közelebb vagy.

Persze minél több plusz tapasztalattal, nyelvtudással, búvár vagy pilóta vizsgával rendelkezel, annál esélyesebb, hogy bekerülsz a kiválasztottak közé. Christina például villamosmérnök és fizikus. Noha egész korán jelentkezett már a NASA-hoz, ahhoz, hogy űrhajóssá váljon, rengeteget segített az előzetes kutatói tapasztalata.

Több expedíción is részt vett mindkét sarkvidéken, ahol a körülmények sokat segítettek abban, hogy később elviselje a Nemzetközi Űrállomás nyújtotta szokatlan körülményeket: sötétség, izoláció, bezártság ugyanazzal a pár emberrel, stb.

Jessica Meir ugyan orvosi egyetemet végzett, de ő is több expedíción vett részt, amikor pingvinek viselkedését tanulmányozta a sarkvidéken, mint tengerbiológus. A búvárkodás, az extrém jég alatti merülések, és a vízalatti laboratóriumi munka is előnyére vált, amikor kilőtték az űrbe.

Forrás: AFPforum/Sputnik/Mikhail Voskresenskiy

A Mars One cég, akik már kiválogatták a megfelelő embereket a kétszázezer jelentkező közül, hogy kolonizálják a Marsot 2023-ban, idén csődöt jelentett. Hogy egyáltalán megvoltak-e a tudományos alapok és a felszerelés az induláshoz, vagy csak egy kamu volt az egész, azt sosem tudjuk meg. Mindenesetre tény, hogy már az állami szektoron kívül is egyre több magáncéget vagy milliárdost is foglalkoztat az űrutazás gondolata

Egyre több lehetősége lesz egy tudományos-beállítottságú átlagembernek is megtapasztalni a súlytalan világűrt a maga fizikai valójában. És egyre közelebb kerül az űrutazás hozzád vagy hozzám is, akármilyen hihetetlennek is tűnik.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?