Tinik, akik felnőtteket is lealáztak a felfedezésükkel

"Bezzeg a mai fiatalok", hallgattuk régen a discman fülhallgatója mögül - mégis ember lett belőlünk. A mai fiatalság pedig cseppet sem rosszabb, mint mi voltunk. Ugyanúgy tanulnak, szeretnek, reménykednek és tervezik a jövőt. Sőt...

Némelyek nemcsak a saját jövőjüket, hanem az egész emberiségét. Lássuk, kik ők!

Egy fiú, aki megmenti az óceánokat

Boyan Slat tinédzserként sokat úszott és búvárkodott a tengerben, és szomorúan vette tudomásul, hogy több a szemét a vízben, mint a hal. Öt óriási hulladéksziget úszik az óceánokon, a legnagyobbnak a területe nagyobb, mint másfél millió négyzetkilométer, azaz háromszor akkora, mint Franciaország... Állítólag lehetetlen küldetés, legalábbis évezredekig tartó procedúra lett volna megtisztítani a vizet a hatalmas mennyiségű hulladéktól.

Boyan mindössze 19 éves volt, amikor kipattant a fejéből az a megvalósítható ötlet, hogy egy tisztító berendezés - csövek segítségével - az áramlatokra hagyatkozva szívja be a felhalmozott szemetet.

A megoldás nemcsak hatékony, de nem veszélyezteti az élővilágot sem. A tervek szerint a vízből kinyert hulladék újrahasznosítható, és ebből a bevételből fedezhető az összes hulladéksziget eltüntetése az elkövetkezendő évtized során.

Forrás: ANP/AFP/Remko De Waal

A műanyagszemét ellen harcoló testvérpár

Melati és Isabel Wijsen egy Balin élő testvérpár. Tíz és tizenkét évesen indítottak el egy kezdeményezést, aminek lényege a műanyagszemét elleni küzdelem. Ruanda ihlette meg őket, ahol több, mint tíz éve nincsenek már nejlonszatyrok.

A lányok először kicsiben kezdték, strandokat tisztítottak meg a tengerparti szeméttől, majd a kormányzati támogatásnak hála 2016-ra elérték, hogy Bali nemzetközi repülőtere teljesen műanyagszatyor-mentessé váljon, majd két évvel később már az egész szigetről kitiltották a szatyrokat.

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Jack Andraka, aki 15 évesen emberek százezreit mentette meg

Jack nemzetközi díjat nyert a tudományos felfedezések terén. Találmányának köszönhetően a hasnyálmirigyrák már nagyon korai stádiumban is beazonosítható, így időben meg lehet kezdeni a kezelést. Sajnos a felfedezést egy közeli hozzátartozójának halála ihlette, ekkor szembesült ugyanis azzal, hogy a betegség késői felismerése miatt csökken a túlélési esély. Több, mint kétszáz laboratóriumtól kért segítséget, végül egy helyen fogadták, hogy elvégezhesse a kísérleteit.

Az eredmény: sikerült kidolgoznia egy olcsó és hatékony tesztet, ami egy bizonyos típusú antitest mennyiségét mutatja ki a vérből, és öt perc alatt beazonosítja a hasnyálmirigyrákot.

Forrás: Wikipedia

Szélmalmot épített, pedig még iskolába sem járt!

William Kamkwamba tizennégy évesen lett világhírű, amikor otthonában, egy malawi faluban szélmalmot épített, hogy elektromos áramot állítson elő. Annak ellenére, hogy szegénységben éltek, és a szülei nem tudták finanszírozni az iskolai tanulmányait, William nem hagyta abba a tanulást. Rendszeres látogatója lett a helyi könyvtárnak, és saját magától kezdett fizikát tanulni. A helyi farmerek és újságírók vették észre a szélturbinát, mely az otthoni háztartási eszközeiket működtette.

Így indult el a hírnév felé vezető úton: TED konferenciákon vett részt, újságcikkeket írtak róla, ennek hatására segítőkre lelt, és újra járhatott iskolába. Nemrég egy filmet is forgattak az önéletrajzi könyvéből, The boy who harnessed the wind címmel.

Forrás: Red Bull Content Pool via AFP/Mpumelelo Macu / Red Bull Content Pool/Mpumelelo Macu

A lány, akit lelőttek, mert tanulni akart

Még az olyan, oktatásban elmaradott, világtól elzárt helyekről is ki lehet törni, mint Pakisztán. Malala Yousafzai egyszerűen csak iskolába szeretett volna járni egy olyan közegben, ahol a tálibok megtiltották a nők tanulását, költő és aktivista édesapja pedig támogatta ebben. A kislány a fenyegető levelek ellenére internetes blogban tudósított a tálib uralomról, és kiállt a nők tanulásának jogáért.

15 éves korában fegyveresek állították meg az őt szállító iskolabuszt, és egyszerűen fejbe lőtték. Csodával határos módon túlélte a támadást, és gyógyulása után nemzetközi példakép vált belőle.

Forrás: AFP/Franck Robichon
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?