A sztárok a legvadabb szörnyűségek után is talpra állnak?

Demi Moore-t 15 évesen megerőszakolta egy férfi, és az alkoholista anyja cserébe 500 dollárt kapott. Oprah Winfrey-t 9 évesen a 19 éves unokatestvére erőszakolta meg, és ez csak a kezdet volt. Charlize Theron 15 évesen végignézte, ahogy anyja megöli az apját.

De hogy ne csak női példánk legyen: Tim Roth-t gyerekkorában a saját nagyapja bántalmazta szexuálisan.Keanu Reeves a húszas éveiben elvesztette legjobb barátját, River Phoenixet, az első Mátrix film forgatása idején pedig halva született a kislánya. Majd 18 hónappal később imádott kedvese, Jennifer Syme is elhunyt egy autóbalesetben. 

Forrás: AFP/John G. Mabanglo

Mi a közös bennük? Átéltek egy komoly tragédiát, és mégis sikeres emberré váltak. Egytől egyig híresek és elismertek a szakmájukban. Akaratlanul is felmerül az emberben a kérdés: vajon akkor is ilyen nagy emberek lettek volna, ha nem éri őket tragédia gyerek- illetve fiatalkorukban? Ezt persze nem tudhatjuk, de tény, hogy rajtuk kívül még rengeteg híresség élt át a múltban szörnyűségeket. Úgy tűnik, mintha a történtek valami pluszt adtak volna nekik.

Persze, szó sincs arról, hogy csak és kizárólag a tragédia miatt emelkedtek ki az átlagból, és ez a titok nyitja a sztársághoz - még csak az hiányozna... Hiszen tehetségesek. De tagadhatatlan, hogy a történtek - így vagy úgy - hozzájárultak ahhoz, ahol ma tartanak.

Pedig sokuknak hosszú időbe telt a felépülés. Volt, aki alkoholhoz, drogokhoz fordult, más szakértő segítségét kérte. Valahol érthető, hiszen olyan dolgokat éltek át, amitől sokan megzavarodtak volna. Óriási lélek- és akaraterőre vall az, hogy nem adták át magukat a tragédiának, nem hagyták, hogy végleg lehúzza őket, és rájuk nyomja a bélyegét egy életen át. Segítséggel vagy anélkül - talán a hitüknek vagy szimplán az akaratuknak köszönhetően - kitörtek a múlt árnyékából, meggyógyultak, majd befutottak.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit picture alliance/Jeff Spicer/Geisler-Fotopress

Biztos volt olyan, aki bezárta egy kis "dobozba" a történteket, és elméje legmélyebb zugába rejtette, rányomva egy "döglött akta" címkét. Más viszont erőt merített az emlékekből, és talán reggelente a tükörben azt mondogatta magának: "Megerőszakoltak, bántalmaztak, de legyőztem a démonaimat. Erős vagyok, bármit elérhetek, amit akarok,mert a múltam erőt ad nekem."

Az ilyen sztárokra nemcsak azért nézek fel, mert Oscar-díjas ászok, és istenkirályok a szakmájukban. Hanem mert látom bennük az embert, aki a történtek ellenére képes volt felemelkedni és nyíltan vállalni, amit egykor el kellett viselnie. Nem feltétlenül azért, mert fényezni és reklámozni akarja magát, hanem mert szeretne jó példa lenni.

Azt üzeni: a tragédiák után is fel lehet állni. Beszélni kell róluk, segítséget kérni és felülemelkedni - nem szabad, hogy a múlt gúzsba kössön bennünket.

Mert nem csak a sztárok élnek át szörnyűségeket, hanem a hétköznapi emberek is, nekik pedig tökéletes példa a celebek története. Egy sztár dolga nemcsak a szórakoztatás. Példát is kell mutatnia, tanítania kell, ha már reflektorfényben van. Minden színésznek vagy énekesnek van egy olyan sztori zsebében, ami adhat valamit másoknak. Az átlagembernek ugyanis segít, ha arra gondol: "Ugyanaz történt velem, ami azzal a híres színésznővel, és mindketten túljutottunk rajta. Olyan erős vagyok, mint ő."

Sokan éltünk már meg traumát, de a kérdés mindig az: mihez kezdjünk vele? Mindenki előtt nyitva áll a lehetőség: a múlt vagy lehúzza, vagy felemeli. Számtalan híresség megmutatta, hogy minden borzasztó történést fel lehet dolgozni, és túl lehet rajta lépni. Hidd el, te sem vagy gyengébb náluk!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?