Így vezesd rá a párod a jóapaságra!

Furcsa buborékban élünk. Mindenki azt hiszi, az az "általános", amit ő lát maga körül. Ezért csodálkoztam egy nagyot, amikor a szerkesztőségben szóba kerültek a szarapák. (Ugye, milyen furcsának hat az anyák esetében minden apróság miatt használt jelző ebben a formában?)

Az tény, hogy egyre több az a típusú apa, aki KRESZ-szabályokat áthágva száguld haza, hogy elérje a fürdetést, és sorban áll a pelenkázónál, hogy ő is részt vehessen a gyerek életében. Az én környezetemben jelentősen több az ilyen férfi. A férjem és a gyerek pedig egyenesen szerelmesek egymásba a nulladik pillanat óta.

Ám van egy másik valóság is: az apák, akik felhangosítják a tévét, ha sír a gyerek, mindent megtesznek, hogy sose kelljen pelenkázniuk, és ha 10 percnél tovább van a kezükben a gyerek, hirtelen halaszthatatlan dolguk támad pl. a garázsban.

Erre lehet legyinteni, hogy hát igen, nekik nem segítenek a hormonok, meg majd ha nagyobb lesz a gyerek, biztos fog vele focizni. És én ezt elismerem: nekik nehezebb ráhangolódni arra a magatehetetlen kis lényre, aki borzasztó idegesítő frekvencián tud sírni. És azt is elismerem, hogy az idő sok mindent megold.

De álljon meg a díszmenet! Mi köze ennek a gyerekkel való törődéshez?! Nekem sincsen semmilyen érzelmi kapcsolódásom a konyhai edényekkel, aztán mégis elmosogatom őket, amikor koszosak. Pedig nekik nem is rögzül a tudatalattijukban az érzelmi kötődés, amit közben megalapozok.

Jó, most lehiggadok, és megpróbálok konstruktív lenni. Szóval, ha te véletlenül pont egy ilyen díszmacsóba szerettél bele, hogyansegíthetsz neki bejárni az apasághoz vezető utat?

1. Kis lépésekhez sok idő kell!

Nem érdemes akkor várni a hirtelen megvilágosodást, amikor már több hónapos a gyerek. Egyik pillanatról a másikra nem lehet hozzáállást váltani. Már a terhesség alatt (vagy előtt) el kell kezdeni beszélgetni vele erről. Hogy felkészüljön arra a sok mindenre, ami történni fog, amit érezni fog.

  • Drágám, neked egy picit nehezebb lesz belerázódni, hisz nekem már 4 éves koromban is játékbabát nyomott a kezembe az óvó néni. És az is lehet, hogy jó pár hónapig semmi különöset nem fogsz érezni a baba iránt, de ettől még fontos, hogy részt vegyél az ellátásában. Nekem is és a gyereknek is.
  • Tudom, hogy te mész majd dolgozni, ezért persze én majd igyekszem kicsit többet éjszakázni a gyerekkel, de kérlek, majd figyeljünk arra is, hogy én is tudjak pihenni.
  • Sok apa panaszkodik arról, hogy a felesége teljesen elérhetetlen számára testileg-lelkileg a baba születése utáni évben. Én majd igyekszem nem elkövetni ezt a hibát. Azzal tudsz nekem ebben segíteni, hogy biztosítasz nekem néha egy kis feltöltődést - ehhez pedig az kell, hogy kitanuld a gyerek ellátásának fortélyait.

2. Ne sajátítsd ki a gyereket!

Biztos vagyok benne, hogy te sokkal jobban el tudod látni a gyereket. Ebben segítenek a hormonok, az, hogy kislány korod óta az anyaszerepről magyaráz neked mindenki, és az is, hogy a gyerek testileg hozzád volt/van kötve. És apa rohadt béna lesz hozzád képest - és még csak el sem olvasta azt a sok babaápolási cikket, amit átküldtél neki.

Forrás: Shutterstock

De nem tud annyit ártani a gyereknek egy rosszul feltett pelenka, de még egy kényelmetlen testhelyzetben történő ringatás sem, mint ha nem alakul ki köztük kötődés.

3. Érezze az apa, hogy ő is fontos!

Tudom, hogy rohadt nehéz a gyermekágy. Tudom, hogy hormonálisan csak a gyerekre tudsz gondolni, és ha egy UFO szállna le a házatok előtt, amiből személyesen Elvis Presley lépne ki, te akkor is közölnéd, hogy most nem érsz rá csodálkozni, mert épp levegőztetni kell vinni a gyereket. De akkor is MUSZÁJ az apjával törődnöd, ha semmi kedved hozzá. Pont úgy, ahogy neki is muszáj a babával törtődnie, ha semmi kedve hozzá.

Pici smink, amíg a baba épp a saját kezeit tanulmányozza. Vagy egy kevésbé lehányt melegítőbe átöltözés, mielőtt hazaér apa. És próbálj meg érdeklődést színlelni, amikor a munkájáról, fociról, forgalomról panaszkodik! Így könnyebb elkerülni a híres-hírhedt baba-papa féltékenységet.

Kis tippek trükkös kismamáknak

Szőrkontaktus! Születés után nem csak császármetszés esetén lehet az apa pucér mellkasát bevonni az aranyórába. Miután volt rajtad a gyerek, apa is nekivetkőzhet!

Papa projekt! A férfiak feladat központúak. Nehéz csak úgy ellenni egy babával. Beszéljetek meg egy fix feladatot: fürdetés, masszázs, séta, öltöztetés, táncolás, esti mese.

Szövegkönyv! Nagyon nehéz egy babához hosszan beszélni. Tanuljon meg apa egy mondókát, mesét, gyerekdalt, pop slágert (nálunk Budapest Bár a toplistás), amivel kitöltheti a "kínos csendet", ha elfogytak a szavak.

Én beszereztem egy kamerát, amin telefonon keresztül is rápillanthat a gyerekre a munkahelyéről. De az is jó, ha napi több kis videót küldesz neki a gyerekről.

Amikor hazajön, kapd fel a babát, és örüljetek együtt apának! Ha a gyerek megtanul apáért rajongani (akár már párhetesen), apa is könnyebben rajong majd érte.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?