A repülés a legszennyezőbb közlekedési mód!

Gyerekkori álmom volt a repülés. Egészen kicsi, totyogós korom óta vágytam arra, hogy felülhessek egy vasmadárra és közelről csodálhassam a felhőket.

Valami különleges, felfoghatatlan misztikumot jelentett számomra a repülés. Ugyan ma már nem tűnik nagy dolognak, de azért a kilencvenes évek elején - a fapadosok magyarországi megjelenése előtt - egy lakótelep aprócska szobájában ez igenis olyan volt, mintha legalább az űrbe vágytam volna.

Így aztán, amikor huszonkét évesen először repülőre ültem, bevésődött minden momentum. A pillanat, ahogy beléptem a nagy vasmadárba, ahogy gyorsan lestoppoltunk két helyet, hogy egymás mellett ülhessünk a szerelmemmel, mert persze arra nem áldoztunk pénzt, hogy helyjegyet vegyünk. Nem is nagyon volt rá.

Az sem izgatott, hogy az egész út összesen három napig fog tartani, és a legnagyobb kulináris élvezet, amit megengedhetek magamnak, az a tescós zsemle és napi fél liter kakaó lesz. Kit érdekelt a korgó gyomor, ha végre repülőre szállhattam?

Akkor még nem tudtam azt, amit ma, hogy a repülésnek milyen hatalmas környezetkárosító hatása van. Sőt, a következőnél sem, amikor háromezer (!) forintért vettem magamnak egy odaútra szóló jegyet Milánóba. Nevetségesen hangzik, de olcsóbb volt felülni a repülőre és megnézni a divatmániások Mekkáját, mint Budapestről hazamenni a vidéken élő szüleimhez. Nem kérdés, hogy melyiket választottam. Sajnos.

Forrás: Shutterstock

Voltaképpen nem tudjuk, hogy milyen mértékű a klímaváltozás, a globális felmelegedés. Nem értjük, ha ilyen óriási a baj, mint ahogy azzal most már napi szinten többször riogatják a népet, akkor miért nem tiltják be a repülést... Miért neked vagy nekem kelljen azon agyalni, hogy mi az, ami orbitálisan nagy ökológiai lábnyomot hagy? Nem arról van szó, hogy világszinten a nagyhatalomnak nem kellene tenni a Föld megmentéséért, hanem arról, hogy nem mentheted fel magad azzal a klisével, hogy "ha majd a nagyok tesznek, én is fogok".

Vagyis hát mentegesd csak magad, ha neked még az sem számít, hogy lesz-e víz, amivel olthatod a szomjadat. De még mielőtt dühösen elkattintanál a cikkről, mert bár jónak indult, de a végére "erről a firkászról" is kiderült, hogy idióta, álljon itt néhány érdekesség.

  • A repülés a legszennyezőbb közlekedési mód. Ezen azt kell érteni, hogy a jégtakaró felgyorsult olvadása és a repülőgépek károsanyag-kibocsátása között egyértelmű kapcsolatot fedeztek fel a tudósok.
  • A repülők a sztratoszféra alsó határán közlekednek, minden más közlekedési formához képest 3-4-szeres klímaváltozást előidéző hatást okoznak.
  • Ezt lehet fokozni az óceánjárókon történő nyaralással, amelyek utasra és távolságra lebontva közel négyszer annyi karbont bocsátanak ki, mint a repülők. (Az meg már csak tényleg zárójelben mondom, hogy ezeken a hajókon a levegő minősége a világ legszennyezettebb városainak levegőjével vetekszik.)
  • Svédországban már olyannyira cikinek számít a repülés, hogy új szavuk - flygskam - is lett rá. A szó jelentése a repülés feletti szégyenérzetet jelöli. Vélhetően ez is elősegítette, hogy a svédeknél átlagosan 5 emberből 1 alternatív közlekedési eszközt választ az utazáshoz.

A konklúzió tehát: jó dolog megvalósítani a gyerekkori álmokat, de eljött az idő, hogy felülírjam őket, mert az életben maradás a tét.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?