Kutyát autó után kötni állatkínzás - divatkutyát tenyészteni is az!

Sokat elárul társadalmunkról, hogy a kutyáját kocsi után kötő nő miatt internetes aláírásgyűjtést szerveznek az emberek, bezzeg a mopszokat meg viszik, mint a cukrot. Pedig a genetikai állatkínzás, azaz a túltenyésztett divatkutyák szaporítása, vásárlása és házikedvencként tartása csak egy fokkal jobb, mint az aktív állatkínzás.

Félreértés ne essék, az aktív állatkínzás az egyik legvisszataszítóbb dolog, amit az ember elkövethet, de ne legyünk álszentek, és söprögessünk már egy kicsit a saját házunk táján is! Ha ilyen heves indulatokkal állunk ki az állatkínzás ellen, akkor ugyanilyen indulatokkal álljunk ki a genetikailag megkínzott állatokért is!

A kutyatenyésztők eredeti célja az volt, hogy olyan fajtákat nemesítsenek ki, amik a betegségekkel szemben ellenállóbbak, és egyedi képességeikben a legkiválóbbak. Ezzel szemben ma ott tartunk, hogy pusztán saját szórakoztatásunkra egész életükben szenvedő, megnyomorított kutyafajtákat tenyésztettek ki.

Illetve a korábban munkakutyaként dolgozó, életerős és intelligens fajtákból groteszk kinézetű díszkutyákat csináltak. A legtöbb kárt a divatkutyáknak (mint például mopsz, francia bulldog, angol bulldog, bullterrier, basset hound, tacskó stb.) okozták. Sajnos ezeket a fajtákat annyira megnyomorították, hogy mára a legtöbbjük egész életében szenved a puszta létezéstől is.

Az eredetileg tömpe orrú kutyákat mára annyira nyomott orrúakká tenyésztették, hogy képtelenek a rendes légzésre. De túlzásokba estek a ráncolt bőrrel is, ami szinte kötelezően együtt jár a bőrbetegségekkel. Sőt, az angol bulldog eljutott odáig, hogy császármetszés nélkül képtelen világra hozni utódait. És a legszomorúbb az egészben, hogy a motiváció most is a jó öreg pénz. Mert ugye, milyen édesen szuszog és röfög az kis mopsz kutyakölyök... Hát csak hogy tudd, elárulom: nem szörcsög, hanem fullad.

Ugyan a túltenyésztés a mopszra, a francia bulldogra, az angol bulldogra, a boxerre és a legtöbb nyomott orrú kutyára jellemző, de nem menekült meg az emberi ostobaságtól a bernáthegyi és a német juhász sem. Ezeket a fajtákat is a csigolyaproblémák, a csípődiszplázia, porckorong problémák, fogbetegségek, bőrgyulladások, autoimmun betegségek sokasága sújtja.

Forrás: Shutterstock

Mit ne tegyél, ha állatvédőnek tartod magadat?

Ne vegyél divatkutyát!

Először is, ha fajtatiszta kutyára vágysz, akkor is kerüld el a divatkutyákat! Ezek az állatok mindaddig tenyésztve lesznek, amíg van rájuk kereslet. És egészen addig folytatódik majd a testi deformitások fokozása, amíg az utolsó forintot ki nem sajtolták az eladásokból. Ha nem ezekből a fajtákból választasz magadnak, és visszaesik a kereslet, a tenyésztők talán "megtisztítják" a vérvonalat, és elkezdik "visszaalakítani" a túlzásokat a normális felé. Vagyis kutyaszerűbb, életképesebb irányba viszik el a fajtát.

Fizesd meg az árát!

Ha sikerült olyan fajtatisztát választani, aminek az élete nem a nettó szenvedésről szól, akkor kizárólag leinformálható kennelből válassz kiskutyát! A hivatalos kennelek tenyésztői kínosan ügyelnek a jó hírükre, épp ezért odafigyelnek, hogy a lehető legkevesebb betegséget örökítsék át a következő generációnak. Csak azokból az állatokból lehet tenyészkutya, aki szigorú ellenőrzéseken esik át és megkapja a tenyésztési engedélyt, mielőtt pároztatják őket.

Ezeket a hivatalos papírokat pedig bármikor megnézheted, ha szeretnéd. És igen, jóval drágább ilyen helyről előjegyeztetni egy kiskutyát - akár több százezer forintba is kerülhet. De a minőségnek ára van.

Ha adok-veszek oldalról akarsz fajtatisztát venni 10-40 ezerért, számolnod kell azzal, hogy talán egész életedben fizetheted a borsos állatorvosi számlákat és az allergiák miatti speciális táplálkozási igényeket. És végül, de nem utolsó sorban, tovább életben tartod a kutyaszaporítók etikátlan, kizsákmányoló és állatkínzó tevékenységét.

Ha pedig az ultra állatvédők táborát gyarapítod, jobb, ha bele sem bonyolódsz a fajtatiszta kutyák vásárlásába. Rengeteg sorsára hagyott, bántalmazott, éheztetett kutyus várja a menhelyeken, hogy otthont és szerető gazdát találjon. Persze ennek is megvannak a maga hátrányai, mert sosem tudhatod, hogy az állat milyen idegrendszerű és milyen genetikai háttérrel rendelkezik - de megmentesz egy ártatlan életet. A kutya pedig garantáltan hálás lesz neked, ha oltalmat nyújtasz neki.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?