Golyóálló iskolatáska: Amerikában már ezzel járnak a gyerekek!

A harminchat évem alatt - Istennek hála - háborúban nem jártam még, de sok mindent láttam: átéltem tengernyi jó és néhány borzalmas élményt. Ettől persze még távolról sem tartom magam bölcsnek.

Valahol félúton járhatok a hülye kamasz és a tapasztalt öreg között, és ez így van rendjén. Azt viszont sosem gondoltam, hogy olyasmit is megérek a valóságban, amiről eddig azt hittem, legfeljebb a fekete humorban utazó filmesek fantáziájában jelenhet meg. Most mégis megtörtént: Amerikában az idei iskolakezdés legnépszerűbb terméke a golyóálló hátizsák.

Nem tévedés, maga a New York Times is beszámolt erről. Egy olyan eszközről van szó, ami régóta létezik ugyan, most azonban több száz százalékkal nőtt meg a kereslet iránta. 

Az ok egyszerű: augusztus elején alig néhány óra eltéréssel két különböző városban is lövöldözés volt. Egy-egy magányos gyilkos lőtt halomra ártatlan áldozatokat, ez pedig pontosan akkor történt, amikor már elkezdtek az iskolakezdésen gondolkodni a szülők.

Persze hozzájárul a jelenséghez az is, hogy az elmúlt években menetrendszerűen érkeznek a tragikus hírek az iskolákban, mozikban, közterületeken történt mészárlásokról. Úgy tűnik, Amerikában feje tetejére állt a világ.

Forrás: Shutterstock

Ennek ellenére a golyóálló hátizsák pont olyan abszurd látvány, mint amilyennek hangzik. Az egyik cég például egy 6-8 év körüli kislánnyal hirdeti a termékeit, amiknek a hátán emoji minták vannak. Egy ilyen táska száz-kétszáz dollárba kerül, de vannak drágább modellek is. Ezeknek a különlegessége, hogy ki lehet szedni a golyóálló lemezt, és szét lehet hajtogatni, így kisebb takaróvá válik, ami alatt elbújhat a gyerek, ha már nincs esélye elmenekülni a támadó elől.

A helyzet odáig fajult, hogy már maguk az iskolák is árulnak hasonló termékeket. Van, ahol a szerényebb keresetű szülők csupán egy golyóálló lemezt vásárolhatnak, ami a hátizsákban a könyvek mögé helyezve védi a kicsit.

Egy ilyen óvintézkedés szülőként is ijesztő - gondoljunk bele, milyen érzés lehet egy gyereknek, amikor a szülei olyan eszközzel látják el, aminek támadás esetén veszi hasznát! Ne legyenek illúzióink, a gyerekek sokkal többet látnak át és értenek meg a világból, mint hinnénk! Önmagában az, hogy még nem képesek összetett jelenségeket értelmezni vagy bonyolult gondolatokat ügyesen kifejezni, nem jelenti azt, hogy ne értenék, mi zajlik körülöttük.

Arról nem is beszélve, hogy az élet és a halál a két legalapvetőbb emberi gondolat, és "van-nincs" formájában képeződik le leghamarabb a mindennapokban: vagy van kakaó, vagy nincs. Vagy vagyok, vagy nem vagyok - és ha nem vagyok, az nem jó, mert az fáj nekem is, és a mamának, a papának is. Valahogy így fordíthatja le magában egy gyerek a halál fogalmát.

Halálközeli helyzetbe kerülni pedig még a felnőtteknek is hatalmas traumát jelent. Az USA eljutott oda, hogy ez a gyermekei számára most már valós, hétköznapi veszély - olyannyira, hogy a kedvenc mesefigura mögött egy "NIJ IIIA" besorolású ballisztikai lemezt kell elhelyezni a táskájukban. Persze, a gyártó felhívja a szülők figyelmét: csak kézifegyverek ellen véd, gépkarabély esetén nincs esély a túlélésre...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek