Nők, akik megeszik a saját méhlepényüket!

A minap éppen egy életmód csatorna adását néztem, amikor lesokkolódtam egy kissé - és akkor még finoman fogalmaztam. Pedig nem vagyok egy finnyás típus, sőt! Lazán végignézek műtéteket, vagy azt, amint egyesek számomra bizarr kajákat esznek.

Mondjuk, rovarokat, bárányszemet, vagy belsőségeket. Na, de ez...?! A műsorban szereplő hölgy ugyanis szülés után egy receptet kért a bábájától - a méhlepénye elkészítéséhez. Az visszautasította a kérést, mondván, hogy a méhlepény már több, mint 3 napos, és olyankor nem biztonságos az elfogyasztása. Miért, előtte talán igen? Egyáltalán, mi értelme van ennek?

Alaposan utánaolvastam a témának, és az a helyzet, hogy nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy a frissen szült nőkre jó hatással lenne a méhlepény megevése.

Hogy akkor mégis miért csinálják? Az általános válasz erre - amellett, hogy sok tápanyagot tartalmaz - az, hogy "Mert az emlősök megeszik." Hát erre csak azt tudom mondani, hogy a macskák meg a feneküket nyalogatják, és ők is emlősök. Akkor holnaptól mi is tegyünk így? Ugyan már!

A jelenség egészen a '70-es évekig vezethető vissza, amikor is a Rolling Stone magazin lehozott egy cikket, amely egy közösségben történt szülést, valamint a placenta elfogyasztását és barátokkal való megosztását taglalja. Napjainkban pedig olyan celebekről hallhatjuk, hogy megették a placentájukat, mint pl. Kim Kardashian vagy January Jones - ami szintén nem segít ennek az ostobaságnak az elfelejtésében...

Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

A méhlepény elkészítési módjai pedig mondhatni, végtelenek. Lehet sütve, főzve, párolva, smoothie-ba keverve. Ha jól szétnézel az interneten, még szakácskönyvet is találhatsz hozzá. Igen, jól olvastad... Ám a finnyásabbak számára is van megoldás: feldolgozzák a placentát tabletta formájában. Már, ha valaki megengedheti magának az ezzel járó elég durva - 200-400 dollár közé tehető - kiadást.

Miért eszik a placentát?

Nos, az ötlet kitalálói és támogatói szerint a méhlepény tele van olyan hormonokkal és tápanyagokkal, amik hatalmas energialöketet adnak a gyermekágyas nőknek. Ez igaz is lehetne - addig, amíg a méhlepény nem lép át az elöregedési fázisba, ami a terhesség kb. 6-7. hónapjára tehető. Ám ha még benne is vannak ezek a tápanyagok, egyáltalán nem biztos, hogy jó hatással vannak az emberi szervezetre. Sőt...

Akár potenciális veszélyt is jelenthet a fogyasztása - hiszen semmiféle tudományos bizonyíték nincs ennek az ellenkezőjére -, épp ezért felelőtlenség. Pláne, ha az anya még szoptat is, mert ki tudja, hogy az anyatejben megjelenő tápanyagok és hormonok jó hatással lesznek-e a babára?

Ráadásul a méhlepényben nagy eséllyel megtalálható egy csomó baktérium, de mivel senki nem vizsgálja be, így nem tudni, pontosan mit tartalmaz, sem azt, hogy mennyit. Szóval, még egyszer mondom: ez veszélyes. Ha belegondolunk, a hormonok közül általában az ösztrogén van jelen benne a legnagyobb mennyiségben - az viszont egyáltalán nem segíti az anyatejtermelést, inkább ellenkezőleg...

Szóval, kérlek - a saját és a kisbabád érdekében - ne hódolj be minden új divatnak, és NE edd meg a méhlepényedet!!!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock