A személyiségtípusok segítenek megérteni a másikat.

Megérteni és megértve lenni - ez az, amire az emberiség egésze vágyik, és vágyni fog. Mégis kevesen találják meg a módját, pedig nem lehetetlen, csak tudni kell a helyes technikát.

Szeretnénk megérteni a másikat: szülőt, testvért, barátot, férjet, feleséget. Természetünkből adódóan eltérőek vagyunk, és ez nem sikerül egyből - ami teljesen oké. A nem oké ott kezdődik, amikor elutasítjuk a megértésre való törekvést. Pedig rengeteg idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha elfogadjuk: a mi nézőpontunk ugyanúgy helyénvaló, mint a másiké vagy a harmadiké.

Az elfogadásban segít, ha megpróbáljuk megismerni a másik vérmérsékletét. Így kevesebb alkalommal csalódunk, mert értjük, hogy nem azért csinálja, amit csinál, hogy bántson minket, hanem azért, mert ő ilyen.

Négyfajta személyiségtípust lehet megkülönböztetni, ám senki sem kizárólag csak az egyik vagy a másik. Mindannyiunkban vannak domináló és kevésbé észrevehető temperamentumjegyek is. A különböző élethelyzetek megerősíthetnek és el is nyomhatnak bennünk egyet-egyet, a legerősebbel, az elsődleges személyiségtípussal azonban együtt születünk.

Tegyük fel ugyanazt a kérdést mind a négynek, és figyeljük a válaszokat!

Hogyan látod a világot?

1. Szangvinikus, levegő:

"A világ remek hely, annyira szórakoztató! Mondjuk, én is az vagyok. Mindent szeretnék kipróbálni!" A szangvinikus ember sokat mosolyog, nem tud nyugton maradni, még egy helyben is mozgolódik. Ha belép az ajtón, már a jelenlétévél felvillanyoz másokat. Lehet vele viccelődni, sőt, megköveteli, próbál mindent a humoros oldaláról megközelíteni. A negativitás megijeszti. Széken ülve ő az első, aki felhúzza maga alá a lábát. Könnyen elfeledkezik a kötelességeiről. Örök gyerek.

Forrás: Shutterstock

2. Kolerikus, tűz:

"A világot én irányítom. Általában mindig nekem van igazam, úgyhogy jobb, ha az én kezemben van a gyeplő, akkor nem lesz gond." A kolerikus személyiség született vezető, tele van célokkal, és jellemzően el is éri azokat. Mindenben a legjobb akar lenni, feszélyezi, ha úgy érzi, ez nem így van. Hiba? Azt a szót nem ismeri. Könnyen idegessé válik, ilyenkor pedig ne akarjuk meggyőzni az ellenkezőjéről, az csak olaj a tűzre! Hagyni kell, hogy kidühöngje magát, és utána újrakezdeni a tárgyalást.

3. Melankólikus, föld:

"A világ ellenem van. Valamiért állandóan csak velem akar kiszúrni. Nem tudom, mit követtem el." Pesszimisták. A rosszat hamarabb észreveszik, mint a jót. Szeretnek visszahúzódni, egyedül lenni, nem részt venni a közösségi életben. Nagyon sokat gondolkodnak az élet dolgain, próbálnak mindent megfejteni. Érzékenyek, kreatívak és alaposak. Ne bagatellizáljuk el a problémájukat, azzal csak visszakergetjük a csigaházukba!

Forrás: Shutterstock

4. Flegmatikus, víz:

"A világ úgy jó, ahogy van. Mást nem is tudok hozzáfűzni, annyira nem érdekel." A flegmatikus hátradőlve nézi, ahogyan a világ elmegy előtte. Nyugodt, csendes, pörögni elég ritkán látni. Szinte a lehetetlen határát súroló kihívást jelent kimozdítani a szeretett kényelméből, viszont cserébe felhúzni is ugyanennyi erőfeszítésbe kerül. Bár túl sok érzelmet nem mutat ki, nagyon pozitív személyiség, amit éles helyzetben is megőriz, ahogyan a higgadtságát is. Szereti a humort, halkan tudnak dőlni belőle a világot megrengető poénok.

Kelemen Ágnes

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek