Henna tetkó az oviban: Joggal háborog a szülő?

A napokban robbant az anyukás fórumokon a következő eset: egy édesanya azon háborgott, hogy a tudta nélkül henna tetoválást kapott a kislánya az óvodában. Mikor reggel szokás szerint elbúcsúztak egymástól, még nem sejtette, milyen eseményt tartogat a nap.

Aztán este látta a kicsi csuklóját ékesítő ábrát. Az óvoda magyarázata szerint a hennával készült ábrához a gyerek ragaszkodott. Ennyi a történet. Az anya felháborodását - ahogy az lenni szokott - volt, aki osztotta, volt, aki kinevette.

Ez utóbbi reakcióval azonban én nagyon nem értek egyet: szerintem az eset több summázatot érdemel annál, minthogy a "henna ártatlan cucc" és hogy "nem elég laza" az érintett anyuka. Mert egyrészt a henna is okozhat allergiás reakciót, másrészt a tetoválásról is mindenkinek meglehet a maga véleménye.

Nekem például nem tetszik, hogy az elmúlt években egyre több ember testrészeit lepték el a témájukban és kivitelezésükben középszerű tetkók. Persze van, akinek sikerül jól alkalmaznia ezt a műfajt - és mint mindennek, ennek a kulcsa is az, hogy az illetőnek vannak egyéni gondolatai és ízlése. Ezek fő forrása viszont a gyerekkor: az akkori élmények, események és főleg a sok-sok beszélgetés.

Épp ezért én is szeretném tudni, milyen hennás akcióra készül az ovi, hogy előtte elbeszélgethessek róla a gyerekemmel. Szeretném tudni, mi jár a kicsi fejében, miért akar, vagy nem akar ábrát a testére, és ha akar, akkor milyet. Közben pedig elmondanám a saját véleményemet is neki, finoman, az ő életkorának megfelelően lefordítva - hiszen erről is szól a gyereknevelés.

Forrás: Shutterstock

Mivel az óvoda nem szólt előre a hennázásról, erre a fontos dologra nem adott lehetőséget a történetben szereplő anyukának. Pedig normális, ha a szülő igenis tudni akarja, mi díszeleg a kicsinye bőrén - és nem, nem azért, mert ő az ízlésrendőrség, hanem mert jelen szeretne lenni a sarja életében.

Ezért is voltak többen azok, akik igazat adtak az esetet elpanaszoló anyukának, és hiányolták az előzetes szülői véleményalkotás lehetőségét. Hát igen, a mindenkori szülők már csak ilyenek. Szeretnek döntéseket hozni.

Érthető: övék a felelősség. Mint egy óriáscég irányításakor, ahol végső soron a nyereség és a veszteség is a vezetőség számlájára megy. Mert például mi van, ha a kicsi derült égből egyszer csak allergiás lesz a hennában lévő festékanyagra? Az ovi tördelheti kezét meg utólagosan darálhatja a bocsánatkéréseket, de mégiscsak a szülő szíve szakad meg a kínlódó gyerek láttán - és ő rohan vele az orvoshoz.

Ezt a felelősséget minden oktatási intézménynek tiszteletben kell tartania - különben a szülő joggal érezheti magát hátba támadva. A henna pár nap alatt lekopik, de az óvónőkbe, az óvodába vetett bizalom nem gyógyul ilyen gyorsan. Megéri kockáztatni?

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?