Egy leszbikus sorozatgyilkos, aki hullákkal fajtalankodott!

Mikor rátalálok egy efféle történetre, óhatatlanul is arra gondolok, hogy az emberi kegyetlenség nem ismer határokat. Jancsó Ladányi Piroska öt tizenéves lányt gyilkolt meg hidegvérrel.

Ebből már azért lehet sejteni, hogy nem épp idilli körülmények között nőtt fel. Édesanyja, Jancsó Borbála nem járt iskolába, és 15 testvére közül tizenketten még csecsemőkorukban meghaltak - 2 pedig felnőttként végzett magával. A nő már tizenévesen prostitúcióval kereste meg a napi betevőt. 4 apától 5 gyermeke született, ám mivel egyik sem hivatalos házasságon belül fogant, így az apák nem ismerték el törvénytelen gyermekeiket.

Nos, ebbe a "mesés" környezetbe született 1934-ben Jancsó Ladányi Piroska. Öt testvére közül egyébként csak ő és egy fivére maradtak életben: két testvére kihűlés, egy pedig fulladás következtében halt meg.

A sorsuk némileg jobbra fordult, mikor Piroska féltestvére megörökölte édesapja házát, így a család odaköltözhetett. Az addig cselédházakban és mellékhelyiségekben nyomorgó anya ettől függetlenül nem tudott hozzászokni az új körülményekhez: kis- és nagydologhoz egyaránt az edényeket használták, így a házban hamar elszaporodtak a bolhák és patkányok.

Nem csoda, hogy Piroskából nem lett egészséges lelkű felnőtt. 16 évesen már rendszeresen megverte édesanyját, lopott, egy hónapot még börtönben is ült. Vigyázat, itt kezdődik a 18 éven aluliak számára nem ajánlott rész! Egyszer a lány édesanyja arra ért haza, hogy Piroska meztelenül fekszik az ágyon, és hét éves kisöccse orálisan kielégíti.

Mivel az anya továbbra is prostituáltként kereste a kenyerét (és sokszor a gyerekek jelenlétében zavarta le a légyottokat), a lányának volt honnan tanulnia. 14 évesen már több szovjet katonával is folytatott szexuális viszonyt, az együttlétekből pedig két gyermeke is született.

Még nem volt 20 éves sem, amikor elkövette az első gyilkosságot: az áldozat egy 11 éves kislány volt. Mint az később kiderült, Piroska elcsalta a lányt a házukba, egy villanydróttal megfojtotta, levetkőztette, majd a kislány arcára ülve élte ki nemi vágyait. A holttestet később egy, az udvarukon lévő, fémlemezekkel borított kútba dobta. Miután keresni kezdték az eltűnt lányt, Piroskát is kihallgatták - de senkinek sem tűnt fel, hogy az áldozat cipőjében ment el tanúvallomást tenni.

Forrás: Shutterstock

Ezután több, mint fél évig nem gyilkolt, azonban a következő év nyarán újabb négy áldozatot talált. 1954. június 12-én egy 13 éves, augusztus 9-én egy 17 éves, két nappal később egy 13 éves, másnap pedig szintén egy 13 éves lány "tűnt el". A helyi lakosokon természetesen úrrá lett a pánik. Piroska valamennyi áldozatát dróttal vagy nadrágszíjjal fojtotta meg, és mindegyiket ugyanabba a kútba dobta.

A 13 éves lányokat nem esett nehezére megtéveszteni. A 17 éves Simon Irénnel pedig korábban szexuális viszonyt is folytatott - később arra hivatkozott a gyilkosság indítékaként, hogy félt, nehogy kikotyogja a lány közös titkukat. A lányok pénzét és ruháit eltette, majd később eladta. Meggyilkolásuk után valamennyi áldozatával szexuálisan fajtalankodott.

A helyiek szerencséjére a hatodik gyilkossági kísérlet sikertelennek bizonyult. A nő ekkor a 21 éves Balázsi Istvánnét akarta kivégezni, akivel baráti viszonyban volt. Pálinkával kínálta, hogy elálmosodjon, majd az áldozat már arra ébredt, hogy Piroska drótkötéllel próbálja megfojtani. Szerencsére sikerült elmenekülnie, és azonnal a rendőrségre futott.

Mivel korábban ellopta Balázsi néhány ruháját, házkutatást is elrendeltek, így kerültek elő a kútba vetett holttestek. A gyilkos ezek után nem tagadta az ellene felmerülő vádakat.

Azóta sem egyértelmű, hogy gyengeelméjű volt-e: a pszichológiai vizsgálatok során megállapították, hogy korlátolt értelmi képességekkel rendelkezett. Ám sokan megkérdőjelezik ezt, mivel egyes források szerint tájékozott volt, imádott olvasni és verseket írni, valamint a tárgyalás során még komoly keresztkérdésekkel sem lehetett összezavarni - ráadásul kiválóan beszélt oroszul.

Akárhogy is volt, a bíróság halálra ítélte, édesanyja pedig életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, mivel valószínűleg ő is tudott a gyilkosságokról - sőt, talán segédkezett is bennük.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek