Nem szültem, mégis szoptatok - avagy az anyai szeretet csodája!

Az örökbefogadást még ma is legendák, tévképzetek övezik. Naponta találkozunk bizarr vagy egészen bántó kérdésekkel, célzásokkal. "Sajátot nem is akartatok?" "Ha valami csoda folytán mégis szülnél egy babát, 'ezt' visszavinnétek?"

"Nem hiányzik a szülés?" - kérdezik a legváratlanabb időben és helyen olyanok, akik előtt feltárjuk családdá válásunk történetét. Azt, hogy az örökgyermek érkezése ugyanúgy feldúlhatja a házasságot vagy az örökanya hormonháztartását, el sem merjük mondani... Pedig számtalan isteni csoda segíti azt a nőt, aki a szívében hordta ki a gyermekét. Napsugár például szoptatni is megtanult kislánya testi-lelki jóléte érdekében.

"Nem sokkal az első gyermekem örökbefogadása előtt hallottam, hogy réges-régen az árvaházakban jó néhány apáca képes volt szoptatni a befogadott csecsemőket. Elhessegettem a bizarr infót, de orvos anyósom pár nappal később - ettől függetlenül - cikkekkel, videókkal bombázott, és bátorított a témában. Végül a kislányunk érkezése előtt elkezdtem szedni egy emésztést segítő készítményt, melynek prolaktinszint emelő mellékhatása van. A mellemet dörzsöltem, és géppel fejtem, amíg egy nap döbbenten vettem észre, hogy megjelent az első csepp anyatej...

A kislányomat már így vártam - készen arra, hogy anyatejjel tápláljam. A "szoptanít" (igen, ez a neve, mit csináljak?) eszközzel sikerült szoptatnom, bár nem volt egy könnyű menet. Annak ellenére ugyanis, hogy a készüléket koraszülöttek táplálásához találták fel, nem ismerték a kórházban. Volt, aki nem is hallott róla, aki meg hallott, az sem látott soha ilyet, emiatt segíteni sem tudtak igazán. Sőt, néhányan megkérdezték, nézhetik-e, hogy milyen is a szoptaníttal szoptatni."

Forrás: Shutterstock

Az örökanya ekkor szoptatási tanácsadóhoz fordult, aki átlendítette a holtponton, és elmondta neki: az anyukák 90%-a az első sikertelen szoptatás után feladja. A szakember nagyon örült, hogy Napsugár annak ellenére is küzd az anyatejes táplálásért, hogy nem szült.

"Bár kevés tejem volt - naponta egy fecskendőnyit gyűjtöttem -, de azt olyan hatalmas lelkesedéssel és örömmel adtam oda a babának, mintha arany lett volna. Ráadásul a férjemnek is sokat adott a dolog. Azt mondta, különleges érzés nézni, ahogy azt a babát, akit nem én szültem, a mellemre teszem és szoptatom. Szerette a látványt... és nem a csupasz mellek miatt."

Napsugár mindhárom örökbefogadott gyermekét tudta szoptatni. Elmondása szerint nem volt könnyű, de megérte a fáradozást - az élmény mindenért kárpótolta. "A fizikai várandósságban és szülésben nem volt részem, de örülök, hogy ebben legalább igen. Nem ettől lettem anya, de sokat adott. Jólesett, hogy mindegyik gyermekem elfogadta a testemet, mert ettől úgy éreztem, engem is elfogadnak. Egy élmény volt: kaland, közös küzdelem és intimitás egyszerre."

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?