Háttérbe szorult férfiak: Minden sikeres nőt támogat a párja?

Egy sikeres férfi mögött többnyire ott egy erős nő - mondják. Ez bizony fordítva is igaz, csak éppen míg a nőket hosszú évtizedeken keresztül arra nevelték, hogy biztos hátországot teremtve támogassák férjeiket, férfi oldalról más a helyzet.

Náluk óriási tudatosságra és belső erőre van szükség ahhoz, hogy szerényen a háttérbe vonulva inkább a párjuk karrierjét egyengessék a saját nagyratörő vágyaik helyett. A Carnegie Mellon University friss kutatása 163 párt vizsgált, és megállapította: azok futják be a leginkább sikeres karriert, akik mellett a kezdetektől fogva támogató társ áll. Igen, ha közelebbről megvizsgáljuk, jól látjuk: a nagy volumenű, befolyásos férfiak szinte mindegyike mellett ott egy nő, aki teljes mellbedobással férje karrierjének szenteli életét, és mindenben mellette van.

A csúcspolitikusok, mint például Bill Clinton, Barack Obama vagy Justin Trudeau, a techguruk Bill Gatestől Mark Zuckerbergig, a trónörökös Vilmos herceg vagy a milliárdos Michael Bloomberg... mind-mind olyan társat választottak maguk mellé, aki jóban-rosszban segíti őket.

Rövid kapcsolatok helyett tartós, életre szóló együttlétre rendezkedtek be. További közös pont, hogy mindannyian régi - diákkori - szerelmükkel kötötték össze az életüket, vagyis nem a csúcson választottak társat, hanem valakivel közösen mászták meg a sikerig vezető hegy rögös útvesztőit.

Vannak emberek, akik arra születtek, hogy megváltoztassák a világot. Persze a tehetség és a befektetett energia előbb-utóbb utat tör magának, csak épp - lássuk be - nagyságrendekkel könnyebb, ha van valaki, aki mindenben segít, hogy az ember csak a hivatására koncentrálhasson. A jó társ tisztában van azzal, ha a párja nagy dolgokra született, és segíti őt a kiteljesedésben mind lelki szinten - biztatással, dicsérettel, türelemmel -, mind pedig a gyakorlat mezején.

Leveszi "a zseni" válláról a terheket, döntéseit pedig a másik sikeréből fakadó szükségszerűségeknek veti alá: a feltörekvő fázisban akár teljesen átveszi a házimunkát, magára vállalja a hosszadalmas adminisztrációt és szervezést, elsimítja a konfliktusokat, szükség esetén otthon marad egyedül a gyerekkel. Vagy épp képes mindent feladva a világ másik végére költözni, ha a párja karrierje ezt kívánja.

Forrás: Shutterstock

Mióta a 20. század vívmányaként a nők is részt vehetnek a politikában, tudományban, technikában, pénzügyi szférában és üzleti világban, egyre több férfi kerül abba a szerepbe, hogy az ő feladatává válik zseniális asszonyát segíteni potenciálja kiteljesítésében. Mivel ezt a generációt még úgy nevelték, hogy a férfi a család feje és a nő a csendes hátország, a fejet működtető nyak, a férfiak többségének nehéz elfogadni azt, ha erős, tehetséges, nagy dolgokra termett nő van az oldalán.

Hihetetlenül komoly önismeret, alázat, belső erő és tudatosság kell ahhoz, hogy egy férfi elfogadja: ő bizony többnyire csendes mellékszereplő, aki nemcsak a háttérmunkát végzi, de szinte teljesen észrevétlen is marad. Fogadok, hogy te sem tudod, mi Angela Merkel, Theresa May, Jacinda Ardern vagy Anna Wintour férjének keresztneve, pedig mindannyian a világ legbefolyásosabb női között szerepelnek. Ja, Wintournak nincs is férje, hoppá...

És itt el is érkeztünk a kulcsproblémához: ezek a nők gyakran úgy járnak, mint Coco Chanel, Louisa May Alcott vagy Jane Austin, akik olyan korban éltek, amikor a nő nem juthatott önálló szerephez, ezért inkább szinglik maradtak, hogy a hivatásuknak élhessenek.

Ma már szerencsére többféle szerep közül választhatunk: 2019-ben egy nő szégyenérzet nélkül maradhat független, nyugodt szívvel lehet támogató hátország, de törekedhet egyenlő kapcsolatra is, ahol a felek kölcsönösen segítik egymást. (Az utóbbi, bármilyen jól is hangzik, pokoli nehéz: gondoljunk csak olyan egykori sztárpárokra, mint Angelina Jolie és Brad Pitt, Demi Moore és Bruce Willis!)

Ha már a szerepeknél tartunk, itt az ideje megbarátkozni a gondolattal: ha természetessé és magától értetődővé válik, hogy a zseniális, kivételes kvalitásokkal rendelkező, nagy feladatokra hivatott nők mögött is áll egy láthatatlanul dolgozó férfi a kezdetektől, jó eséllyel változik a világ legbefolyásosabb embereinek palettája is... És bizony előbb-utóbb ugyanannyi nagy formátumú nő lesz köztük, mint férfi.

Mert a kiemelkedő tehetségnek és kitartó munkának nincs neme, az elfogadás és a segítő hátország pedig mindig meghozza a gyümölcsét...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?