Tények és tévhitek az álmokról!

Állítólag minden éjjel álmodunk valamit, csak reggelre elfelejtjük. Én az éjjel nagyon érdekeset álmodtam. Olyan nyugalommal és kellemes érzéssel ébredtem, mint már nagyon régen.

Tudtam az időben utazni. Nem használtam ki, mert csupán három évet ugrottam vissza. A tudományos hátterét nem tudom, sajnos az időgép építésében nem vettem részt. Egyszerűen ott álltam egy nagyon kedves barátnőm nappalijában.

Álltam és mosolyogtam, közben pedig kellemes érzések futkostak bennem. Úgy álltam ott, mintha egy filmet néznék olyasvalakivel, aki még nem látta, és nem tudná, hogy mi vár a főhősökre - én pedig nem mondhatok neki semmit, hiszen tudjuk az időutazás törvényeit: a múltban ne változtass meg semmit, mert könnyen felborítod a jelent és a jövőt! Álltam, és azon izgultam, hogy ne kérdezze meg: "Mi újság?", mert nem tudom, hol tartunk pontosan az időben. A mögötte lévő naptáron láttam csak, hogy 2016-ot írunk éppen, de a hónapot nem láttam.

Próbáltam puhatolózni "joker" kérdésekkel, hátha rájövök, hogy mi is a jelen éppen, de nem jutottam egyről a kettőre. Ám ettől függetlenül, még mindig jó érzés volt bennem, hiszen tudtam: akárhol is tartunk éppen, mindketten jó irányba haladunk...

Majd egyszer csak megjelent a két tündéri gyermeke - a nagy ma már tini, a kicsi pedig kistini. De ott, három évvel ezelőtt még pici fiúként és pici lányként álltak előttem. Szívet melengető érzés volt őket megint kicsinek és cserfesnek látni - béke és szeretet érzését keltette bennem. Nehéz lesz, de jó lesz! Ugyan ezt sem mondhatom ki, és a saját boldogságomról sem beszélhetek, de minden rendben lesz!

Mit jelentenek az álmok?

Van, aki szerint semmit, van, aki szerint a jövőt mutatják. Számos kutatás kimutatta már, hogy vannak olyan visszatérő álomképek, amelyeket szinte mindannyian átélünk életünk során - ilyen például a zuhanás élménye. Sokan hisznek abban, hogy például a zuhanásos álmok egyetlen sajátos jelentéstartalomra vezethetőek vissza, amelyet univerzálisan ráhúzhatunk minden érintett személyre.

A tudomány azonban mást mond. Pszichológiai szempontból azt szokták legtöbbször mondani, hogy az álom az elménk egyedi szimbólumrendszere által elénk vetített képsorozat, amely a minket érő események (élmények, örömök vagy éppen félelmek) tágabb értelmű feldolgozása.

Forrás: Shutterstock

Tehát az tény, hogy az álmok kapcsolatban állnak a való élettel, ám jövőbe látást feltételezni egyáltalán nem megalapozott. Viszont nem ez az egyetlen tévhit, amit még mindig sokan elhisznek - annak ellenére, hogy a tudomány már megcáfolta.
Minden ember álmodik.

Sokáig azt hittük, hogy minden ember álmodik, csak vannak olyanok, akik reggelre elfelejtik az éjszaka átélt történéseket. Az 1980-as években végzett kutatások szerint, ha az alvó embert a megfelelő szakaszban ébresztjük fel, akkor a többségük be tud számolni az álmairól. Ám az ezredforduló után készített tanulmányokból kiderült, hogy még így is vannak olyanok, akik egyáltalán nem emlékeznek semmire.

Persze ez az elenyésző kisebbség, hiszen a legtöbb ember azért fel tud idézni néhány álmot az életéből, és ritkán találkozni olyannal, akinek egyetlen emlékképe sincs. Azt még nem tudjuk, hogy a nem álmodók vajon miért nem álmodnak - de arra gyanakodnak, hogy az illetőnek másképp működik az az agyterülete, amely az álmokért felelős, illetve más ritmus szerint alszik, ami szintén csökkenti az álmok kialakulásának esélyét.

A rémálmok lelki problémákból erednek

Nincs arra vonatkozó kutatás, amely egyértelműen kimondaná, hogy a rémálmok minden esetben valamilyen pszichés zavar kivetülései lennének az éjszakában. Persze tény és való, hogy komoly pszichés betegek esetében gyakrabban jelennek meg elrugaszkodott, ijesztő álomképek alvás közben - ám ettől függetlenül nem kell attól tartanod, hogy mentális zavarod van, csak mert időnként rémálmaid vannak.

Sőt, néhány szakértő szerint a negatív álmoknak pozitív jelentősége van: hiszen az elképzelt helyzeteken keresztül olyan problémákra készíti fel tudat alatt az egyént, amelyekkel - ha megtörténnek - könnyebben meg tud majd birkózni.

Csak REM-fázisban álmodunk

Egy 1950-es években végzett kutatás arról számolt be, hogy ha a kísérlet résztvevőit REM-fázis közben ébresztették fel (gyors szemmozgási fázis), akkor 90-95%-ban erős álomélményekről meséltek. Ezzel szemben a mélyebb fázisokban lévők nem emlékeztek az álmaikra. Ám azóta már kiderítették, hogy a REM-fázis nem előfeltétele az álmok kialakulásának - viszont az tény, hogy ebben a szakaszban gyakrabban fordulnak elő.

Összességében tehát sok mindent tudunk róla, de mégsem tudunk semmit. Én azt szoktam mindenkinek mondani: neked kell tudnod, hogy a te szimbólumrendszered hogyan működik, ezért senki más nem fogja tudni megfejteni helyetted, hogy az álmaid mit jelentek számodra.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?