Vedd már észre, hogy mindenki menekül előled!

Időről időre mindannyian csalódunk, elveszítjük a bizalmunkat, hitünket, megsértődünk és duzzogva elvonulunk. Ez az élet természetes velejárója, de ha nem tartjuk kordában a negatív gondolatainkat, érzéseinket, akkor könnyen átvehetik felettünk a hatalmat.

Ez nemcsak ránk, hanem a kapcsolatainkra és a környezetünkre is romboló hatást gyakorol. Sajnos a világ tele van mérgező emberekkel. Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen frusztráló a társaságukban lenni, és vannak olyanok is, akik kimondottan azt keresik, hogyan okozhatnak bosszúságot, bánatot másoknak. A toxikus személyek további jellemzői, hogy kizárólag a saját igényeikkel törődnek, és lételemük a panaszkodás, a szenvedés.

Általában nem ismerik önmagukat (vagy rosszul), és mindig ők a legutolsók, akik beismerik, ha hibáznak - így pedig nehéz velük együtt élni, együtt dolgozni. A mérgező viselkedésmód kialakulásában a gyerekkori élményeknek fontos szerepe van, és a családi problémák egyik hatása lehet az is, ha valakiből hiányzik a harmónia.

Ha esetleg te is benne vagy ebben a negatív spirálban, akkor valószínűleg észre sem veszed azokat a jelzéseket, amiket mások küldenek feléd. Az alábbi felsorolás segíthet kideríteni az igazságot. Igaz rád valamelyik (esetleg több is)?

 • Nincsenek céljaid, nincs jövőképed.
 • Féltékeny vagy mások sikereire, ahelyett, hogy együtt örülnél velük.
 • Állandóan neveled, okítod a családtagjaidat, akikkel amúgy sem jó a viszonyod.
 • Kullancsként tapadsz a párodra, és megfojtod őt a túlzott közelségeddel.
 • Csak akkor fejezed ki a szereteted mások felé, ha el akarsz érni valamit.
 • Elvárod, hogy igazat adjanak neked, de képtelen vagy beismerni a saját hibáidat.
 • Folyamatosan kritizálsz másokat, ezzel is önigazolást nyerve, hogy a gondolataid helyesek.
 • Nem vagy hajlandó vállalni a tetteid következményeit és felelni értük.
 • Mindenből nagy ügyet csinálsz.
 • Sokszor gorombán és lekezelően bánsz másokkal.
 • Hajlamos vagy összeesküvés-elméleteket gyártani, gyakran küzdesz képzeletbeli ellenségekkel.
 • Képtelen vagy értékelni az egyszerű dolgokat.
 • Gyakran beleesel abba a csapdába, hogy másokhoz hasonlítgatod magad, és mindig te vagy a csúnyább, szegényebb, kövérebb stb.
 • Mindig egyedül vagy, a legjobb barátaid is elpártoltak mellőled.
Forrás: Shutterstock

Az első dolog, amit tudnod kell, hogy nem vagy őrült - ez talán adhat egy kis megnyugvást. Ám időbe fog telni, amíg megváltoztatod a régi, berögzült mintáidat és szelídebbé, türelmesebbé, elfogadóbbá válsz. A hiba elkövetésének belátása csak a kezdet, egy bocsánatkéréssel nem lehet mindent helyrehozni. Az első feladatod az, hogy leírod az összes félelmedet, fájdalmadat, ami kilendít ebből a mélypontból. Ne legyenek illúzióid! Kemény munka vár rád a következő hónapokban, de minden egyes nappal közelebb kerülsz a boldog élethez.

Győri Szilvia tanácsadó szakpszichológus véleménye:

Míg másokról pillanatok alatt képesek vagyunk negatív véleményt alkotni, ha saját magunkról van szó, már korántsem vagyunk ilyen gyorsak és őszinték. Sőt, az önmagunkról alkotott kép sokszor egészen távol áll attól, amit a környezetünk észlel velünk kapcsolatban. Ám ha egy kicsit is odafigyelünk arra, hogy a viselkedésünk hogyan hat másokra, jó úton járunk az öntudatosság felé. Emiatt elengedhetetlenül fontos, hogy hallgassunk mind szűkebb, mind tágabb környezetünk visszajelzéseire.

Ha valaki jelzi felénk, hogy megbántottuk, ne az legyen az első reakciónk, hogy kifogások tömkelegét sorakoztatjuk fel! Mindig abból induljunk ki, hogy nem ok nélkül mondja! Azt is lényeges tudni, hogy a mérgező egyének nem azért bántanak másokat, mert rossz emberek.

Egyfajta énvédő, hárító mechanizmus dolgozik bennük, ami ilyen formában jelentkezik. Ez persze senkit nem ment fel a viselkedése alól. A bocsánatkérés jó kezdet, de a változáshoz szakember segítsége szükséges, aki az adott problémakör megoldására fókuszál.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

  Ezt olvastad már?