A sikeres emberek betegsége, az imposztor-szindróma

Tudod, mi a közös Jennifer Lopezben, Emma Watsonban és Renée Zellwegerben? Az, hogy tehetségesek abban, amit csinálnak, a fél világ rajong értük, mégis alábecsülik a saját képességeiket, így aztán folyton kételkednek önmagukban.

A témával foglalkozó tanulmányokból kiderül, hogy az emberek 70%-a életében legalább egyszer szembesül ezekkel a negatív gondolatokkal, érzésekkel. Az ún. imposztor-szindróma súlyos önbizalomhiányt jelez (leginkább a munka területén), és három csoportját különböztetjük meg:

  • Az elsőbe tartoznak azok, akik meg vannak győződve arról, hogy csalnak, ezért rettegnek attól, hogy bármikor lelepleződhetnek.
  • A másodikba azok, akik a sikereiket külső tényezőknek, szerencsének vagy véletlennek tulajdonítják. (Ennek az ellenkezőjéről pedig még az objektív tények sem tudják meggyőzni őket.)
  • A harmadik csoportot azok az emberek képezik, akik leértékelik a saját teljesítményüket, és inkompetensnek tartják magukat, ha nem képesek mindig a maximumot nyújtani.

Szakemberek szerint az állandó önmarcangolás főleg a sikeres nőket érinti. Nem véletlen, hogy a világsztárok közül egyre többen szenvednek ebben a szindrómában.

"Amikor elismerik a munkámat, iszonyú kellemetlenül érzem magam" - Emma Watson

A gyönyörű és intelligens Emma Watson nehezen tudta feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget, és sokáig nem is tartotta magát igazi színésznőnek. A Harry Potter-filmek Hermionéja már több interjúban elmondta, hogy nem elég magabiztos, és attól retteg a legjobban, hogy egyszer majd kiderül: nincs tehetsége ahhoz, amit csinál.

Forrás:AFPforum/dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hubert Boesl

 "Csaló vagyok" - Kate Winslet

Nem Emma Watson az egyetlen sztár, aki őszintén felvállalja saját bizonytalanságát. A Titanic-beli szerepével ismertté vált Kate Winslet szerint a hírnév egyáltalán nem ad önbizalmat. "Néha egy forgatás reggelén úgy kelek fel, hogy azt gondolom, én ezt nem tudom megcsinálni. Csaló vagyok." Az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő mindig meg van győződve arról, hogy egy-egy romantikus jelenete után a közönség számára nyilvánvalóvá válik, milyen csapnivalóan játszik.

Forrás: AFP/NIKLAS HALLE'N/Niklas Halle'n

"Elegem lett a saját hangomból" - Renée Zellweger

Az örök szingli megformálója, Renée Zellweger a Vogue-nak mesélt arról, milyen nehézséggel kellett szembenéznie nőként a filmiparban. Miután Oscar-díjat kapott a Hideghegyben nyújtott alakításáért, annyira elhatalmasodott rajta az értéktelenség és a kisebbrendűség érzése, hogy képtelen volt kamera elé állni. Épp ezért úgy döntött, hogy kiszáll a hollywoodi mókuskerékből. Az elkövetkező éveket jótékonykodással töltötte, majd 2016-ban tért vissza egyik legnagyobb szerepével, a Bridget Jonesszal, idén pedig a Judy című filmben lesz látható.

Forrás: AFP/Jean-Baptiste Lacroix

"Időbe telt, amíg megtanultam hinni magamban" - Jennifer Lopez

J. Lo tehetsége megkérdőjelezhetetlen, sokszor bizonyította már sokoldalúságát. Ám hiába rendelkezik kiváló ének-, tánctudással és irigylésre méltó génekkel, mégsincs elég önbizalma. A latin díva egy interjúban elmondta, hogy karrierje kezdetén rengeteg kritikát kapott, sokat bántották, és beszóltak a külseje miatt. Emiatt egyre keményebben hajtott, hogy bebizonyítsa, sokkal több, mint pusztán egy szexi nő. A sikereket látva kezdett hinni saját magában és abban, hogy nem a szerencsének, hanem saját képességeinek köszönheti mindazt, amit elért.

Forrás: AFP/Valerie Macon

Győri Szilvia tanácsadó szakpszichológus véleménye:

Az imposztor-szindrómában szenvedők állandóan kételkednek önmagukban, tehetségükben, tudásukban, és intellektuális szempontból csalónak érzik magukat. Magas teljesítményük és az ehhez kapcsolódó gondolataik, érzelmeik egyáltalán nincsenek összhangban. Az imposztor-szindróma kialakulásában a szülőktől és a közvetlen környezettől fiatal korban kapott, illetve eltanult attitűdök, vélemények játszanak szerepet. Hajlamosító tényező lehet a kritikus, irreális elvárásokat támasztó, konfliktusokkal, feszültséggel teli családi háttér.

A változtatás nem könnyű, de egyáltalán nem lehetetlen. Az első lépés, hogy felismerjük imposztor-érzéseinket. Vegyük észre, ha ilyen módon kezdjük értékelni teljesítményünket, és mondjuk ki, hogy épp ebben az automatikusan bekapcsoló spirálban vagyunk! Érdemes emlékeztetni magunkat, hogy mennyit dolgoztunk a sikerünkért, és az igenis a saját munkánk gyümölcse. Mindemellett pedig ne méricskéljünk, ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum