Férfi fogamzásgátló tabletta: Végre!

Bombaként robbant a hír, hogy a férfiaknak szánt fogamzásgátló készítmény átment a legszigorúbb teszteken, és a 2020-as évek elejére vélhetően bárki számára elérhető lesz. Vajon ez tényleg áttörést hoz majd a fogamzásgátlásban?

Az elmúlt évtizedekben a férfiaknak három lehetőségük volt arra, hogy szabályozzák az utódaik számát: óvszert használtak, elköttették az ondóvezetéküket vagy megszakított közösüléssel védekeztek. A gumi azonban kényelmetlen lehet, és allergiás reakciót válthat ki, a vazektómia jobbára visszafordíthatatlan, a megszakítás pedig nem mondható épp biztonságos módszernek.

A kimondottan férfiaknak szánt fogamzásgátlók terén hosszú évek óta zajlanak kutatások, de a nagy áttörés csak az elmúlt időszakban következett be: a 11-beta-MNTDC munkanéven futó termék jól szerepelt az első teszteken, amelyek a hatékonyságát és a biztonságosságát vizsgálták.

Miért csak most?

Hogy miért kell az első férfi fogamzásgátló tabletta forgalomba hozásával a 2020-as évek elejéig várni, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint túl sokáig élt az a köztudatban, hogy a védekezés a nő dolga, így neki kell elviselni az esetleges negatív mellékhatásokat is. A férfinak ezzel nincs több teendője, minthogy elkötelezett párkapcsolatban esetleg felezi a párjával az ebből adódó orvosi költségeket.

Bizonyos vélemények egészen addig mennek, hogy társadalmunk olyan szentségként tekint a férfi férfiasságára - ideértve a spermáját és a nemzőképességét is -, amire vigyázni kell, óvni minden külső környezeti hatástól, míg a nők esetében nincs ilyen tabu. Ha ez így túlzás is, mindenképpen érdekes belegondolni: a tudomány világa valóban olyan férfiközpontú, hogy a férfi szexuális diszfunkcióiról - erekciós zavar, korai magömlés - még egy kiskamasz is hall. Míg a női diszfunkciók - vaginizmus, vulvodynia - hosszú ideig még szakmai berkekben is rétegtémának számítottak, a problémák hasonló gyakorisága ellenére.

Forrás: Shutterstock

Akármi is az igazság, a szakemberek szerint szó sincs hímsovinizmusról - a férfi fogamzásgátlás egyszerűen biológiai értelemben nehezebb feladat, mint a női. A férfiak naponta több millió spermát termelnek, egy-egy ejakuláció során pedig 250 millió hagyja el szervezetüket. Ennek még a tizede esetén is nemzőképesnek számítanak, míg a nők esetében csupán havi egy-két petesejttel kell számolni.

Mindebből jól látszik - fejti ki Michael Skinner reproduktív biológus egy tanulmányában -, hogy a férfi reprodukciós rendszer működését szüneteltetni úgy, hogy a férfi egyébként egészséges és nemzőképes maradjon, biológiailag nagyobb kihívás, mint a női reprodukciót átmenetileg pauzéra állítani. Az egyik opció jelenleg a 24 órás gél, míg a másik a már említett 11-beta-MNTDC tabletta: mindkettő kísérleti fázisban van, hosszú távú hatásaik pedig - noha néhány éven belül forgalomba kerülhetnek - még sokáig feltérképezetlenek maradnak.

Vajon élnek majd vele a férfiak?

Az, hogy a férfiak számára fenntartott gél és/vagy tabletta széles rétegeket ér-e majd el, ma is kérdéses. A témában végzett kutatások időről időre azt az eredményt hozzák, hogy a férfiak 44-83 százaléka örülne, ha kezébe vehetné a fogamzásgátlást, és partnerük is fellégezne, hogy megszabadulhat annak terheitől.

Viszont azt is tudjuk, hogy sok férfi nem szívesen néz szembe az esetleges mellékhatásokkal, a nők többsége pedig úgy tartja: a legjobb, ha nem adja ki a kezéből a gyeplőt. Az utóbbi egyébként abszolút érthető, elvégre a terhesség és a szülés az ő életét változtatja meg - adott esetben veszélyezteti -, ahogyan a gyerekvállalás egyéb aspektusai is nagyobb arányban hárulnak rá, mint férfi partnerére.

Mindent egybevetve tehát nagy kérdés, hogy miként fogadják a hamarosan elérhető férfi tablettát a férfiak, és hogyan a nők... A szer megjelenésével viszont a két nem kapcsolatának dinamikája is változhat, hiszen nagyfokú bizalomra és együttműködésre lesz szükség, ha egy pár amellett dönt, hogy a férfi szedjen tablettát, ne pedig a nő...

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?