5 dolog, amit jó, ha előre tudsz az anyaságról

Bár tudtam volna ezeket gyermekvállalás előtt! Persze, ennél az öt pontnál jóval több ilyen van, de talán ezek a magjai mindennek. Ezért most megosztom veletek, hátha másnak még időben hasznára válnak.

1.  A pénz másra fog kelleni, mint hinnéd.

Hacsak nem vagy bölcs minimalista vagy fatalista, jó eséllyel egy vödör pénzt el fogsz költeni magánrendelésre és fogadott orvosra, esetleg cuki, aprócska ruhákra és fejlesztő játékokra. Pedig mindez fölösleges: a gyerek a TB által nyújtott keretek között, az ügyeletes orvosnál is megszületik. A designer ruhákat két hét alatt kinövi, néhány hónaposan pedig bőven elég, ha PET-palackba szórt rizzsel játszik, éppúgy értékeli - ha nem jobban -, mint a Fisher Price teljes árukészletét.

Az így felszabaduló nagyjából félmillió forintot inkább tedd félre segítségre! Arra, hogy bármikor tudj kaját rendelni, ha összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Hogy kitakarítson valaki, ha szülési sérülés vagy szimpla kialvatlanság miatt mozdulni sem tudsz. És a legfontosabb: hetente minimum egyszer legyen két óra énidőd házon kívül. Legalább havonta egyszer pedig meg tudj fizetni egy gyerekmentes randit (bébiszitterrel), amit a pároddal kettesben töltesz... Ha ugyanis ezek nincsenek meg, jó eséllyel bekattansz, amire aztán a kapcsolatod is rámegy.

2. Gondosan szelektálj, kivel mit osztasz meg!

Gondold meg, hol, mikor és kivel osztod meg nemhogy a kétségeidet, de a tapasztalataidat és az élményeidet is - ugyanis jóval többen fognak ítélkezni, mint segíteni. Ezt igyekezz figyelmen kívül hagyni, hiszen kétféle ember létezik: aki ért a gyerekneveléshez és akinek van gyereke. Az előbbi véleménye nem releváns (majd megtudja).

Az utóbbiak jelentős hányada pedig olyannyira a saját paradigmái foglya, hogy meg sem érti, hogy nem vagyunk egyformák: sem mi, sem a gyerekeink - hogy a körülményeinkről ne is beszéljünk. Keress két-három tapasztalt, megbízható barátot, ha tanács kell, és kizárólag velük oszd meg a mélypontokat, az ítélkezést pedig tedd félre!

3. Elég, ha a gyerekednek és magadnak megfelelsz.

Mindenki más, ezért minimalizáld a bűntudatot! Hiszen ha belegondolsz, 90 százalékban abból fakad, hogy mások - rokonok, szomszédok, ismerősök, kommentelők - másban élnek, és nem ismerik a te helyzetedet. Az introvertált, otthon ülő karakter elítél, ha moziba vágysz ("Minek szül, aki a gyerek előtti élete után sír, számomra minden Benjikével töltött perc öröm!").

Forrás: Shutterstock

Akit viszont lelkes nagyszülői háttérrel áldott meg a sors, kiakad, ha elárulod, hogy 15 hónap alatt egyszer sem sikerült sehová sem eljutnod a pároddal kettesben, nemhogy moziba ("Te valami ősanya vagy, aki elfelejtett nőnek lenni?!"). A legjobb, ha azt nézed, nektek mi kell a túléléshez, netán a boldogsághoz, ez pedig mindenkinek más. Ne szégyellj tenni a célodért!

4. Fölösleges másokhoz hasonlítani a gyerekedet.

Igen, van, aki 6 hónaposan mászik, más csak 14 hósan kezdi. Az én gyerekem 15 hósan még nem kezdett járni, viszont 22 szót már aktívan használt. Mindegyikükből lehet még atomfizikus és vadakat terelő juhász is, nyugi. Egy sor dolgot eleve a kicsinyed dönt el. És akkor még nem beszéltünk mindennek a rákfenéjéről, az alvásról.

Igen, vannak gyerekek, akik az elejétől sokat és jól alszanak, és vannak az extrém ingerkeresők, akik számára az álommanó rettenetes szörnyeteg, aki függönyt von ő és a felfedeznivalók közé. Fontos az elején tudni, hogy a gyerek milyensége ebben a szakaszban még kis százalékban múlik rajtad: totyogós kor előtt nem nevelsz, csak gondozol. És mindenki más kapott anyagból dolgozik.

5. Jóval többet bírsz, mint hinnéd.

Legyen szó váratlan helyzetekről, kórházban padlón virrasztásról, speciális kezelésekről, vagy épp egyedüli újrakezdésről, mindig többet bírsz, mint korábban hitted. Nem azért, mert valamiféle hős vagy, ahogyan azt az álszent anyák napi versikék sugallják - hanem, mert egyszerűen nem teheted meg, hogy szabadnapot vegyél ki vészhelyzetben, vagy épp feladd. Elvégre az az aprócska kisember jobbára csak rád számíthat.

A mosolya, az öröme a végén a legnagyobb - és sokszor egyetlen - jutalmad.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek