Nem mindenhol ér annyit egy nő élete, mint egy férfié!

Lehet vitatkozni azon, mennyire valósult meg itthon a női-férfi egyenjogúság, de rengeteg ország még mindig fényévekkel le van maradva Európától. Van, ahol gyakorlatilag középkori állapotok uralkodnak...

Nepál

Színes ruhájú, mosolygós emberek a hegyek között - ez a látszat. Ám valójában a nőknek fontos mihamarabb férjet találniuk, mert ha sokáig egyedül maradnak, könnyen emberkereskedők kezei közé kerülhetnek. A fiatal felnőtt és középkorú asszonyok esetében gyakori halálok az öngyilkosság...

Már be van tiltva, de sok helyen még mindig megmaradt egy szokás, mely szerint a nőket menstruáció idején egy kis kunyhóba száműzik a családtól - és azt is megtiltják, hogy ez idő alatt bárkivel is érintkezzenek. Nem járhatnak iskolába, nem használhatják a közös helyiségeket, még csak vízzel sem mosakodhatnak meg. A chhaupadinak nevezett gyakorlat során sokan életüket vesztették már - és Nepál még bőven nincs rajta a 10, nők számára legélhetetlenebb országok listáján.

Forrás: Shutterstock

Irán

Ha iráni nő lennél, nem hagyhatnád el az országot a férjed engedélye nélkül. Egy nagyobb bűncselekményért még mindig megkövezhetnének, egy kisebb esetében pedig megkorbácsolhatna a férjed. Azért - hogy teljes legyen a kép - tegyük hozzá, hogy Iránban már dolgozhatnak a nők, és akár saját vállalkozást is indíthatnak. Sőt, már jelen vannak a parlamentben is.

Forrás: Shutterstock

Pakisztán

A lányok nem dönthetnek arról, kihez akarnak férjhez menni. A házasságot követően sem számít a szavuk semmiben, még munkát sem vállalhatnak a férjük engedélye nélkül. Ha egy bátrabb lány kikosarazza a kérőjét, nem ritka, hogy az elutasított férfi megcsonkítja őt (pl. levágja az orrát), vagy savval leönti az arcát. Nemi erőszak vádjával gyakorlatilag felesleges a bírósághoz fordulni, mert annak igazolásához négy tanú szükséges.

Forrás: Shutterstock

Szaúd-Arábia

Oké, tudjuk, itt autót is vezethetnek a nők... de azért fontos döntéseket még mindig nem hozhatnak meg egy férfi hozzátartozójuk nélkül. Nem viselhetnek kihívó öltözéket, és nem igazán léphetnek kapcsolatba idegen férfiakkal. Ez alatt nem a flörtölést kell érteni: az irodák, egyetemek, bankok nemek szerint két részre vannak osztva.

Forrás: Shuterstock

 

India

Az indiai kormány adatai szerint a nőkkel szembeni bűncselekmények száma 83%-kal nőtt 2007 és 2016. között. Ez óránként átlagosan napi négy esetben jelent nemi erőszakot - írta meg a TheGuardian.

Szinte nincs olyan nő, akit minimum egyszer ne molesztáltak volna életében, az eseteket pedig legtöbbször a szőnyeg alá söprik. Az elmaradottabb területeken, a kisebb falvakban még mindig előfordul, hogy az újszülött lány csecsemőket közvetlenül a szülés után megölik. A szegényebb családokban ugyanis úgy vélik: csak a fiút érdemes megtartani...

Forrás: Shutterstock

Jemen

Borzalmak tekintetében az abszolút győztes. A lányok többségét 18 éves koruk előtt férjhez adják, ezt követően egészségügyi ellátásban csak a férj engedélyével részesülhetnek (mennyire könnyű lehet valakit így eltenni láb alól?!). Egyes felmérések szerint legalább 70%-uk iskolázatlan. Jemenben a nőket nem tekintik teljes értékű személynek a bíróságon, csak akkor számít érvényesnek a vallomásuk, ha azt egy férfi is megerősíti.

Forrás: Shutterstock

A lista még ki tudja, hányszor hosszabb lehetne... Hihetetlen, mennyire nem értékeljük az utóbbi száz év fejleményeit - ha azok nem lennének, mi sem tartanánk sokkal előrébb...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek