5+1 tuti módszer, hogyan NE gyűlöld a januárt!

Ha van ember, aki gyűlöli a januárt, az én vagyok. Amúgy is lehangoló, depresszív időszak - a statisztikák szerint ekkor történik a legtöbb öngyilkosság. Véget érnek a csillogó, cukormázas ünnepek, a pörgés, a készülődés, a nagy kajálások, aztán január 2-án visszasüppedünk a szürkeségbe.

Tetézi a bajt, ha rámerészkedsz a mérlegre. Megállapítod: az egyetlen dolog, ami az ünnepekből megmaradt - a szoba melegétől kiszáradt karácsonyfán kívül - plusz 3-4 kg a testeden... Jó esetben. Nálam extra szívás, hogy még a születésnapom is év elején van - pedig bizonyos kor fölött már nem is várja annyira az ember. Ennek ellenére megrázom magam, és csinálom tovább az évet.

A túlélési tippjeim a következők:

1. Tartsd meg a fogadalmadat!

Az újévi fogadalom tipikusan az a dolog, amit senki nem szokott betartani. Pedig, ha megtettük, annak nyilván az az oka, hogy bizonyos dolgokon változtatni szeretnénk - vagy legalábbis kellene. Ha tehát megfogadtál valamit az év utolsó napján, igyekezz magad tartani hozzá!

Én például még az ünnepek között elkezdtem diétázni - évek óta rendszeresen sportolok, fontos lenne, hogy a kajára is odafigyeljek, de sosem vitt rá a lélek. Most viszont egész szépen tartom magam, ez pedig komoly önbizalmat ad. Már attól jobb a közérzetem, hogy nem adtam fel.

2. Dolgozz - vagy foglald el magad!

Akinek már az év első napján dolgoznia kell, az valószínűleg a pokolba kívánja az egészet. Nehéz dolog visszarázódni, de addig is legalább elterelődik a figyelmed a nyomorodról. Ha viszont olyan szerencsés vagy, hogy van még egy kis időd pihenni, itt a remek lehetőség a szekrényürítésre, szelektálásra. A régi dolgoktól amúgy is érdemes időnként megválni, ez pedig a legjobb időszak a lezárásra, újrakezdésre.

3. Találkozz, beszélj minél több emberrel!

Lehet, hogy úgy érzed: senkihez nincs hangulatod, főleg azokhoz, akikkel az ünnepek alatt is találkoztál. Mégis érdemes meglátogatni a családot, a barátokat, akár pezsgőt is bonthattok az új év tiszteletére. Olyan ismerősöket is felkereshetsz, akikkel rég beszéltél - biztosan örülni fognak neked.

Forrás: Shutterstock

Rengetegen panaszkodnak, hogy sokan csak akkor keresik őket, ha szükségük van valamire. Törd meg ezt a rossz szokást, és írj rá valakire csak úgy! Mondjuk arra, aki kimaradt a karácsonyi, újévi körüzenetből. Még ha találkozni nem is tudtok, egy félórás csetelés akkor is feldob mindkettőtöket.

4. Élvezd a telet!

Na jó, ez az én számból hülyén hangzik, leírva pedig még banálisabb. Én a télben egyedül a havat szeretem, már be is jelentkeztem egy sí útra. Most ez a várakozás tartja bennem a lelket. Ha viszont korizni vagy szánkózni is szeretsz, még több lehetőséged van, mint nekem. Mindkettő remek szórakozás - gyerekkel és gyerek nélkül is. Garantáltan elűzi a rosszkedvedet - főleg, ha nem vagy túl kritikus magaddal szemben, és tudsz nevetni a bénázásodon.

5. Próbálj ki valami újat!

Miért ne szólhatna az év eleje a tervezgetésről? Ha van valami, amit régen ki szerettél volna próbálni, ideje belevágni! Találd ki, mi lesz az a dolog, amit feltétlenül meg szeretnél tenni az évben! Kezdd el szervezni, olvass utána! Bármi is gátol, ne félj tőle! Az élet úgyis megadja, amire szükséged van, ha igazán akarod.

Plusz egyként leírhatnám, hogy utazz el valami meleg helyre - de feleslegesnek tartom. Aki megteheti, az már úgyis ott van, nekünk, többieknek pedig marad a vágyakozás, legalábbis egyelőre. A bakancslistámon mindenesetre rajta van egy utazás - lehet, hogy el is kezdek szervezni valamit jövő év elejére. ;)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitgókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?