Játék helyett önvédelem - idáig jutottunk?

A bölcsis időszak beköszöntével elkezdett foglalkoztatni a téma: mit tehetnék annak érdekében, hogy a kislányomat ne bántsa a többi gyerek. Korábban már foglalkoztunk a témával, viszont a cikk megjelenése óta sokkal használhatóbb tudásanyagra lehet szert tenni.

Hogy erre hogyan jöttem rá? Ellátogattam Kovács Ildikó önvédelmi instruktor "Megharapták, ellökték. Mit tanítsak neki, hogy ne bántsák?" című előadására - és azt kell mondjam, rendkívül hasznos volt!

Először is, lássuk, mit mondtak nekünk anno a szüleink, ha Pistike elgyepált minket az oviban: "Üss vissza!", "Kerüld el nagy ívben!", "Szólj az óvónéninek!" Hát, valljuk be, ezek közül egyik megoldás sem kellően hatékony, ráadásul hosszú távon megoldást sem nyújt a problémára.

Mit tesz egy önvédelmi oktató, ha kisgyermeke van, és ő is folyton ilyen problémákba ütközik? Pláne, hogy még az általa tartott felnőtt tanfolyamokon is rendszeresen felmerül ez a kérdés! Nos, pszichológiai szempontból is feltérképezi a témát, majd kialakít egy önvédelmi tanfolyamot - gyerekeknek (óvodás kortól). A még kisebbek szüleinek pedig előadásokat tart a lehetséges megoldásokról.

Miért bánt egy kicsi másokat?

Borzasztó érzés, amikor a gyermekünket bántja egy másik gyerek - viszont az is elég kellemetlen, ha éppen a mi csemeténk a bántalmazó... Nagyon fontos feltérképezni, hogy miért agresszív a gyermek.

Agressziónak nevezünk minden olyan szándékos cselekvést, amelynek indítéka, hogy valakinek vagy valaminek kárt, sérelmet vagy fájdalmat okozzon. A szándékosság viszont nem feltétlenül tudatos - főleg gyermekek esetében.
Forrás: Shutterstock

Az agresszív viselkedést temérdek ok kiválthatja a kicsiknél, kezdve a legbanálisabbaktól: például, hogy éhes, szomjas, esetleg fáj valamije. Kézenfekvő ok lehet az is, hogy egyszerűen egy kis figyelemre vágyik, vagy éppen feszegeti a határait. Olyan is van, hogy lemásolja valaki viselkedését - mondjuk anya "játszásiból" finoman harapdálja a hasát pelenkázáskor, ő pedig csak ezt akarja utánozni.

"Majd kinövi!"

Tévhit, hogy a gyerek majd kinövi, hogy harap, csíp, ütlegel stb. Nem. Nem fogja csak úgy kinőni. A jó hír viszont az, hogy tehetsz a dolog ellen. Persze, ehhez jó adag megértésre, türelemre - és drótkötél idegekre - lesz szükséged. Egy ilyen rossz szokást ugyanis átlagosan 4-6 hónapba telik elfeledtetni a picikkel.

Ha a te gyereked a "bántalmazó":

  • Mondd el neki - ha kell, ezerszer -, hogy ilyet apa és anya sem csinál, ezért neki sem szabad!
  • Meséld el érzékletesen, hogy fájdalmat okoz annak, akit bánt!
  • Hívd fel a figyelmét arra, hogy másokkal játszani jó - de ha bántja a többieket, nem fognak vele játszani...

Ha a te gyerekedet bántják:

  • Taníts neki egyszerű szavakat, mondatokat, amiket a bántalmazó gyereknek mondhat, például: "Állj!", "Hagyd abba!", "Menj arrébb!"
  • Tanítsd meg, hogyan húzza el a kezét/lábát, ha bántani akarják, vagy hogyan tolja el magától határozottan, magabiztosan azt, aki agresszíven közelít felé!
  • Vidd el gyermek önvédelmi edzésre! Ezek a foglalkozások nemcsak arra tanítják meg, hogyan védje meg magát, hanem fejlesztik a koordinációs- és koncentráló képességét, valamint az egyensúlyérzékét.
  • Már a bölcsi, ovi előtt kezd el a felkészítését az erre a célra kifejlesztett puzzle-lel!

Szóval, fel a fejjel! Bár rengeteg türelemre és megértésre van szükség, az eredmények lassan, de biztosan mutatkozni fognak.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Kovács Ildikó

    Ezt olvastad már?