Ellopták a táskádat? Meg is érdemled!

Áldozathibáztatás: egy jelenség, amely nem csupán szexuális zaklatás terén, hanem az élet egyéb területein is egyre gyakoribb. Minél több posztot olvasok a neten, annál inkább megbizonyosodok erről...

Létezik például egy csomó olyan csoport a közösségi oldalakon, amelyekben az azonos érdeklődésű vagy azonos településen élők beszélgethetnek egymással. Ez jó dolog is lehetne, csak van egy kis gond: ezekben a csoportokban - is - erőteljesen tetten érhető az áldozathibáztató attitűd. A kisebb internetes közösségek valójában a mai társadalmunk lenyomatai. Ez azért szomorú, mert azt engedi feltételezni: az emberek a való életben sem viselkednek másként.

Pedig ha egy bajba jutott személy segítséget kér másoktól, nem biztos, hogy azt akarja hallani: ha ezt meg azt tette volna, akkor nem kerül ilyen helyzetbe. És ez még a szerencsésebb eset - sokan ugyanis trágár szavakkal és minősíthetetlen stílusban reagálnak, "bele is rúgnak" az egyébként is szorult helyzetben lévő áldozatba.

Leírok egy esetet ízelítő gyanánt: eltűnt egy laptop egy bevásárlókocsiból a boltban, amíg a tulajdonosa a sajt pultot böngészte. Mi volt erre a reakció? Nem, még véletlenül sem a tolvajt szapulták, és nem is azt a témát járták körbe, hogy mennyire elítélendő a lopás.

Ehelyett tanácsokat osztogattak a károsultnak, hogyan kellett volna jobban figyelnie. Mások pedig elmondták mindenféle szerencsétlennek - de olyanok is voltak, akik kerek perec megjegyezték: meg is érdemelte. Akadt, aki már-már személyes ellenségének tekintette a bajbajutottat. De miért is?

Az áldozathibáztatás pszichológiai jelentősége, hogy úgy érezhessük, velünk ilyesmi nem történhet meg, képesek vagyunk elkerülni az ilyen helyzeteket.

Forrás: Shutterstock

Természetesen nem azt állítom, hogy ne legyünk elővigyázatosak, és erre ne figyelmeztessünk másokat is. Ám kárörvendeni más baja fölött, "belerúgni" abba, aki már egyébként is a földön fekszik nagyon nem helyes. Ma mégis szinte tendencia ez a fajta reakció, ami azt mutatja: valami nagyon nincs rendben.

Könnyű mások felett ítélkezni, csakhogy ilyenkor elfeledkezünk arról, hogy hibázni sem nehéz. Még a legokosabb emberrel is előfordulhat, hogy valami miatt nem figyel oda teljesen egy helyzetben. Olyan is lehet, hogy ő valójában mindent megtett a maga részéről azért, hogy elkerülje a bajt, csak mi - akik ítélkezünk - nem ismerjük részletesen a körülményeket.

Épp ezért én azt vallom: ha nem tudsz segíteni, akkor inkább maradj csendben, és görgess tovább! Biztosan találsz olyan posztot, amihez építő jelleggel tudsz majd hozzászólni.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?