Banglades ima sziámi ikrek orvos bravúr szétválasztó műtét Barok Eszter
A magyar orvoscsapat által sikeresen szétválasztott sziámi ikrek története példátlan magyar siker - hiszen sehol máshol nem vállalták a szakemberek a műtétet. Megnyugtató, hogy még a világ egyik legszegényebb országában is bárkit megtalálhat a segítség.

Elvégre Bangladesben a két pici lány missziós munka nélkül alighanem magára maradt volna a bajban. Az eset kapcsán ráadásul arról is meggyőződhettünk, hogy a legmagasabb szintű tudomány és a legmélyebb hit kéz a kézben járhat egymással. Hiszen a 35 fős orvosi csapatot irányító Csókay András idegsebész hisz abban, hogy Isten fogja a kezét a műtőben.

70-80 százalékos halálozási arány!

A sikeresen szétválasztott hároméves bangladesi ikerpár, Rabeja és Rukaja története szívmelengető hír a katasztrófák és tragédiák sorában. Bár a két kislány külön aggyal jött a világra, az agyi vénájuk közös volt. Éppen ezért óriási volt a műtét kockázata, hiszen mindenekelőtt a két gyerek érrendszerét kellett különválasztani, hogy aztán két külön koponyával élhessenek. Egyetlen elsietett lépés, egyetlen rossz mozdulat ahhoz vezetett volna, hogy a kicsik elvéreznek a műtőasztalon, vagy épp súlyos fogyatékossággal kénytelenek folytatni az életüket.

Ahhoz, hogy a sikeres műtét súlyát felfogjuk, tudnunk kell, hogy a hasonló beavatkozások nagyon nagy százalékban - a hivatalos szám szerint 70-80%-ban - végződnek a páciensek halálával. A legismertebb eset a szomorú történetek sorában talán az iráni ikerpár, Ladan és Laleh Bijani története, akik 2003-ban, 29 évesen estek át a szétválasztó műtéten. Pedig már a jövőjüket tervezték: Ladan ügyvéd akart lenni, Laleh viszont újságíró. Közös testükben azonban addig csak egyikük - Ladan - álmát követhették. A két fiatal nő annyira más volt, hogy eldöntötték, vállalják a kockázatos műtétet az önálló élet reményében.

A 28 sebészt és több mint 100 egészségügyi segítőt mozgósító operáció másfél napon át tartott, ám egy idegpálya sérülése miatt először Ladan vérzett el a műtőasztalon, majd 90 perccel később testvére, Laleh is meghalt. Nem maradt életben a kétéves egyiptomi Manar Maged sem, akinek sziámi ikertestvére, Iszlam torzó nélkül jött a világra.

Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Három fantasztikus szakember

De térjünk vissza Rabejához, Rukajához és az őket segítő magyar orvosokhoz! A Bangladesben is missziós tevékenységet folytató Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata 2017-ben kezdte meg a két gyerek állapotfelmérését és előkészítését a műtétre. A Cselekvés 15 éve végez hazai közhasznú orvosi és egészségügyi tevékenységet, és 7 éve bangladesi missziós munkát. Tudták, hogy olyan beavatkozásról van szó, ami nemcsak a két kislány életminőségén és életkilátásain javít, de új kezelési lehetőségek előtt is megnyitja az utat.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű "Operation Freedom" szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér szakasz szétválasztása jelentette. Ezt endovaszkuláris módszerrel végezték el, Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése, és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely irányításával, aki szintén rendszeresen jár a világ legszegényebb országaiba, hogy a rászorulókon segítsen.

A végső, harmadik fázis Csókay András nevéhez fűződik, aki a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa. Őt az általa kifejlesztett éralagút-technika tette világszerte ismert és elismert szakemberré - emellett mélyen hívő keresztény is. Hitét élete legnagyobb tragédiája sem ingatta meg, amikor elveszítette tízéves kisfiát.

Sőt, Singer Magdolna Férfifájdalom című könyvében arról beszél, hogy talán épp a szenvedéssel került közelebb Istenhez. A bangladesi ikrek műtéte után is azt mondta: a gyerekek állapota stabil, de természetesen egy ideig még van esély különböző szövődmények kialakulására, ezért "van miért imádkozni".

Az biztos, hogy most egy egész világ szorít a kicsi lányok gyógyulásáért. Mi, magyarok, pedig büszkék lehetünk rá, hogy ilyen orvosaink vannak.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.