környezetvédelem gyermekmentes gyermek klimaváltozás Nyiri Zsuzsi bolygó szülő döntés gyerekvállalás
Csontsovány jegesmedve, műanyag hulladékba fulladt bálnák, mindent megdöntő melegrekord - semmi különös, csak a mai hírek. Az éghajlatváltozás itt van, és jelenleg ez a legégetőbb gondunk.

Persze sokan keresik rá a megoldást. Van például egy Nagy-Britanniából induló mozgalom, ami azt hirdeti: a Föld érdekében jobb lenne lemondanunk a gyerekvállalásról. A tagjai harmincas nők, akik - bár elmondásuk szerint vágynak az anyaságra -, inkább megvonják maguktól a reprodukció örömeit, mert úgy gondolják, ez a legjobb mindenkinek. A meg nem született gyermekeknek és a Földnek is. Véleményükkel szorgosan kampányolnak a médiában, és ott vannak táblákkal a kezükben a különböző környezetvédelmi tüntetéseken.

Határozottak, de azért van bennük annyi rugalmasság, hogy "nem ítélik el" azt, aki mostanában babázásba kezd. Utóbbiért mérhetetlen hálát érzek - köszönöm, hogy egy maroknyi angol nő nem engem hibáztat a Föld felmelegedéséért! -, ugyanis van egy öt hónapos kisfiam.

Ezzel együtt a klímahelyzet és a bolygónk sorsa nekem is fontos. Hogyne lenne az, amikor gyerekem van?! Így a fenti brit nőkhöz hasonlóan én is végiggondoltam az "Érdemes-e egy ilyen világba szülni?" kérdéskört.

Régen minden jobb volt?

A jövőnk bizonytalan. Ez oké, de vajon könnyebb jövőt jósoltak a ll. világháború alatt az öldöklésbe, szegénységbe született babáknak? Vagy a szocialista diktatúra évtizedeiben? Az én 1986-os érkezésemkor még a legszebb álmukban sem gondolták a szüleim, hogy egyszer megdől az a rendszer. A történelemben minden korszak emberének szembe kellett néznie kihívásokkal, nem mi vagyunk az egyedüliek. A gondjaink súlyosak ugyan, de minden korábbinál több technikai eszközt használunk, az internet pedig átalakította a társadalmi szokásokat, könnyebbé tette a tudás megosztását. Szóval, van lehetőségünk megtalálni a megoldást.

Forrás: Shutterstock

Ismét egy huszonkettes csapdája!

Gyakran hallani, hogy azért vagyunk ekkora bajban, mert az "emberiség túlszaporodott". Szerintem ez a megközelítés hibás. Azért él ennyi ember a Földön, MERT ekkora bajban vagyunk. Gondolj csak bele: a kényelmes, várhatóan hosszú életedet minek köszönheted? Az élelmiszereknek és gyógyszereknek, a háztartási gépeknek, az autóknak, az olcsó repjegyeknek és ruháknak... Vagyis az árucikkeknek, amiket újra és újra megvásárolsz.

Éppen ezek, illetve a mögöttük álló ipar vágja tönkre a bolygót. Az őseink sokkal többet robotoltak a mainál sokkal kevesebb haszonért. Most kizsákmányoljuk a Földet, hogy a világ egyik fele túl sokat, a másik fele túl keveset kapjon a javakból, aztán nézzük, ahogy egyes területek zsúfolásig megtelnek emberrel és szeméttel!

A gyerekek a jövő zálogai!

Az ősök tehát sok rossz döntést hoztak, de nem gondolom, hogy emiatt a következő nemzedéket el kellene tiltani az élettől azzal, hogy "Bocs, itt már nincs több hely, meg jobb is lesz nektek, ha itt sem vagytok." Például ott a kisfiam. Ő egy hatalmas lehetőség - de nemcsak ő, hanem a barátaim babái is, és még sok más gyerek, akik az enyémhez hasonlóan megkapják majd az egészséges fejlődéshez szükséges szeretetet, figyelmet és oktatást.

Ők a mi jövőnk zálogai, akik olyan összefüggésben látják majd át az emberiség minden baját, ahogy az számunkra már elképzelhetetlen. Ahogy a nagyszüleim számára is elképzelhetetlen lett volna egykor a közösségi média létezése.

Jó hír mindenkinek, hogy a fiam kiemelkedően gyorsan fejlődik - szoktam is neki mondogatni, hogy lassan ideje megoldani az üvegházhatás problémáját. Ezzel együtt senki se dőljön hátra: az éghajlatváltozás itt van, és mindannyiunknak tenni kell ellene! Például kis környezetvédők felnevelésével, akiknek a Föld jövője a legfontosabb.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.