NASA búvárkodás kutatás Dr. Ari Csilla Császár Zsanett NEEMO 23 tengerbiológus tengerbiológia expedíció
Dr. Ari Csilla gyermekkora óta búvárkodik a családjával, imádja felfedezni a színes tengeri élővilágot. Ezek a korai élmények olyan hatást gyakoroltak rá, hogy 13 évesen elhatározta, életét az ördögrája tanulmányozásának szentelni.

Soha nem gondolta volna, hogy álmai egészen Floridáig repítik, ahol most él, azt meg pláne nem, hogy egyszer majd ő fogja felkészíteni a következő Hold-misszió űrhajósait.Csillát néhány nappal a NASA legújabb mélytengeri küldetése után kérdeztük a tapasztalatairól, illetve arról, hogyan zajlott a felkészülés.

Forrás: Dr. Ari Csilla saját képe

Mikor jöttél rá arra, hogy tengerbiológus szeretnél lenni?

"Egész fiatalon, egy horvátországi nyaralás során próbáltam ki először a búvárkodást. Fantasztikus élmény volt! Azóta is minden egyes alkalommal, amikor a víz alá megyek, ugyanaz a mérhetetlen kíváncsiság és csodálat kerít hatalmába. Mivel hagyományos búvárkészülékkel időben és mélységben egyaránt korlátozva vannak a búvárok, a NEEMO 23 expedíció lehetőséget teremtett számomra, hogy hosszabb ideig dolgozhassam a víz alatt. Habár korábban is voltak tengerbiológiát érintő kutatásaink, nagyon izgalmasnak találom, hogy ezúttal a víz alatti élet emberi szervezetre gyakorolt hatásait is vizsgáltuk."

Forrás: Dr. Ari Csilla saját képe

10 napot töltöttél a világ egyetlen tenger alatti kutatóállomásán. Milyen az élet odalent?

"Pontosan 9 napot töltöttem kb. 20 méter (60 láb) mélyen. Az izoláltság és az extrém körülmények közötti élet teszi ezt a helyszínt a legjobb űrutazás analóggá. Természetesen a felszínre nem tudunk bármikor visszatérni a dekompressziós problémák miatt. A vízalatti laboratórium technikai berendezésének meghibásodása vagy a szimulált űrséták során elkövetett legapróbb hiba is súlyos, akár halálos következményekkel járhat. Azt tudni kell, hogy rendkívül kis helyen éltünk összezárva, így egyetlen pillanatunk sem volt saját magunkra. Rengeteg bonyolult feladat várt ránk, és folyamatosan felelős döntéseket kellett hoznunk. Ezek a körülmények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy itt képezzék ki a jövőbeli asztronautákat."

Forrás: Dr. Ari Csilla saját képe

Melyek voltak a legmaradandóbb és legnehezebb pillanatok?

"Izgalmas érzés belegondolni abba, hogy olyan feladat előtt állok, amire egész kutatócsoportok készülnek sokszor évekig, és rajtam múlik, hogy végül sikerül-e végrehajtani. Óriási a tét. Ilyenkor minden mozdulat, minden másodperc számít. Volt olyan, amikor tőlünk független technikai okok miatt az egyik kísérletet napokig nem tudtuk elvégezni. Tudtam, hogy amikor én megyek ki a szimulált űrsétára, ez lesz az utolsó esélyünk. Természetesen nem könnyű ekkora nyomás alatt dolgozni, de én mindent beleadtam, így sikerült több mintát gyűjtenem, mint amit reméltünk. Utólag elmesélték, hogy az irányítóközpontban mindenki tapsolt és ugrált örömében. Ezek valóban felejthetetlen élmények."

Itt Budapesten, egy irodában üldögélve nehéz elképzelni, milyen egy igazi asztronauta. Mesélnél róluk egy kicsit?

"Rengeteg dologtól függ az, hogy valakiből lehet-e űrhajós. Például Jessicát (Jessica Watkins, a NASA űrhajósjelöltje, a szerk.) mintegy 5000 jelentkezőből választották ki az asztronauta képzésre. A magas követelményszint miatt a jelölteknek nemcsak fizikailag és pszichésen, hanem erkölcsileg is meg kell felelniük. Az expedíció társaim kedves, őszinte, alkalmazkodó, segítőkész és szórakoztató emberek, akik képesek keményen dolgozni és áldozatot hozni a csapatért. Igyekeztem minél többet tanulni tőlük."

Forrás: Karl Shreeves

A küldetésed hatalmas figyelmet kap a médiában. Hogyan kezeled a hirtelen jött népszerűséget?

"Népszerű lennék? (Nevet.) Ezt tőled hallom először. Nem észlelek különösebb változást az életemben. Néha a barátaim és a családtagjaim rám írnak, hogy olvastak újságban, esetleg láttak a tévében. Örülök ezeknek a megkereséseknek, mert jó érzés, hogy a munkám másokat is érdekel és ösztönöz.

Milyen szakmai terveid vannak a jövőben?

"Szeretném folytatni az együttműködést a NASA-val, elsősorban a következő NEEMO küldetéseken. Ennek oka többek között, hogy egyre inkább kifinomulnak a kutatási technikáink, és az eddigi tapasztalataink új kérdéseket vetnek fel. Az egyetemen (Csilla a Dél-Floridai Egyetem adjunktusa, a szerk.) zajló kutatások inspiráltak minket a férjemmel (Dr. Dominic D'Agostino, a Dél-Floridai Egyetem professzora, a szerk.), hogy olyan termékeket fejlesszünk ki az asztronauták számára, amelyek javítanák a kognitív és motoros funkciókat. Ez most egy új, izgalmas irány az életemben. Természetesen az ördögrája kutatást is szeretném folytatni, mert úgy érzem, ez a halfaj még rengeteg felfedeznivalót tartogat. Mindeközben azt remélem, hogy a jövőben tudok majd olyan fiataloknak segíteni, akiknek az enyémhez hasonló álmaik vannak."

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Dr. Ari Csilla saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.