A vidám népek titkai: ettől boldogok a dánok és a svédek!

Minden nemzetnek megvan a maga jellegzetes szórakozása, többségüket pedig mindenki ismeri: ha például azt mondom, spanyolok, már rá is vágod azonnal, hogy bikaviadal.

Vannak azonban olyan kikapcsolódási formák, amik más országokban népszerű időtöltésnek számítanak, te viszont talán még nem is hallottál róluk. Minden bizonnyal leesne az állad, ha a kollégád egy nap odalépne hozzád, és megkérdezné: "Jössz fikázni?" A svédeknek viszont egy ilyen invitálástól rögtön felcsillan a szemük - ez a kifejezés náluk ugyanis egy társadalmi jelenséget takar: egy délutáni kávézást a barátokkal, munkatársakkal, vagy egy jó beszélgetést némi süti kíséretében.

Egyszerűnek tűnik: kávé, beszélgetés, sütemény. Pedig nem az, ők ugyanis mindhárom dologra komoly hangsúlyt fektetnek, és csak azokra figyelnek. Nem telefont nyomkodnak ÉS kávéznak, nem süteményt esznek ÉS bambulnak, hanem élvezik a boldogsághormont termelő nasit, az erős fekete aromáját, közben pedig meghallgatják szeretteik gondolatait, meglátásait...

Ha még mindig úgy érzed, hogy ebben "semmi extra" nincs, tegyél egy próbát: kapcsold ki egy órára a telefonodat (én itt máris elvéreztem...), pakolj el minden újságot, babrálnivalót, majd nézz a beszélgetőtársad szemébe, és őszintén, osztatlan figyelemmel hallgasd őt, miközben kávét és kekszet kóstolgatsz...

Forrás: Shutterstock

Ha netán ezek után sem éreznéd elég stresszoldónak a svédek rendszeres délutáni fikáját, adj egy esélyt a dánok hyggéjének! A hygge (hügge-nek ejtik, de ahogy ők vallják: ezt nem kiejteni vagy lefordítani, hanem érezni kell) egy dán életérzés: barátságos légkört, otthonosságot jelent.

Hygge lehet egy nyáresti séta, egy puha, kötött pléd, egy jó beszélgetés, de egy együtt készített finom étel is. Bármi, ami jó emléket idéz az emberben - minden, ami meghitt és szép.

Évszakhoz illő, családoknak vagy éppen egyedülállóknak tervezett, heti vagy havi felbontású hygge programokat találhatunk a neten: közös bennük, hogy a kisközösségi kapcsolatok építésére szolgálnak, és valamennyinél nagy hangsúlyt kapnak a finom ízek, a fények, a kütyümentesség és a meghittség.

Nos, ez sem tűnik olyan világrengető újdonságnak, igaz? Azért érdemes kipróbálni - de nem egyszer, hanem úgy, ahogy a dánok csinálják: életformaként. Így már nem is olyan könnyű, ugye? Pedig nekik sincs kevesebb elfoglaltságuk, mint nekünk, csak épp ők szakítanak időt a meghitt együttlétekre. Talán nem véletlen, hogy a világ legboldogabb nemzeteként tartják őket számon...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?