A párkapcsolati kiégés 6 fő tünete

Azóta hajszolod az örök boldogság titkát, amióta brit tudósok kitalálták, hogy létezik tökéletes pár? Minden erőddel azon vagy, hogy megvalósítsd a Nagybetűs Szerelmet?

Vigyázz! Ha túl erőszakosan kergeted az ideákat, könnyen utolérhet a szerelmi kiégés: kapcsolatodban mindennapossá válhat az enerváltság, az undor és a vállrándítás. Mert azon görcsölsz, hogy a valóságot az elvárásoknak megfelelővé tedd - a határ pedig közben egyre jobban elmosódik. A végén pedig már azt sem tudod: tényleg akarod a párodat, vagy csak kényszeríted magad?

Ha az alábbi hat tünetből egyet is felismersz magadon, ideje leszámolnod a fedősztorikkal, és szembenézned azzal, hogy valami nem stimmel...

1. Ha teheted, inkább csendben maradsz...

A kommunikáció a kapcsolat tüdeje - ha nincs, szép lassan megfulladtok. Ha már az is hidegen hagy, milyen fotót készített hazafelé a naplementéről, akkor érdemes elgondolkodnod azon: ő nem érdekel, a naplemente - vagy egyik sem?

2. 0-24 támadó pozíció!

Ha beszélgetsz vele, akkor is csak azért, hogy lecsaphass rá. Harcolsz az igazadért, és mindenért háborút indítasz. Szinte lesed az alkalmat, amikor elhagyhatod a személyiséged decens határait, és számon kérheted a másikat egy lecsavart kupakért, vagy egy rossz mondatért.

3. Nincs kedved a közös programokhoz.

Hányingerrel küzdesz, amikor a jövőbeli tervekről van szó - még akkor is, ha nem az esküvőtöket tervezi, hanem csak egy közös mozizást... Ne áltasd magad! Ha egy szimpla együtt töltött délután gondolatától is hátborzongást kapsz, valószínűleg tényleg szerelmi burnout-szindrómád van.

4. Libabőrös leszel, ha megszólal - és nem a jó értelemben...

De tényleg! Még az is idegesít benne, amit régebben szerettél. Az első évben még olyan édesen tudta mondani: "Mucikáám!", hogy imádtad - most meg amint meghallod, úgy viszketni kezd az oldalad, mintha övsömöröd lenne.

Forrás: Shutterstock

5. Mindenkivel flörtölsz.

Csak a buszsofőrrel nem kokettálsz, amúgy bárki jöhet. Persze senki nem vakságot fogadott, hanem hűséget - de ha folyamatosan a hajad tekergeted minden érdeklődő szempár láttán, az nem túl jó jel a kapcsolatod jövőjét illetően...

6. Halálszag a hálóban...

A szex a kapcsolat egyik legfontosabb alappillére. Persze a hálószobában is beüthet időnként egy-egy "lefagyás", kényszerszünet, vagy átmeneti üzemzavar. De, ha már huzamosabb ideje nem találod izgatónak a másik egyetlen porcikáját sem, akkor bizony komoly baj van - melynek megoldására kevés a romantikus gyertafény, és a vadító fehérnemű...

Akkor sem kell pánikba esni, ha úgy érzed, valóban szerelmi burnoutod van. Inkább örülj neki, hogy felismerted, hiszen ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem szereted a párod. Könnyen megeshet, hogy a megszokás, az ellaposodás, vagy a túlzott elvárások gödrébe estél, és emiatt érzel közömbösséget a másik iránt.

De ezek a folyamatok sok esetben visszafordíthatók!

Lépj hátra egy időre! Gondold át nyugodtan, mit érzel! Ha tisztába tetted magad, próbálj kulcsot találni a változásokhoz! A felesleges viták energiáit irányítsd át a kapcsolatotok megmentésére! Persze lehet, hogy így is minden változatlan marad - ez esetben valóban nem egymás mellett van a helyetek. De előfordulhat, hogy sikerül helyrehozni a dolgot!

Gondolkodásunk 90 százaléka megszokásból áll, nem kivétel ez alól a párkapcsolat sem. A vitás helyzetekben adott reakcióinkat is többnyire berögzült szokások táplálják, emiatt pedig hajlamosak lehetünk ugyanazokat a köröket futni. Próbálj másképp válaszolni egy konfliktus során, és hidd el, meg fogsz lepődni a társad reakcióján! Ne görgesd a sérelmeid, mert a saját energiaraktáradat szívod le.

Engedd el, bocsásd meg, cselekedj másképp mint ahogy eddig tetted! Mozgósítsd a kreatív éned, hiszen szakításra mindig könnyen akad indok - de az az igazi próbatétel, hogy találj indokot a közös folytatásra is.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek