A Dévény-módszer - jól válaszd meg, kihez mész!

Mostanában, ha egy babának valamilyen mozgásszervi rendellenessége van, akkor leginkább a Dévény-módszert javasolják megoldásként. De biztos, hogy érdemes gondolkodás nélkül rohanni a legközelebbi ilyen kezelésre?

Biztos vagyok benne, hogy van olyan baba, aki segítségre szorul, és a Dévény a legjobb módszer. Félreértés ne essék! Nem az egész módszert szeretném minősíteni írásommal, de azt gondolom, a dévényesek kicsit felhígultak.

És arra, hogy megszűrjük őket, és gyermekünket csak a megfelelő helyre vigyük, csak mi, édesanyák vagyunk képesek. Arra szeretnem biztatni az édesanyákat, hogy hasonló helyzetekben igenis merjenek a szívükre és az anyai ösztöneikre hallgatni! És ha kell, az óra felénél álljanak fel, és menjenek haza!

Dióhéjban a Dévény-módszerről: a kisbaba mozgásszervi fejlődése összeköttetésben van idegrendszerének a fejlődésével, ezért, ha egy babán azt látják, hogy valamit nem "időben"csinál, akkor manapság előszeretettel Dévény-tornára küldik, hogy ott a masszázs/torna által stimulált izmok könnyebben elősegítsék a mozgást, ami akár egy későbbi esetleges figyelemzavart vagy "diszes" problémát gátolhat meg.

Hiszen egy (laikus) anya számára nem észrevehető - nem is biztos, hogy létező! - probléma
esetén sokszor nehéz megítélni, hogy mi a legjobb a kicsi számára. Amikor ott ül a foglalkozáson, és csak 2 dolog biztos (1: végigüvölti a baba a foglakozást, 2: drága a 7000 Ft/45 perc), akkor felmerülhet benne a kérdés: biztosan szükséges ez?

Dévény Anna ezt nem így álmodta meg!

Ahol én jártam, ott a babák szinte futószalagon mennek egymás után. 30-45 percenként vannak beosztva, belecsöppennek a vadidegen környezetbe, vadidegen kezek közé. Még ott van az előző baba, és már jön a következő. Ismerkedni, belemelegedni, kicsit játszani az új babával, némi bizalmi kontaktust teremteni nincs idő... Csak a lovak közé csapnak...

Amikor a baba szája habzik a sírástól, üvöltéstől, és korábban sosem hallatott keserves síró-zokogó-üvöltő, szavakkal le nem írható hangot ad ki, azt borzasztó nehéz elviselni anyaként. Rám nézett, amikor még szegénykém látott a könnyeitől, és mintha azt mondta volna: "Anya, nem segítesz? Anya, veled eddig minden jó volt! Rád mindig számíthattam!Most miért nem? Anya, ezt most miért hagyod??? Anya, kérlek, segíts!" Pillanatok alatt láttam szertefoszlani a hónapokon át, nehéz küzdelmek árán kivívott bizalmat...

Forrás: Shutterstock

Arni a végére olyan volt, mint aki elájult. Az addig a zokogástól befeszült merev kis teste egyszer csak elernyedt, és összeesett. Kidőlt. 11:45-re mentünk, és a napközben alig alvó baba este 18:00-kor tért magához. Próbált volna szólni, gügyögni, gagyarászni... ha lett volna hangja...

De 3 napig hangja sem volt ez a rémálom után. A 45 perc visítozásnak köszönhetően a vékony kis hangszálai úgy bevéreztek, hogy alig jött ki a száján hang, vagy ha mégis, akkor csak borzasztóan rekedt, anyai szívet gyötrő és fájdító hangocskák...

És mindezek után az esti fürdésnél vettük észre, hogy a kezelt terület - kisbabám nyaka -
vérvörösre duzzadt. Nekem azt senki ne mondja, hogy Dévény Anna, aki imádta a gyerekeket, ezt helyesnek tartotta volna!

Az eleve vékony bőrű, a 35 fokos melegtől picit bepállott kis nyakacskának mindenféle krém nélkül nekiesni és erős nyomással dörzsölni nem valami jó ötlet. A baba nyakának ez olyan, mintha a mi bőrünknek esett volna neki valaki smirgli papírral. Borzasztó. Ráadásul a szopizás miatt kezelt kisbabám (szopik ő, csak nem elég ügyes...) a kezelés után nemhogy javult volna, de 2 napig egyáltalán nem is volt hajlandó szopni.

Ha a babátoknak tényleg szüksége van kezelésre, biztos fogtok találni olyan dévényest, akinek ez valóban a hivatása, és nem az üzletet látja benne! Van olyan dévényes, aki végigénekli az órát, képes rá, hogy megteremtse a közös nevezőt a babával. Szán rá időt előtte és utána. Jutalmaz. Van, aki házhoz megy, hogy legalább a környezet ne legyen idegen a baba számára. És van, aki ha 15 perc kezelés elég, akkor nem húzza ki az egy órát, hanem arányosan fizetheted az árát.

Higgyétek el, anyukák, a legtöbb, amit tehettek a kisbabátokért, hogy mertek az ösztöneitekre hallgatni.

M. Anett

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?