10 lépés egy botrányos váláshoz!

Senki sem úgy áll az anyakönyvvezető elé, hogy ennek a házasságnak válás lesz a vége. Sajnos azonban látva a statisztikákat, és körülnézve az ismerősök között, bizony egyre több esküvőnek ez a vége.

Nem pedig a holtomiglan-holtodiglan. A válások pedig sosem szépek, de vannak olyanok, amik kifejezetten ocsmányak. Pedig lehetne ezt kulturáltan is csinálni, főleg, ha gyerek is érintett a dologban...

1. Ne teregesd ki a szennyest a Facebookon!

A válásotok csak rátok tartozik, de a fél világra semmiképpen sem. Az, hogy sértődött gyerek módjára nekiállsz mocskolódni a közösségi médiában, semmi jóra nem vezet. Csak magadat járatod le. Nem vagy te 16 éves gyerek, viselkedj felnőtt módjára!

2. Ne használd a gyereket fegyvernek!

A gyerek nem azért van, hogy részt vegyen a kettőtök csatájában. Ő az egyetlen ártatlan szereplő ebben a szituációban, és nem arra való, hogy feláldozd, mint a királynőt egy sakkjátszmában. Jó eséllyel életre szóló lelki sebeket okozol ezzel a saját csemetédnek. Higgy nekem, saját tapasztalat.

3. Ne mocskold be a közös múltatokat! A te múltad is.

Valamiért csak hozzámentél ahhoz az emberhez, akitől éppen most válsz el. Egy kapcsolatnak vannak jó és rossz pillanatai is. Ha kategorikusan kijelented, hogy az egész közös utatok maga volt a pokol, akkor a saját életedet degradálod le ezzel.

4. A gyerektartás nem "szeretem - nem szeretem" kérdése...

A gyerektartás nem kedv kérdése, hanem kötelezettség. Szép dolog, ha hétvégén elviszed fagyizni a gyereket, de ebben nem merül ki a szülői kiadások listája. Gyereket nevelni nem olcsó mulatság, és attól, hogy nem veled van, még bizony pénzbe kerül.

5. A láthatás nem fegyver, hanem szülői jog!

A láthatást nem azért ítéli meg a bíróság, hogy bosszantson téged. Hanem, mert egy gyereknek mindkét szülőjére szüksége van, és joga van időt tölteni velük. Tehát semmiképpen sem arra találták ki, hogy zsarold vele a volt házastársadat.

Forrás: Shutterstock

6. Ne a pénz legyen az elsődleges szempont!

Tisztában vagyok vele, hogy egy válás során az anyagiak nagyon fontos szempontnak számítanak. De ha másra sem figyelsz, minthogy az utolsó fillért is kisajtold a másikból, akkor egy olyan háborúban veszel részt, ahol lehet, hogy pénzt ugyan nyersz, de sokkal értékesebbet veszíthetsz - például a testi-lelki egészségedet...

7. A bíróság nem azért van, hogy lehazudd a csillagokat is az égről!

Aki volt már válóperes tárgyaláson, az tudja, hogy a Mónika show néha matinénak számít ahhoz képest. Attól, hogy alkoholistának/csalónak/erőszaktevőnek állítod be a párodat - minden valóságalapot nélkülözve -, nem fogsz előbb elválni. Maximum a maradék becsületedet is otthagyod a bíróságon.

8. Ne húzd az időt!

Válás során nem érvényesül az "aki időt nyer, életet nyer" taktika. Minél tovább húzod a dolgot, annál jobban fog fájni mindenkinek. Neked, a párodnak, a gyereknek és a komplett környezetednek.

9. A barátoknak nem kell választaniuk közületek...

A válás nemcsak nektek nehéz, hanem a környezeteteknek is. Az, ha kiterjeszted kettőtök problémáját másokra, semmi jóhoz nem vezet. Nem vagytok óvodások, hogy választani kelljen a barátaitoknak.

10. Ne veszítsd el a méltóságodat!

Ha egy kapcsolat zátonyra fut, rengeteg sérelem halmozódik fel mindkét félben. Attól, hogy kígyót-békét kiabálsz a másikra, nem biztos, hogy jobb lesz neked. Ne feledd: másnap is tükörbe kell nézned. Vagy éppen a gyereked szemébe. És ez egy mocskos válás után nehezebb, mint gondolnád.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek