A gyerekvállalás költségei

Kisgyerek - kis gond, nagy gyerek - nagy gond, tartja a mondás. Aminek kiegészítéseként gyakran halljuk, hogy az újszülötteknek nincsenek ám nagy igényei: elég neki a cici, egy mózeskosár és sok-sok szeretet.

Nos, hogy ezek a legfontosabbak, az igaz, de az állítás egyéb részei már vitathatók. Persze mindent meg lehet oldani meglepően kevés pénzből is, de még csak a luxus szintet sem kell belőnöd, és úgy olvadnak le a forintok a bankszámládról, hogy rossz nézni...

Nézzük csak: a lakást igenis rendbe kell hozni, ha kisbabával gyarapodtok. A penészes fal és a szakadt, kopott, rosszul működő berendezés tárgyak egy ifjú pár számára még némi romantikus allűrrel is kecsegtethetnek. De a gyerek mellett már korszerű, biztonságos, funkciót tekintve praktikus és kényelmes körülményekre van szükség.

Nincs mit tenni: festheted ki a kérót, cserélheted a kiálló konnektorokat, és újraszigetelheted az ablakokat. Ám mivel napi két mosás a nyűgös gyerek mellett nehezen kivitelezhető - a félórás mosogatás mellett persze -, az első fél év végére a szárító- és mosogatógépen is elgondolkozol.

Budapesten a magán nőgyógyászati vizsgálat átlagára 15 ezer (hallom, vidéken sokkal olcsóbb), a szülésért 120-150 ezret szoktak kérni a szakemberek, ha megbízzuk őket a feladattal. Nyilván Tb-alapú kezelésre és ügyeletes orvosra is lehet építeni, de azért sokan a nagyobb biztonságot választják. A magánkórházakról nincs információm, de az átlagos intézményekben a külön baba-mama szoba egy szobatárssal (az öt helyett) napi 6 ezer, a családi szoba (apukával) 12 ezer per éj.

 A kiságy és a megfelelő tárolóval ellátott pelenkázó asztal alaphangon húszastól és negyvenestől indul. A kötelező minimum egy babakocsi - használt kombik 60 ezertől, ám újonnan határ a csillagos ég, de a 120 ezer átlagárnak számít. Persze kell egy pihenőszék (10 ezer+), egy játszószőnyeg (5 ezer+), de a többség vesz babák mozgásfejlesztését nem gátló, inkább segítő bébihintát (20 ezer+), autós hordozót (20 ezertől 80 ezerig) és valamilyen babahordozót is (15 ezertől indulnak a szövött kendők, egyéb eszköz 30-40 ezer körül).

Gyerek nélkül mondhatod, hogy ugyan már, itt a két karom, a gyereket meg majd én szórakoztatom (há' azért szültem, nem?). De igazából nincs az a birkatürelmű, kötélidegzetű robotanya, aki sosem vágyik egy órára, mikor nem neki kell fogni, ringatni a kölköt, hanem leülhet egy kicsit magában.

Forrás: Shutterstock

A ruhákon tény, hogy sokat lehet spórolni, elvégre a kölök egy hónap alatt mindent kinő, addig meg nem hordja el a cuccokat. Így a használt rugdalózó, body, kisnadrág és zokni is tökéletes, de pár szép ruhát azért csak rendel azért az ember innen-onnan...

Heti pelenkaadag 3 ezer forint körül alakul, míg a "mosipelusos" - mosható textilpelenkát használó - anyuka pedig megsúgta, hogy nagyjából 70 ezer forint az indulótőke ehhez az úri huncutsághoz, de az legalább 2 éves korig kitart.

Ha az ember nem szoptat, egy doboz - vényre 3 ezres - tápszer átlagosan egy hétig tart ki 3-4 hónapos baba esetén, de léteznek speciális allergiákra kiadott 9 ezer/doboz tápszerek is. A terhesség és szoptatás alatt szedhető vitamin havi ára 2500 és 3800 forint körül mozog, típustól függően. Ha fáj a baba hasa (és a többségnek az első két hónapban fáj, így edződik a kinti világhoz), esetleg refluxos (szintén gyakori, a fejletlen nyelő izomzat miatt), különféle löttyök heti 3-4 ezerért adhatók. De a D- és K-vitamint meg a minőségi popsi kenőcsöt a világon egy szülő sem kerülheti el.

Luxusdolgokra - 4D ultrahang a terhesség idején, babafotózás, légzésfigyelő és bébiőr - mi nem költöttünk. De vannak esetek, amikor a két utóbbi elkerülhetetlen: koraszülött, légzési problémákkal küzdő gyerekek esetén, illetve akkor, ha a családban fordult már elő bölcsőhalál vagy egyéb korai komplikáció.

Nem járunk luxusfoglalkozásokra sem: a manapság divatos babaúszás pedig alkalmanként 4800-5300 Ft között mozog, havi bérlet egy 20-as. Nem vásárolunk cumisüveget, cumikat és hozzájuk való kellékeket - cumisüveg melegítő, fertőtlenítő készülékek - sem, mert anyatejes babánk van, de ezek is brutálisan drágák. És azt tudtad, hogy az elektromos mellszívók 30 ezertől indulnak?

Persze, ha nagyon muszáj, mindent meg lehet oldani 2 cicivel és egy mózeskosárral is. Sőt, nem egy gyerek nőtt fel már negyed ennyi pénzből. De abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy egy nyaralás és az extra babafelszerélés közt kell "csak" mérlegelned, akkor úgyis el fogsz csábulni a baba és/vagy a saját érdekedben, hogy beszerezd azokat az eszközöket, vagy biztosítsd azokat a körülményeket, amik megkönnyítik az életeteket... 

Király Dóra

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?