Az anyaság könnyed szórakozás! (Ha van egy csomó segítséged...)

Oké, nem akarok én itt azon a nagy port kavart bulvárhíren pörögni, hogy Nyári Dia - a Barátok közt Hannája - Bécsbe ment Ed Sheeran koncertre a kéthetes (!!!) babája mellől, mert:

  1. Ettől még lehet szuper anya.
  2. Amúgy is, ki mondja meg, ki mitől és hogyan jó anya?!
  3. És persze ne feledjük a legfontosabbat: nincs is hozzá semmi közünk.

De...

Van egy jelenség, ami mellett nehéz szó nélkül elmenni. Ez pedig az, amikor fiatal sztáranyukák - Szabó Zsófitól Vasvári Vivienen át Csobot Adélig - arról áradoznak, hogy a babázás életük legszebb élménye, és hogy persze a gyerek mellett ugyanúgy önmaguk tudtak maradni, mint eddig: koncertekre, bulizni járnak, összejönnek a barátnőikkel, szépítkeznek, romantikáznak a párjukkal, utazgatnak a - néhány hetes, hónapos - baba nélkül is. 

Sokan közüük úgy tekintenek a hatodik negyven perces éjszakai szoptatástól bezombult kisgyerekes nőkre, mint fura ősanyákra, akik valamiféle agyament fétis folytán mártírkodnak, mert nincs életük a gyerekszobán túl.

De elengedve a celebvonalat ott vannak azok a hétköznapi kismamák az ember Facebook feedjéről, akik ha megemlíted, hogy fél év után szívesen vacsoráznál már egyszer házon kívül a férjeddel, rögtön megjegyzik:

  • "Ó, számomra a kis pöckömmel minden perc ajándék!"
  • "Jaj, én annyit vártam erre a kis drágára, hogy nem a babysitternek szültem!"
  • "Számunkra a kis Józsival minden program teljes!"

Aztán persze a legtöbbször kiderül, hogy náluk anyuci takarít és anyós főz. Ja, és persze a szülőkkel nyaralnak, hogy ők pihenhessenek, töltődhessenek közben. Nem állítom, hogy minden esetben ez a helyzet - van, ahol alkatilag kielégítő a babázás az anya számára, és a csöppség is könnyen kezelhető, jól alvó, jól evő baba. De igen gyakran az teszi csak lehetővé, hogy magas lóról beszéljenek, hogy amúgy óriási segítség áll a rendelkezésükre.

Forrás: Shutterstock

De jó, jó, tegyük egy picit a helyükre a dolgokat, és tisztázzuk: nincs is semmi baj azzal, ha akad nagyi, anyós, sógornő, dédi, aki örömmel és rendszeresen segít. Sőt, ez az ideális, tökéletes, hibátlan, irigylésre méltó helyzet: az egész családnak - a babának is - nyereség az ilyesfajta aktív részvétel, élj vele bátran, lelkifurdalás nélkül!

Ne felejtsük el, hogy a babázás jó esetben közösségi élmény, a 24 órás törődést igénylő dedet mindenki számára jobb, ha időről időre más is átveszi tőled. Főleg, ha bölcsebb, tapasztaltabb anyákról van szó, akik sok mindenben a segítségedre lehetnek.

A gond csak az, hogy a nők egy jelentős részének nincs ilyen lehetősége: ők akkor pihennek egy kicsit, amikor a gyerek alszik... már ha alszik. És úgy várják az alvásidőt, mint a karácsonyt, hogy legalább házon belül legyen pár óra nyugtuk, mielőtt kidőlnek. Igen, ők is szeretnének pihenni, romantikázni, szépítkezni... És nem a saját döntésükön múlik, hogy ez elmarad, vagy épp a vártnál jóval ritkábban kerül csak rá sor.

Tudod, az van, hogy két-három segítővel a babázás valóban kellemes élmény, hiszen épp annyit vagy a kicsivel, amennyi még kb. kényelmes. És egy-egy nehezebb hasfájós, fogzós, frontos, mozgásfejlődéses időszak kihívása után mindig tudsz töltődni. Erre azonban nem mindenkinek van lehetősége. Sőt, a többségnek bizony nincs...

Viszont ha te azon szerencsések közé tartozol, akiknek van kire számítani a gyereknevelés nehézségei során, ne hirdesd fennhangon, hogy milyen könnyed, jó móka az anyaság! Meg hogy amúgy te egy egész óvodát szeretnél, és nem érted azokat a nőket, akik elvesztették önmagukat valahol a szülőszoba és a konyha között félúton.

Ne, ezt semmiképp ne tedd, inkább tartsd észben: a körülötted élő táskás szemű, ősz zombik sem ufók, akik nem szeretik a kisbabájukat. És arról sincs szó, hogy önmagukat szorítják háttérbe folyamatosan szívesen valamiféle bizarr mártír gén miatt, aminek te már fölötte állsz, hanem te vagy kivételezett helyzetben...

...élvezd ki maradéktalanul hát, de ítéletmentesen, hiszen nem a Nyári Diákkal van baj, hanem azzal, hogy ennyi segítsége csak keveseknek van, pedig minden kisbabás anyának jár olykor a kikapcsolódás.

Nyitókép: Shutterstock