Mit kezdjünk a buta (és aljas) emberekkel?

Az aljas ember első ránézésre pont ugyanolyan, mint bármelyikünk. A hétköznapiság álcájával észrevétlenül férkőzik közel áldozatához. És amint becserkészte a kiszemeltjét, az álarca mögül gyorsan kibuggyan a valódi jelleme.

Ez az embertípus veszélyes, mert kegyetlen és rosszindulatú - minden alkalmat megragad, hogy ártson másoknak. A lelkében szüntelen dolgozik az irigység, a gonoszság és az ostobaság. Egyetlen öröme, ha megzavarhatja a lelki nyugodtságodat, ha minél nagyobb kárt okozhat benned.

Az ilyen személyiséggel nem lehet dűlőre jutni. Logikus, észérvekkel nem lehet rá hatni - érzelmeire vagy empátiájára még annyira sem. Beteg, torz lelkű emberek ezek, akik áldozat híján szűkölnek - mint a kutyák - a saját rosszindulatuktól. Értelmetlen és szűnni nem akaró gyűlöletüktől szenvednek a legjobban.

Erejüket abból nyerik, hogy másokat terrorizálnak, és kéjesen élvezik mások kínjait. Miért? Mert addig sem kell szembenézniük önmagukkal. Talán maguk is áldozatok voltak egyszer. Talán a saját jellembeli kicsinységüket és erőtlenségüket leplezik az áldozataik megnyomorításával. Ha sikeresen kiélhetik belső frusztrációikat valakin, úgy érzik, hatalmuk van.

Mit tehetsz, ha gyötörnek?

Ha felveszed a kesztyűt, és megpróbálsz kiállni magadért, az gyakran csak olaj a tűzre. Ezzel ő csak nyert helyzetbe kerül, mert megkapja azt a visszaigazolást, amire mindennél jobban vágyik. Hogy ő bizony nem akárki, hogy vele márpedig számolni kell. Figyeld csak meg, minél több reakciót sikerül kicsikarnia a környezetéből, annál jobban tapad áldozatára, mint egy pióca.

Ha némán, könnyes szemekkel tűrsz, kaján önelégültséggel szemléli szenvedéseidet, de akkor sem fog elereszteni. Reménykedhetsz, hogy majd csak leszáll rólad egyszer, de addigra súlyos károkat okozhat benned.

Forrás: Shutterstock

A legokosabb, ha elkerülöd az aljas embert. Na persze, nem félve és bujkálva, hanem szilárd elhatározással, tudatosan. Ha nem tudsz kitérni előle, te csak maradj mindig sértőn rideg és kimérten udvarias! Sose alacsonyodj le a szintjére, ne válj hozzá hasonlóvá egy másodpercre sem!

Ha mindenki előtt megaláznak, jusson eszedbe, hogy ez igazából nem számít. Neked egyedül a saját lelkiismereted előtt kell rendben lenned, mindenki más véleménye másodlagos. Ne hidd el egy percre sem a hazugságait, legyél büszke arra, aki vagy!

Nézz át az aljasok intrikáin az intelligens ember udvarias fölényességével, és ne hagyd, hogy megzavarják a lelki nyugalmadat! Maradj elégedett az életeddel, ne engedd neki, hogy lerombolja azt, amit eddig építettél!

Az aljas embertől amúgy sem kell félned, ugyanis, ha minden próbálkozása ellenére sem sikerül érzelmileg berántania a csapdájába, elveszíti a motivációját. Ehhez azonban meg kell őrizned a hidegvéred, még abban az esetben is, ha a már a füledben hallod a szíved zakatolását. Nem könnyű, de utána már gúnyos mosollyal szánakozhatsz a vergődésén.

Harcolni ellene csak egy esetben szabad, de akkor muszáj: ha nem te vagy az áldozat, hanem egy harmadik személy. Ha azt látod, hogy ártatlanokat vagy rászorulókat bántanak. Ilyenkor kötelességed oltalmat nyújtani! Hogy hogyan? Szinte bármilyen eszközzel. Mutasd meg a világnak, hogy milyen jelentéktelen és buta emberek ezek - mert csak a buta ember rosszindulatú. Világíts rá ostobaságukra, és az emberiség végül kiveti őket magából!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek