Környezettudatos márkáktól vásárolj!

Marha kellemetlen leírni, de az én ökológiai lábnyomom bizony pofátlanul nagy. Nem számszerűsíteném, de lenne mit tanulnom a "biotyúkoktól" - ahogy az én nem éppen finomkodó barátnőm nevezi a környezetvédelem fontosságát fennhangon hirdető hölgyeket.

A gúnynevüket onnan kapták, hogy a leglehetetlenebb helyzetben is képesek tyúkokat megszégyenítő rikácsolásba kezdeni, ha rajtakapnak valami szentségtörésen. Merthogy ezeknek a nőknek a szeme, mint a sasé. Visszaszólni nem lehet nekik, mert hát persze igazuk van. De mégis milyen alapon cincálja az idegeidet az öko, bio, zöld, ki tudja még, hogy milyen dolgokkal, amikor neked egy nyugiban elfogyasztott kávé maga a mennyországot jelentené? Akkor is, ha papírpohárban van.

Na, de túl a felháborodáson és a "rohadjon meg ez is, csak a vérem szívja" dühöngésen, be kell látni, hogy TÉNYLEG igazuk van. Igenis tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy ne terheld a környezetedet tök feleslegesen! Tényleg annyira fájna egy külön kukába gyűjteni a PET palackot és fogmosás közben elzárni a vizet? És mi lenne, ha nem kérnél szívószálat az üdítődhöz? (Pláne, ha épp rúzs sincs rajtad.)

Viszont attól sem szabad(na) eltekinteni, hogy minden nagyban dől el. Vagyis a nagyvállalat óriásoknak van a legnagyobb ütőkártya a kezében a környezet megóvásának tekintetében. Csak hát ugye, a pénz nagy úr. Ezért a profit érdekében sok cég szó szerint szarik bele a környezetvédelembe.

Forrás: Shutterstock

Mert felelősségteljes gondolkodást felülírja a profit hajszolása. Ezen viszont TE, mint vásárló, tudsz változtatni. Mert a pénznek viszont te vagy az ura. És ha te (én, ők és mi) csak ott vásárolsz, ahol törődnek a fenntarthatósággal, akkor bizony pénzügyi érdekük fog ahhoz fűződni, hogy csökkentsék a környezetterhelést.

  • Például ha két egyforma termék közül választhatsz, akkor ne a csomagolás alapján dönts! Hanem, hogy melyik cégről hallottad, hogy környezettudatos a gyártási folyamatuk.
  • Azt a szemceruzát vedd meg, amit nem állatokon teszteltek, pl. az Essence-t! Az okostelefonok világában amúgy egyetlen guglizásba kerül, hogy lecsekkold, állatbarát-e egy márka. Vagy olvasd el EZT a cikket! ;) 
  • És az sem baj, ha anyagi áldozatot vállalsz, hogy a környezetbarát céget támogasd: pl. azt a számítógépet vedd meg, aminek a gyártója csak olyan létesítményt működtet, ami megújuló energiaforrásokra támaszkodik! - Például az Apple.
  • Vagy azt is vedd figyelembe, ha egy cég támogat környezetvédelemre nevelő programokat - például az E.on, aminek az Energy Globe pályázatán 6 kategóriában várták a nevezéseket. Nekem személyes kedvencem a Katica Tanya volt, amely zöld energiával működik. És egészen kicsi gyerekeket próbálnak környezettudatosságra nevelni - játékos formában.

Egyébként józan paraszti ésszel belegondolva nem lenne egyszerűbb, ha az lenne a természetes - amit nagyanyáink is hajtogattak -, hogy nem pazarlunk, nem szemetelünk és tényleg csak azt vesszük meg, amire szükségünk van? Tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű, hiszen a fogyasztói társadalom szövevényes hálója könnyen foglyul ejt. De amennyire lehet, próbálj meg ellenállni! És ne feledd, hogy a pénzed valódi fegyver az élhető jövő megteremtésében!

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek