A káromkodástól javulhat a teljesítményed.

"Ha dühös vagy, számolj négyig! Ha nagyon dühös vagy, káromkodj!" - mondta Mark Twain.
Egy kulturált embertől persze azért elvárjuk, hogy a jólneveltség és a visszafogottság jegyében a káromkodásmentes kommunikáció mellett tegye le a voksát.

A valóságban azonban alig van olyan, akinél ne csúszna be néha egy-egy szaftos szitokszó. Miért érzünk néha ellenállhatatlan késztetést arra, hogy szitkozódjunk? Richard Stephens pszichológus szerint a válasz az ösztönökben keresendő.

1. Fokozza a fájdalomtűrési képességet

Stephens egy kísérlete során azzal bízta meg alanyait, hogy tegyék a kezüket jeges vízbe. Mindeközben a résztvevők egyik felének semleges szavakat kellett mondogatnia, a csoport többi tagja viszont csúnya kifejezéseket ismételgetett. Láss csodát: a káromkodó kísérleti alanyok átlagosan 40 másodperccel bírták tovább a fájdalmas próbatételt, mint "illedelmesebb" társaik.

A heves káromkodás ugyanis fizikai stresszreakciót vált ki a szervezetben - hasonlót, mintha veszélyhelyzetbe kerülnénk. Ennek során endorfin, andrenalin és kortizol hormonok termelődnek, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet.

2. Erősebbek leszünk

Stephens alapos akart lenni, így egy szobabiciklire is ráültette kísérletének résztvevőit. A csoport fele semleges szavakat hajtogatva tekert, a többiek szitkozódva hajtották a pedálokat. Mondanom sem kell, a durva szavakat használók teljesítettek jobban...

A fokozott erőkifejtést kívánó helyzetekben ugyanis szintén jól jön az első pontban részletezett extra hormontermelés. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a legudvariasabb úriember száján is könnyebben kicsúszik egy-egy alpári kifejezés, ha mondjuk, valami nehezet kell emelnie.

3. Önbizalmat ad

Láttál már olyan filmet, amiben az edző meccs előtt alpárian szitkozódva biztatja a csapatot? Nos, sokan a valóságban is így csinálják, nem véletlenül. A káromkodás hatására beinduló fizikai folyamatok fokozzák a harciasságot és a küzdési képességet. Több mint valószínű, hogy a régi hadvezérek hasonló módon bocsátották útjukra csatába induló katonáikat. Minél jobban felhergelődtek a harcosok, a testük és az agyuk annál inkább készen állt az extrém megterhelésre. Egy cifra szitkozódás akár létkérdés is lehetett egy összecsapás előtt...

Nagy Sándor című filmForrás: AFPforum / Collection Christophel/© Warner Bros / Intermedia Films

Félreértés ne essék, ez a cikk véletlenül sem akarja népszerűsíteni a káromkodást. Csupán ismerteti, hogy időnként a legnagyobb elhatározásunk ellenére is miért csúsznak ki olyan szavak a szánkon, amik nem túl szalonképesek...

SHE

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek