Kooooooncentrálj! Koncentrááááááááálj!!!

Mai modern világunkban, ahol egyszerre több oldalról zúdul ránk az információ áradat, könnyen elkalandozhat a figyelmünk.

Miközben egyik kezünkkel a számítógépen böngészünk a neten, a másikkal a telefont nyomkodjuk - és ez bizony hatékonyságunk rovására megy. Ilyenkor változtatni kell a rutinszerű viselkedésünkön, hogy újra összeszedettek lehessünk.

Figyelmünk összpontosítását már egészen fiatalon elkezdjük elsajátítani. Kezdetben a szüleink próbálnak rávezetni arra, hogy egyszerre csak egy dologra figyeljünk, és reggeli közben ne építsünk Lego várat az asztalra. Majd az iskolában már a tanítónő figyelmeztet: ha nem figyelünk, akkor nem fogjuk megérteni az anyagot. Felnőtt korban viszont már csak saját magunkra vagyunk utalva.

Forrás: iStockphoto/Alex Serebryakov

A koncentráció alapvetően egy tanult képesség, amit folyamatosan gyakorolni kell, és időnként akár újratanulni is annak érdekében, hogy készség szintre emelkedjen. Így az évek során a megfelelő gyakorlatok elsajátításával figyelmünk fejlődhet.

A következő néhány példa pedig nagy segítségetekre lehet ebben:

1. Élj a jelenben!

Ragadd meg a jelent, és élvezd a pillanatot! Lehet, hogy ez egy hatalmas közhely, mégis igaz. A múltat már nem élheted át újra, azt pedig nem tudhatod, mit hoz a jövő. Ezért teljesen feleslegesek a "mi lett volna ha", és "mi lesz ha" típusú kérdések. Persze lehet tanulni a hibáinkból, de ahhoz, hogy ne ismétlődjenek meg, a figyelmedet a jelen pillanatra kell összpontosítanod.

2. Tudatosan figyeld az érzelmeidet!

Figyelj arra, hogy mit, hogyan és miért csinálsz! Ismerd a saját érzelmi világodat, hiszen az érzelmek befolyásolják a koncentrációt. A negatív és a pozitív érzelmek is erősíthetik a figyelmet. Azonban ha téged zavarnak bizonyos érzések, akkor változtass a hangulatodon! Például hallgass olyan zenét, ami segít a számodra produktív állapotba kerülni.

3. Figyelj a részletekre!

Minden napban vannak apró örömök, amiket érdemes észrevenni. Például a reggeli kávé illata, egy kedves emberi gesztus, a meleg napsütés. Ha tudatosan figyelsz ezekre, az nemcsak a közérzetedre lesz jó hatással, de javítja a koncentrációdat is.

Forrás: Getty Images/lechatnoir

4. Tűzz ki célokat, és felügyeld a folyamatot!

Kövesd nyomon, hogy hogyan haladsz az adott célod teljesítésével, és ha valahol elakadtál, akkor változtass a stratégiádon! Nem baj, ha néha elkalandozik a figyelmed, csak vedd észre, és tereld újra a helyes útra!

5. Határozd meg a figyelem célpontjait!

A koncentráció hasonló egy zseblámpa fényéhez, ami azt világítja meg, amin a fókusz van. Egyes lámpákon manuálisan be tudod állítani, hogy mekkora legyen a fénykör, amit bevilágít. Lehet nagyobb a szórás és a fényerő gyengébb, vagy lehet egy koncentráltabb, erős fénynyaláb. Az emberi figyelem is hasonló: ha nagyon szétszóródik, akkor kevésbé élesen tudunk figyelni a részletekre.

6. Zárd ki a zavaró tényezőket!

Ne hagyd, hogy külső tényezők megzavarjanak, vagy félbeszakítsanak! Kapcsold ki a telefont, és lépj ki a közösségi oldalakról! Egy kutatás szerint átlagosan 6 percig bírja az ember figyelme, ha körülötte csipog a telefon, vagy meg van nyitva a Facebook. Ha olyan tényezők lépnek fel, amiket te nem irányíthatsz, akkor érdemes magad köré egy búrát képzelni, ami segít megszűrni az információkat.

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

7. Egyszerre egy dologgal foglalkozz!

Szimultán több dolgot csinálni a hatékony munkavégzés egyik legnagyobb ellensége. Zavarja a tanulási folyamatot is, és erősen gyengíti az emlékezetet. A figyelem szétszóródása hanyagsághoz vezet, és még frusztrál is. Szakíts inkább külön időt egy-egy feladat elvégzésére! Így a figyelmed sokkal élesebb lesz, és jobban el tudsz mélyedni az aktuális tevékenységben.

8. Küzdd le az unalmat!

A figyelem tartósságát a célpontok érdekessé tételével lehet fokozni. Ahogy egy unalmas film közben is elkezdünk valami mással foglalkozni - viszont ha izgalmas, akkor szinte pislogás nélkül üljük végig. Ezért legyél kreatív, és alakítsd a feladataidat játékos kihívásokká!

Remélem, figyeltél. :)

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek