Legyőztem a rákot. De hol marad a megkönnyebbülés?

"Lépj túl. Engedd el. Örülj, hogy túl vagy rajta." Mást se hallgatsz, mióta kézhez kaptad a negatív kontroll eredményed. De te nem érted, hogy ennyi szörnyűség után, hogy lehetne megint minden ugyanolyan?!

Zsuzsa túlvan a melldaganat diagnózisán, egy műtéten, 4 hónap kemoterápián, 6 hét sugárterápián és jelenleg tünetmentes. Sokat harcolt és megnyerte a csatát. Most pedig az életének vissza kellene térnie a rendes kerékvágásba.

De nem érzi azt a nagy megnyugvást. Gyakran nyugtalan, izgatott, rosszul alszik, úgy érzi hogy nem önmaga, a gondolata sokszor jár a rák körül. A környezetében mindenki azt várja, hogy szuperül érezze magát és örüljön az életnek, de ő ettől még frusztráltabbnak érzi magát. Ereje elhagyta, úgy gondolja, hogy nincs kontrollja önmaga felett. Elhagyatottnak és elveszettnek érzi magát.

Forrás: iStockphoto/Yuri Arcurs Yapr

István pár héttel ezelőtt a szokásos reggeli futás közben azt érezte, hogy valami nyomasztó érzés önti el. Meg kellett állnia, annyira elhatalmasodott rajta a szorongás. Végül a járda szélén kötött ki, fejét a térdei közé hajtva zokogott percekig. Attól rettegett, hogy mi lesz, ha műtétet kell végezni a heréin - pedig ez a veszély egyáltalán nem fenyegette.

Két éve volt egy műtétje, azóta pedig tünetmentes és az orvosai szerint nagyon jó esélyei vannak. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy egy-egy hang, illat, inger vagy egy régi tünethez hasonló testi jelzés hatására szorongás gyötri.

Munkám során több hasonló történettel találkoztam már. Sok gyógyult beteg szenved attól, hogy ugyan tisztában van vele, hogy megkönnyebbülést kellene éreznie, vissza kellene térnie a normális hétköznapokba, túl kellene lépnie a történteken, de egyszerűen nem megy neki.

De miért történik ez velem?

Sajnos nem ritka, hogy a gyógyult rákos betegek ilyen viharos érzelmekkel és mindennapi nehézségekkel küzdenek még évekkel a kezelések után is. A szakemberek szerint sok betegnél, gyógyult betegnél és hozzátartozónál alakul ki a rákhoz kapcsolódóan poszttraumás stressz.

A PTSD-t (poszttraumás stressz zavart) leggyakrabban háborút, erőszakot vagy természeti katasztrófát átélt személyek tapasztalják. Kevés szó esik viszont arról, hogy a krónikus betegségek, így a rák is traumatikus eseménynek számít.

Fontos megemlíteni, hogy egy testi betegség sok dologban különbözik a klasszikusnak tekinthető, a természeti katasztrófák, balesetek okozta traumáktól. Egy fenyegető testi betegség belülről fakad, melynek következtében nem lehet külső tényezőket okolni. Nehezebb az élményben osztozni másokkal, hiszen a trauma nem sokakat érint egyszerre.

Ezek eredményeként a betegek sokszor érzik elszigeteltnek magukat, illetve az önvád is felerősödik. A betegséggel való szembesülés folyamán is számos traumatikus élmény éri őket, például a diagnózis megélése, a kezelés, a kiújulás veszélye, a társadalmi stigmatizáció élménye vagy a kontrollvesztés érzése.

  Tehát a krónikus betegségek, így a rák is traumák sorozatának is tekinthető.

Forrás: Getty Images/Chinaface

Milyen tüneteim lehetnek?

A rákhoz kapcsolódó poszttraumás stressz kialakulhat rögtön a diagnózis után, a kezelések alatt és még évekkel a gyógyulás után is előfordulhatnak tünetek. A tünetek nagyon hasonlóak a PTSD tüneteihez, de általában kevésbé súlyosak.

A leggyakoribb tünetek:

  • Rémálmok és bevillanó emlékek ("flashback") a rákkal kapcsolatban.
  • Állandó gondolkodás a rákról.
  • A rákra emlékeztető helyek, tárgyak, személyek elkerülése.
  • Extrém érzékenység.
  • Érzelmi sivárság érzete.
  • Étvágytalanság.
  • Önpusztító viselkedés. (pl. alkohol vagy drog használata)
  • Memória és koncentráció problémák.

Mit tegyek, ha ezt tapasztalom?

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

Fogadd el, hogy ez történik veled!

A rák diagnózisa, kezelése és minden velejárója nem csak a testeddel történik, hanem a lelkeddel is. Nagyon megterhelő egy olyan folyamaton végigmenni, ahol állandó információhiányban szenvedsz, semmilyen kontroll nincs a kezedben és az egész életed megváltozik. Nem csoda, hogy ezután nehezen találsz vissza a régi kerékvágásba.

Informálódj!

Sok félelem és szorongás az információhiányból vagy téves információkból fakad. Érdemes minél többet megtudni a betegségedről és a kezelésekről, így kevesebb stressz fog érni, ami javítja a közérzetedet. Érdemes ellátogatni a Magyar Rákellenes Liga honlapjára, ahol tájékozódni tudsz a betegségekről, a helyi alapszervezetekről és a Telefonos Lelkisegély és Információs Szolgálatról.

Írj naplót!

Ha nehézséget okoz, hogy megoszd másokkal a félelmeidet, akkor az is sokat segíthet, ha kiírod magadból. Az írás által tisztázhatod gondolataidat, érzéseidet, illetve tökéletes felület arra is, hogy a frusztrációdat kiadd magadból.

Kapcsolódj ki!

Az ilyen megterhelő időszakokban kiemelten fontos, hogy rendszeresen kikapcsold a gondolataidat és pihenj. Találd meg a számodra legtesthezálóbb formát, legyen az meditáció, egy relaxációs csoport vagy a jóga. Ezek a tevékenységek nem csak pihentetőek, de a stresszt és a szorongásos tüneteket is csökkentik.

Forrás: Getty Images/BraunS

Keress fel egy szakembert!

Ha a fenti tanácsokat már mind kipróbáltad, de még mindig úgy érzed, hogy nem találod a helyed és nem tudsz megbirkózni a helyzettel egyedül, akkor keress fel egy onkopszichológust, akinek a szakterülete kifejezetten a rákkal kapcsolatos élmények feldolgozása és a megfelelő megküzdési képességek kialakítása.

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?