betegség nők orgazmus vibrátor krízishelyzet kezelés hisztéria
A pasik többnyire nem nagyon gondolkodnak azon, hogy miért is alakul ki a nőknél a hiszti. Elfogadták a jelenség létezését, és csak csendben várják, hogy vége legyen. A furfangosabbak esetleg virággal, csokival vagy egy kis shoppingolással próbálják enyhíteni a helyzet súlyosságát.

De valójában mi a hisztéria orvosi szemmel?

Mert bizony a hisztéria nem egyenlő a hisztivel. A nyafogós, balhézós rosszkedv mellett létezik egy betegség, aminek hisztéria a neve. Konverziós zavarnak is szokás nevezni, amely erős érzelmi nyomás vagy egyéb krízishelyzet hatására jelenik meg a páciensnél.

Forrás: Getty Images/Vetta/Quavondo

lyenkor az idegi feszültség fizikai testet ölt, és többnyire fiatal felnőttkorú nők a betegek. Súlyos esetekben érzékszervi zavar vagy epilepszia jellegű tünetek is jelentkezhetnek. Ez nem összetévesztendő az elfojtott feszültség, elégedetlenség miatt jelentkező (látszólag indokolatlan) ingerlékenységgel vagy duzzogással - ami amúgy mindkét nemnél jelentkezhet.

A múltban viszont sokkal hajmeresztőbb magyarázatokat találtak

Hippokratész szerint például nem mentális okok állnak a háttérben, hanem a női méh tehet mindenről. Éppen ezért csak nőknél vizsgálódott, és állított fel diagnózist, mert úgy vélte, ez amolyan női kórság. És mivel nem sikerült pontos kórképet felállítani, ezért hisztériával magyarázott mindent, amit nem értett: alvajárás, dührohamok, őrültség, stb. Ez pedig azért vicces, mert a mai férfiak ugyanezt teszik: ha nem értik, mi baja a nőnek, akkor azt mondják, hogy ez csak egy hiszti, amit nem érteni kell, csak átvészelni.

Celsus már ajtóstul rontott a házba, és úgy gondolta, hogy a hisztéria - azaz a beteg méh - gyógyításának legjobb kezelési módja a kivéreztetés. Ugyanis, ha lecsapolják a nőket, akkor azzal együtt a hisztéria is távozik a szervezetből - De cuki...

Forrás: iStockphoto/Wiroon Chamwichitto

Na de mit gondolt Galénosz, a görög orvostudomány másik atyja? Véleménye szerint a hisztéria oka a szexuális kiéhezettség. Ő az első, aki dokumentálta az ujjakkal történő "kezelés" okozta sikereket, és véleménye szerint a házasság is jót tesz a betegeknek.

Így jutunk el hisztériától a vibrátorig

Az 1800-as években elképesztően sok nő járt ezzel orvoshoz, a dokik pedig úgy oldották meg a problémát, hogy minden nőt eljuttattak a csúcsra. És mindezt hetente ismételték. Ez azért elég menő. TB támogatott orgazmus minden héten. Ezt úgy képzelem, hogy a dokik reggel 8-tól délután 4-ig ültek a rendelőben, és várták a nőket. Besétáltak a vörös fejű, tajtékozó idegbeteg asszonyok, és a "kezelés" után kisimult kezes bárányokként távoztak.

Forrás: Getty Images/Chris Bernard

Akin pedig ez sem segített, annak lazán kivették a méhét. Senkit nem zavart, hogy zsigerileg egészséges hölgyeket fosztottak meg az anyaság lehetőségétől, úgy kapkodták ki a méheket, mintha csak kullancsok lettek volna...

A 18-19. században már szinte mindenre magyarázat volt a hisztéria: a Tourette-szindrómás, a mániás, a depressziós, az epilepsziás, de még a hűtlen nő is hisztériásnak lett nyilvánítva. Később azonban már szinte mindenki összefüggésbe hozta az orgazmussal.

Az 1850-es években Pierre Briquett, francia orvos például hosszas tanulmányozás után bejelentette, hogy a hisztéria kezelésére a klitorisz dörzsölgetését javasolja. Közel 20 évvel később egy amerikai feltaláló, George Taylor létrehozta az első gőzhajtású masszírozógépet (Manipulátor névvel), ami hamar elterjedt az orvosok körében.

Aztán jött egy gyakorló orvos, aki forradalmit alkotott, úgy hívták: Joseph Mortimer Granville. Egy életerős pasi, akinek az izomláztól már görcsbe álltak az ujjai, a gőzhajtású gépet bénának találta, ezért megálmodta az első elektromos vibrátort. Ezzel könnyítette meg önmaga munkáját. De azt akkor még senki nem gondolta volna, hogy a világ egyik legelterjedtebb szexuális segédeszközét alkotta meg, ami ma már számtalan háztartásban megtalálható, pont úgy, akár a krumplihámozó.

Forrás: iStockphoto/IPGGutenbergUKLtd

Vagyis, ha a nők nem hisztiztek volna, talán sosem találják fel a vibrátort, és azután sok minden mást sem.

Charles Manson és a nők - egy gyilkos szexuális kisugárzásahttp://www.she.hu/kultur-mi/20170112-charles-manson-elmebetegseg-elmebeteg-szektavezer-hippi-korszak-pszichopata.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.