Több vitakultúrát az embereknek! - Avagy a dühös anyázás 5 ellenszere

Vitatkozni jó dolog. Sokat lehet tanulni a párbeszéd és a véleménycsere által - többet, mint könyvekből. Nekem például ez az egyik kedvenc hobbim. Sőt, egészen elunom magam olyan emberek társaságában, akikkel túl sok mindenben egyetértünk. De a környezetem sokszor óva int ettől a veszélyes sporttól, hiszen ha a vitapartneremnek eldurran az agya, könnyen indulatos anyázás célpontjává válhatok.

Nem mondom, van benne valami. Hiszen az asztal körüli üvöltözések száma elkeserítően magas - főleg így az ünnepek környékén. De a gyűlölködő kommentháborúnak például egész évben szezonja van! Velem mégis elég ritkán esett meg, hogy céltalan és meddő veszekedésbe torkollott volna a vita -, pedig hát gyakran házhoz megyek a pofonért, és az igencsak kényes témákról sem átallok véleményt nyilvánítani.

Pedig se varázserőm, se zen buddha kisugárzásom sincs. Egyszerűen kifigyeltem azt, hogy hol "csúszik el" a leggyakrabban két ember között a kommunikáció.

1. Ne öntsd ki a gyereket a fürdővízzel!

A vita célja, hogy megértess a másikkal valamit, amiről szerinted fontos helyesen gondolkoznia. Ha letámadod, akkor átmegy sündisznóba, vagy visszatámad -, és bezárul az agya.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/AntonioGuillem

Ahhoz, hogy megértse, miért helytelen az állítása, az kell, hogy te is megértsd, ő hol akadt el. Hidd el, nem az ujjából szopta azt a hülyeséget, amit mondott. Hanem csak rosszul értelmezett nagyon is létező dolgokat.

Amilyen hülye picsa az a csaj, meg is érdemelte, hogy a pasija végre jól elverje.

Egy ilyen mondat elhangzása után bármennyire is felmegy a vérnyomásod, ne feledd, ha elküldöd a másikat a francba, csak azt éred el, hogy legközelebb nem mondja ki hangosan, de adott esetben majd nagyon is pofon veri azt, akit hülye picsának gondol. A te célod pedig az, hogy ez NEtörténjen meg!

De, ha elmondod neki, hogy valóban elég rondán viselkedett az a csaj, és tényleg kiborító, ahogy néha nők viselkedni tudnak, egyből nyitott lesz arra a gondolatra, hogy AKKOR SEM SZABAD MEGÜTNI SENKIT. Nőt, gyereket, meg általában a gyengébbet meg pláne! Hidd el, így jobban megragad az agyában ez az elég fontos üzenet, mintha csak nekitámadnál - amihez minden jogod meglenne.

Meglepően pozitív tapasztalataim vannak arról, hogy a legnagyobb vadbarmok is megszelídülnek egy kis megértéstől.

2. Kritika szendvics!

Ezt a trükköt amúgy a Született feleségekből tanultam. És életem legjobban működő kommunikációs fogása lett belőle! Felejtsük el a "melyikkel kezdjem, a jó vagy a rossz hírrel?" kérdést! Csomagold be a rossz hírt, két jó hír közé. Helyes sorrend: pozitív - negatív - pozitív.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/shironosov

Drágám fantasztikus vacsorát főztél. Anyám is teljesen el volt ájulva, hogy milyen csodás háziasszony az én feleségem. Egy picit sós volt a pörkölt. De én még ilyen omlósra főzött marhát nem ettem. Komolyan le vagyok nyűgözve.

Ugye mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy:

Tök jól sikerült a vacsi, de a húst kicsit elsóztad.

3. Azzal vitatkozz, akivel vitatkozol.

Ez egészen banálisan hangzik, pedig elképesztő, hogy milyen gyakori hiba. Ez akkor fordul elő, ha a múltban nagyon gyakran találtad szemben magad egy visszatérő véleménykülönbséggel.

Például a volt pasid rendszeresen durván beszólt, hogy túl kurvásan öltözködsz, és legszívesebben csadort húzott volna rád.

Hiába teltek el hosszú évek, de amikor az új pasidat megkérdezed (aki amúgy tündér aranyos, támogató, és egyáltalán nem korlátoz semmiben), hogy szerinte jól áll-e ez ez a kék ruci. Ő azt válaszolja, hogy szerinte igen, de picit kihívóbb annál, ami egy családi vacsihoz ideális, te egyből tíz körömmel esel neki. Elhordod mindenfélének: szexistának, korlátoltnak, hímsovinisztának és zsarnokoskodónak.

Pedig az, AMIT mondott nem is volt durva. De TE igazából a volt pasiddal veszekedtél.

Na ugye, hogy nem is olyan banális kommunikációs tanács...

4. Ne feledd, hogy a másik is ember, akinek múltja van.

Ez az előző pont fordítottja. Vagyis, amikor valaki indokolatlanul neked esik egy viszonylag ártatlan megszólalásod miatt, ne üss vissza egyből. Vegyél egy nagy levegőt, próbáld meg megérteni, hogy valószínűleg beletenyereltél lelkének egy olyan területébe, amit valaki előtted nagyon sokszor megsebzett.Hidd el, nem is olyan nehéz kitalálni, hogy ő mit értett félre. Nyugtasd meg, hogy te nem úgy gondoltad, sőt teljesen más szempontból vizsgálod a helyzetet.

Forrás: Getty Images/BraunS

Sokat segíthet ilyenkor, ha felhozol egy példát, vagy keresel egy hasonlatot. Ne feledd, elképesztő, hogy mennyire másként értelmezheti két azonos anyanyelvű ember ugyanazt a szót vagy kifejezést!

5. Semmi baj, ha nincs igazad!

Éreztél már mély lenézést és megvetést a vitapartnered iránt, aki belátta, hogy neked van igazad? Ugye, hogy nem.És most kapaszkodj meg, neked sem kell attól tartanod, hogy közröhej tárgya leszel, ha elismered, hogy (részben) tévedtél. Viszont könnyen kigúnyolt, lesajnált hülye lehet belőled, ha azt látják, hogy valami belső komplexus miatt görcsösen ragaszkodsz az igazadhoz -, akkor is ha már minden érved elfogyott.A részben szót pedig azért biggyesztettem oda zárójelben, mert én még soha egyetlen olyan vitát sem láttam, ahol bárkinek abszolút igaza lett volna.

Alapvető tanácsok, amik nem szorulnak magyarázatra

- Ne sértegesd a másikat! Ne személyeskedj!

- Attól, hogy utálod a vitapartnered, még lehet néha valamiben igaza.

- Indokolj! Ne csak kinyilatkoztass!

- Figyelj arra, amit mond! És ne azon gondolkodj közben, hogy mit fogsz reagálni.

- Ne hagyd abba a figyelést akkor se, ha szerinted már az első mondatból kitalálható, hogy mi lesz a mondandója vége.

- Hallgasd végig! Ne vágj közbe! Tényleg ne.

- Udvariasan figyelmeztesd, ha a szavadba vágott - ne akard túlüvölteni!

- De ne is élj vissza türelmével - fogd rövidre!

- A hangsúlyodra is figyelj! Attól hogy nem ordítasz, még lehetsz ellenséges.

- Ne akarj totális győzelmet aratni!

- Ne szellemi fölényedet akard bebizonyítani. Az igazán bölcs emberek tudása nem öncélú, hanem át is tudják adni azt.

- Ne a közönséget szórakoztasd (szarkazmussal, gúnnyal, cinizmussal)!

- Ne húzd fel magad! Hidd el, a másik is lenyugszik, ha te nyugodt maradsz.

Kívánok nektek jó sok gyümölcsöző, konstruktív vitát! Komolyan, jobb agytorna, mint sudokuzni! ;)

Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek