pszichológia Tinder férfi önbecsülés önértékelés egó
A Tinder, és a hasonló ismerkedős alkalmazások növekvő sikere miatt, egyre több kutatás foglalkozik az online társkereséssel. Az Amerikai Pszichológiai Egyesület találkozóján is prezentáltak egy kutatást, melyben az önértékelés és a Tinder használata közötti kapcsolatot vizsgálták.

Megkérték a résztvevőket egy kérdőív sorozat kitöltésére, melyben az önértékelésre és az önképre vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni. Például ilyenekre:

vagy éppen

Az adatlap kitöltése után megkérdezték a résztvevőket, hogy használják-e a Tinder nevű társkereső aplikációt? És láss csodát, kiderült, hogy a rossz önképpel rendelkező válaszadók többsége regisztrált felhasználó!

Megmérettettél és könnyűnek találtattál!

Így a kutatás eredményei alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy a társkereső alkalmazás felhasználói közül több ember önbecsülése van a béka a segge alatt, mint a randiappot mellőzők közül. Így hát gyorsan megfordították a kérdést!

Szoktak-e a magabiztos válaszadók tinderezni? Hát, nem igazán.

Forrás: Getty Images/Audioundwerbung

Az okokat keresve biztos eszetekbe jut a sok panasz, amit női felhasználóktól hallhatunk:

És most akkor öveket becsatolni: nem a nők önbizalmát tépázza meg jobban a huzogatós-alkalmazás!

A pasik érzik magukat érzelmileg kihasználható, szexuális tárgynak egy kiadós tinderezés után! Nahát!

A női elvárások áldozataként?

A megállapítás legegyszerűbb magyarázata lehet az a tény, hogy a férfiak nagyobb számban használják az ismerkedős applikációt - így köztük nagyobb a verseny.

Ahol pedig verseny van, ott mindig lesznek olyanok, akik lemaradnak a dobogóról - ez esetben a csajokról.

Meg hát lássuk be, a férfiak hajlamosabbak magukat másokhoz viszonyítgatni és a külsőségeken keresztül értékelni saját személyüket.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev

Ám ne feledkezzünk el a nőkről se - ha már hibáztatni szeretnénk valakit a kialakult helyzetért!

A nők iszonyatosan magas elvárásokat támasztanak a férfiakkal szemben: egyértelműen kiderül a kutatásokból, hogy a hölgyek gyakrabban tagadják meg a kapcsolatfelvételt egy "balra swipe-al", mint férfi társaik.

Ezekszerint hajlamosabbak egyetlen fotó alapján, még a lehetőségét is kizárni annak, hogy a másikkal beszélgetést kezdeményezzenek - és így esélyt se adnak a belső értékek feltérképezésére.

Ilyen esetben, ha egy srác nem nyeri el a hölgyek tetszését, avagy nincs "match", akkor önértékelése nagyot zuhanhat.

Vagyis a pasik minden balra húzásnál azt érzik, hogy "megmérettettek, és könnyűnek találtattak."

Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy a Tinder feltétlenül, mindig és mindenkinél rombolja az önbizalmat és az önértékelést.

Ám általa, mások kezébe adjuk a külsőnk értékelésének lehetőségét. És még csak azt sem tudhatjuk, hogy milyen emberek mondanak majd ítéletet rólunk. Hiszen van olyan, aki az alkalmazáson keresztül próbálja megtalálni az igazit, de olyan is akad, aki csak szórakozásra használja - ez mindenkinek a magánügye.

Viszont a kutatás eredményei alapján, és józan paraszti ész segítségével kijelenthetjük, hogy az önértékelés megerősítése céljából nem érdemes a Tinderre regisztrálni.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.