anorexia sovány bulimia kövér testképzavar
Korábbi cikkünben Anna vallott saját tesképzavarának leküzdéséről. De nem lehet eleget beszélni a témáról, hiszen az evés- és testképzavarok jóval több embert érintenek, mint az gondolnánk. Nem csak lányokat, nem csak fiatalokat, és legfőképpen nem csak anorexiásokat és bulimiásokat.A köztudatban ugyanis ez a két klasszikus betegség él, mint létező evészavarok, noha a tudomány ma már ennél jóval több tipizált betegséget különít el.

Sosem fogom elfelejteni, amikor gimnazistaként a nagymamám egyik barátnője, ismertebb nevén "a vizes Erzsike" - mivel ő ellenőrizte a vízórákat - aggódva hallgatta végig, ahogy visszautasítom a frissen sült almás pitét. Gondterhelt arccal közölte: "Cintikém, látom, diétázol. De vigyázz, nehogy bulimániás legyél!" Erzsike néni intelmének élét elvette a bulimia saját dialektusában megfogalmazott változata, pedig mondandójának nagyon is komoly súlya volt!

Tanulmányok szerint a magyarok 65 százaléka túlsúlyos, az elhízottak aránya pedig 28,5%-ra rúg.

Ez önmagában is nagyon durva arány. Pláne összevetve azzal, hogy milyen társadalmi jelenségeket idéz elő a mániákus mintakövetési kényszerrel és a beteges karcsúságideállal, ami manapság a közgondolkodást meghatározza...

A bajt pedig tovább tetézi, hogy mindezekhez úgynevezett impulzuskontroll zavarok is társulnak, mint például alkoholizálás, drogozás, önsebzés, öngyilkossági kísérletek, kleptománia, promiszkuitás.

Forrás: GettyImages/iStockphoto/Vetta/Alija

A cikk írása közben többször megállapítottam, hogy klinikai eset lehetek, mert nálam egyszerre üti fel a fejét szinte mindegyik zavar. Aztán rájöttem, hogy valójában csak hipochonder vagyok.

De érdemes végigolvasni az alábbi modernkori evés- és testképzavarok listáját, és az ezekre figyelmeztető jeleket. Valószínűleg nektek is több ismerősötökre - esetleg saját magatokra - is rá fognak illeni a zavarok első jelei.

Egy kis tudatosság sokat segíthet a megelőzésben.

Evészavarok:

Falászavar:

Az elhízásban szenvedőkre gyakran törnek falásrohamok, melyeket azonban nem követ hánytatás vagy hashajtózás. Ezt a kompenzáló viselkedésforma hiányának hívják, ez különbözteti meg a bulimiától. Persze attól, hogy néha egy ültő helyedben belapátolsz egy egész üveg Nutellát, még nem vagy beteg, de az alábbi tünete akár komoly bajra is utalhatnak:

- szokásosnál gyorsabb evés

- kontrollvesztés

- evés, kellemetlen telítettségérzésig

- nagy mennyiségű étel elfogyasztása éhségérzet nélkül

- szégyen, bűntudat, undor érzése a roham után

Purgáló zavar:

Nincsenek falásrohamai az egyénnek, de az a fixa ideája, hogy folyamatos öntisztításra szorul: a belek kiürítésére, testének kipucolására, hashajtásra érez kényszert. Ők a beöntést dicsőítő fórumok legaktívabb tagjai. Jelmondatuk: "Egy kis méregtelenítés sosem árt!"

Orthorexia nervosa:

Az egészséges ételektől való függést takarja. Bizony, bizony. Az egészségtudatosság is lehet beteges. Az ő esetükben nem az étel mennyisége, hanem minősége van fókuszban. Elutasítják a tartósítószereket, a mesterséges színezékeket és ízfokozókat, az egészségtelen zsírokat, a genetikailag módosított összetevőket, a sót és a cukrot - ez persze csak akkor baj, ha az egészségmánia már teljesen átveszi az uralmat a mindennapi döntéseik során.

Az orthorexiások szigorú diétát követnek, kihágás esetén kompenzálnak. Naponta több mint 3 órában az étellel kapcsolatos gondolatok járnak a fejükben - ha találkozol velük, garantáltan meg is osztják veled, hogy mennyi mindennel mérgezed magad, ha nem táplálkozol rettentő tudatosan. Sőt mi több, fölényességet éreznek, ha te máshogy táplálkozol mint ő - rosszabb esetben ezt éreztetik is veled.

Forrás: iStockphoto/Eva Katalin Kondoros

Ők azok, akinél az evés mindennapjaik központi tényezőjévé vált. Fontos hozzátenni, hogy ez egyelőre nem önálló, független betegség - általában valamilyen más pszichés gonddal társul.

Fokozott kockázatnak vannak kitéve a sportolók és az egészségügyi dolgozók!

Testzsírfóbia:

Főleg nőket érintő zavar, magas fehérje- és energia-, de alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását jelenti, szigorúan vett időközönként, általában 3 óránként. Nyugi, attól, hogy igyekszel a habzsolás helyett inkább többször keveset enni, még nem vagy testzsírfóbiás. De ha kényszert érzel, hogy betartsd ezt a táplálkozási rutint, és elkezdesz szorongani, ha mégsem sikerül, lehet, hogy te is veszélyeztetett vagy.

Stresszorexia:

Az ebben szenvedők napközben koplalnak, este viszont a kalóriákra való tekintet nélkül habzsolnak. Nem csak egyszer-egyszer, hanem rendszeresen!

Computerexia

Számítógépezés alatt megszűnik az egyén éhség- és szomjúságérzete. (Most kérlek állj le egy pillanatra és gondold végig, mikor ettél utoljára!?)

Rágás- és köpészavar szindróma:

A beteg megrágja, de kiköpi az ételt, de nem azért, mert rossz ízű, hanem mert így küzd a kalóriák és a kilók ellen. Emlékeztek, a Szex és New Yorkban így fogyott le Miranda egyik régi barátja. Kimondottan esztétikus volt, mikor az asztalnál köpte a steaket a szalvétába.

Testképzavarok:

Testdiszmorfiás zavar:

Korábbi nevén diszmorfofóbia, azaz egy testrésszel való elégedetlenség, annak kényszeres elrejtése, megváltoztatása. Megint csak hangsúlyozni tudom, hogy az nem baj, ha elégedetlen vagy tested egy-egy pontjával. De amikor egy minimális "tökéletlenség" annyira nyomaszt, hogy már szorongsz tőle, vagy erős szégyenérzet alakul ki benned, és komoly energiákat fordítasz arra, hogy elrejtsd, az nem oké.

Ennek következtében szaporodtak meg a plasztikai műtétek, szépészeti beavatkozások.

Izomdiszmorfia:

Korábbi nevén inverz anorexia. Ez a testképzavar főleg a férfiak körében terjedt el, melynek hatására kényszeresen edzenek, szteroidoznak, és folyamatosan azzal a gondolattal küzdenek, hogy nem elég izmosak. Mind ismerünk legalább egy olyan srácot, aki először tök szexire gyúrta magát, aztán elkezdett egy túlpumpált felhőre hasonlítani - és semmivel se lehet őt meggyőzni, hogy már pont elég izmos, sőt!

Forrás: iStockphoto/DeanDrobot

Testedzésfüggőség:

Azt, hogy egy lusta disznó vagy, és fél éve a legkeményebb mozgás, amit produkáltál az volt, amikor felmentél az emeletre, mert elromlott a lift - ne indokold azzal, hogy nem szeretnél testedzésfüggő lenni! De amikor a fitness- és aerobicmániás ismerőseiddel kapcsolatban azt érzed, hogy valami nincs rendben velük, lehet hogy igazad van... Mielőtt azonban orvoshoz küldöd őket, figyeld meg, hogy tapasztalsz-e náluk az alábbi tünetekből legalább 3-at:

- hozzászokás: az egyén úgy érzi, hogy a kívánt hatást csak növekvő edzésmennyiséggel érheti el

- megvonásos tünetek az edzés kimaradásakor, pl. szorongás, fáradtság

- szándékosság: az eredetileg szándékoltnál gyakoribb és hosszabb edzések

- kontrollvesztés

- más tevékenységek pl. baráti összejövetelek, nyaralás edzésekhez való igazítása, akár konfliktusok vállalása a programok lemondása miatt (Figyelem!!! ha néha lemond egy sörözést, mert aznap edz jelentheti akár azt is, hogy te sörözöl túl sokat...)

- folytonosság: az edzés folytatása fizikai vagy pszichés rendellenesség esetén is

Adonisz-komplexus:

Ez a férfitesttel kapcsolatos szorongások, aggodalmak összefoglaló neve. Az izmos, sportos test elérésének vágya, a túlsúly elleni küzdelem, a fitnesz és a szépségipar adta lehetőségek egyre növekvő alkalmazása, pl. hajbeültetés, plasztikai, sebészeti beavatkozások, a sporttevékenység, ami nem a sporteredmények hajszolásáról szól, hanem a test alakításáról. A komplexus széles körű elterjedése nagy befolyással bírt a testépítés és fitnesz iparággá alakulásában.

Fatorexia:

A beteg soványnak látja magát, pedig túlsúlyos. (ők azok, akiknek tapintatosan jelezni kéne, hogy ne vegyen fel cicanacit... - a szerk.)

Te magadra ismersz?

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.