kibeszélő magazin szexi bdsm házasság
A BDSM kifejezés az utóbbi években szinte teljesen beépült a mindennapi szóhasználatba. Míg régen csak suttogva ejtette ki valaki a domina szót, addig ma szinte teljesen természetes erről a témáról is véleményt cserélni. Ám senki ne higgye, hogy a szadomazo valami új, a 2000-es évekre jellemző elkorcsosulás.

Kezdjük is az elején: mi is az a BDSM? A BDSM egy olyan gyűjtőszó, ami egyszerre tartalmazza a Bondage & Discipline (kötözés-fegyelmezés), a Domination & Submission (dominancia-alávetettség) valamint a Sadism & Masochism (szadizmus-mazochizmus) szavakat. Tehát van itt minden, ami a konvencionális gondolkodás szerint bűnös és perverz, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy

bár maga a kifejezés valóban a modern korban kapott szárnyra, a jelenség már nagyon régóta jelen van a történelemben.

A korbácsolás vagy az erős nő alakja, aki uralkodik az emberek felett, több kultúrában is megjelent. A fájdalom és a szexualitás összekapcsolása pedig már az ókorban is tetten érhető volt, mind képzőművészeti alkotásokon, mind pedig az irodalomban. A középkort átható vallásosság persze nem igazán engedett teret az effajta vágyaknak, ám a XVIII. századi Sade márki írásai már kifejezetten a szadomazo irányvonalat képviselték – sőt neki köszönhető a szadista szó is.

Az egymást követő világháborúk szintén nagy hatást gyakoroltak a szexualitásra (is). A katonai öltözet, a bőrviselet, valamint a parancsnok-közlegény és a mindenható katona-kiszolgáltatott civil hierarchia, - ami sokáig a mindennapok részét képezte -, szintén előkészítette a BDSM robbanásszerű elterjedését. Ehhez pedig a kor „sötét angyala" is nagyban hozzájárult, Betty Page.

Bettie Page – az első híres, modernkori domina és BDSM modell

Bettie Mae Page 1923. április 22-én született és már a gyerekkora sem bizonyult leányálomnak. A család meglehetősen rossz anyagi körülmények között élt, az apja ráadásul börtönben is ült, tehát sem a felségnek, sem a hat testvérnek nem volt könnyű a helyzete. Ráadásul Bettie egyik interjújában azt is megvallotta, hogy az apja rendszeresen molesztálta, így nem meglepő, hogy a lány, amint tehette férjhez ment a jobb élet reményében. Házassága azonban az erőszakos férjjel nem tartott sokáig: 1947-ben felbontották a frigyet, Bettie pedig már elvált asszonyként költözött New Yorkba.

Page kifejezetten okos lány volt, a középiskolában is jól tanult, így először titkárnőként helyezkedet el, ám amikor a strandon sétálva egy amatőr fotós azt mondta neki, hogy szerinte remek pin-up girl válna belőle, a magas, csinos Bettie pályát váltott. Felfedezője, Jerry Tibbs (aki az amatőr fotózás mellett hivatásos rendőr volt) készítette róla az első képeket, sőt ő ajánlotta azt is, hogy a lány vágasson magának frufrut – ez lett később a védjegye, az ikonikus "bettie bangs".

Dicstelen vég, de örök hagyaték

Bettie Page hosszú éveken át keresett - speciális - modellként dolgozott, s bár számára nem volt vonzó ez a világ, remek pénzforrásnak bizonyult. Számos magazinban szerepelt, köztük a Playboyban is, ahol egyetlen Mikulás-sapkában pózolt.

Karrierjét akkor adta fel, amikor egy férfi BDSM közben meghalt – állítólag egy olyan szituációban, amit az egyik Bettie-ről készült kép ihletett. Ezután nem modellkedett többé, hanem inkább a vallás felé fordult, s bár szeretett volna misszionárius lenni, ez az álma nem teljesülhetett. Még kétszer ment férjhez, de egyik házassága sem volt boldog, így másodjára és harmadjára is elvált. Közben a mentális egészsége egyre romlott:

eleinte depresszióval küzdött, majd skizofréniát diagnosztizáltak nála, s ennek következtében hosszas gyógykezelésre kötelezték.

A '90-es években ismét egyre többen kezdték felfedezni Bettie Page régi képeit, bár ekkor a figyelem nem a meztelen vagy a BDSM megjelenéseire irányult, hanem inkább a pin-up fotóira.

Page 2008. december 11-én, 85 évesen halt meg szívrohamban, s bár ő maga a Bibliát olvasgatva és tévézve töltötte utolsó éveit egy kis lakásban, hatása a mai napig érezhető. Ő volt az a lány, aki alapjaiban változtatta meg az emberek szemléletét a meztelenséggel és az erotikával kapcsolatban.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.