Verekedett, ivott, lopott - Prostituáltak és bűnözők között töltötte életét Francois Villon

kibeszélő François Villon élet betöréses lopás
Villon élete tele van rejtélyekkel. Kalandos életéről nem sokat lehet tudni, hiszen az egyedüli források, amelyekre támaszkodhatunk, bírósági peres dokumentumok és a saját költeményei.

Korának legmegosztóbb költője és személyisége, aki botrányokra való hajlamát és kicsapongó természetét nem tudta kordában tartani, ugyanakkor versei alapján, ambivalens módon egy rendkívül vallásos, érzékeny lelkű embernek tűnik. Életének fő irányvonalát a verekedések, az ivás, a lopások adják, életét pincékben töltötte, a társadalom számkivetettjei között: prostituáltak, bűnözők, koldusok voltak a társai.

Korán elindult a lejtőn lefelé

Születésének pontos időpontja nem ismert: szegény családba érkezett és hamar félárva lett. Édesanyja, - hogy a nyomorból kimentse -, Guillaume de Villon kanonokra bízta, aki leérettségiztette, majd művészeti karra íratta be. A költő Magister fokozatot szerzett a Sorbonne-on, de mivel 1451 és 1453 között a diáklázadások megsokszorozódtak és rendszeressé váltak az összecsapások a rendőrökkel, elhanyagolta tanulmányait, s kalandozásokra adta fejét, ekkor kezdett lefelé csúszni a lejtőn.

Francois Villon Forrás: AFP

Költészetében felhasználta az akkori irodalmi hagyatékot, de személyiségének megfelelően teljesen kiforgatta azokat, hozzátéve a csak rá jellemző fanyarságot, a már-már burleszkbe hajló élceket, társadalmi és emberi fricskákat, valamint előszeretettel írt buja és aberrált szexuális élményeiről is.

Későbbi évei során költeményei megteltek a halál és a kiúttalanság miatti félelmével, gúnnyal és fanatikus hitbuzgósággal, így műveiben pontosan nyomon követhetjük életét és lelki állapotát.
Botrányai során számos alkalommal került komoly összetűzésbe a törvénnyel, ám hiába érintette meg többször a halál szele, hiába töltött időt a börtönben, ahol nélkülözéssel és kínzással teltek napjai, természetét nem tudta megtagadni, állandó visszaesővé vált.

Betöréses lopás karácsonykor...

1455-ben kocsmai verekedésbe keveredett, ahol halálosan megsebesítette Philippe Sermoise atyát, aki valószínűleg – meglepő módon - szerelmi vetélytársa lehetett. Villonnak menekülnie kellett Párizsból, hiszen az egyházi személy ellen elkövetett erőszakért akasztófa várta, ám egy ével később feloldozó levelet kapott: az atya halálos ágyán megbocsátott neki.

Még ebben az esztendőben, karácsonykor betöréses lopáson érték a Navarre Kollégiumban, így újra menekülnie kellett.

Blois-ban tűnt fel, XII. Lajos apjának udvarában, majd pár esztendővel később újra a börtön rácsai mögött találta magát, ahol meglepően termékenyen, két komolyabb költeményét is megírta.
1461-ben újra visszatért Párizsba, s az ekkor íródott műveiben már egyértelműen bűnözőként utalt magára, valamint hangot adott a kirekesztettsége miatti fájdalmának és csalódottságának.
Az ezt követő években lavinaszerűen követték egymást kétes ügyletei, valószínűleg tagjává vált a hírhedt Kagylósok nevű bűnözői szervezetnek is.

Pályafutásának eredményeként egy évre bebörtönözték és akasztófa általi halálra ítélték. A tömlöcben írta meg gyásziratát és a nevét ismertté tevő Négysorosait. Végül 1463-ban szabadon engedték és tíz évre kitiltották a városból. Ezt követően nyoma veszett, és csak legendája követhető nyomon.

Életét a mai napig találgatások övezik: mi történt vele, miután elhagyta Párizst? Végleg csatlakozott a Kagylósokhoz vagy nyomorba süllyedt? Senki sem tudja pontosan, mennyi ideig élt, mikor halt meg, de egy biztos: megosztó személyiségével és költészetével, éles társadalom kritikájával, ugyanakkor züllöttségével és ámokfutásával beírta magát mind a történelembe, mind a híres költők névsorába.

Ez is érdekelhet: Frida Kahlo tragikus életében egy magyar szerető is elfért

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.