magazin kibeszélő színésznő Bajor Gizi életút
1893. május 19-én született Bajor Gizi. Csak kevesen tudják, de Beyer Gizella néven született, majd 1914-ben, amikor befejezte a főiskolát először Bayerre majd Bayorra változtatta ám még ezzel sem volt megelégedve így a Bajorra tette le a végleges voksát.

Szakmai sikerei az évek múlásával egyre magasabbra szárnyaltak, hiszen úgy, ahogy azt kislányként megálmodta a színiakadémia sikeres elvégzése után azonnal szerződést kapott a Nemzeti Színházba. Ő volt huszadik század első felének a nagybetűs sztárja, akit mindenki imádott és ünnepelt. Nem is csoda hát, hogy Kossuth-díjas magyar színművész, kiváló művész, és a Nemzeti Színház örökös tagjaként gondolunk rá.

Alakításai azért voltak rendkívüliek mert a drámai erő, az elengedhetetlen humor, a rendkívüli mimika, beszédtechnika mellett áradt belőle az a fajta vele született tehetség, amit sajnos senkinek nem lehet megtanítani.

Gizi egész életében féltve őrizte a magánéletét a bulvár média elől, így halála után is számtalan misztikus kérdés maradt fenn vele kapcsolatban. Szerelmi életéről, de leginkább haláláról még a mai napig akadnak ki nem beszélt tabuk. Hiszen nagyon fiatalon csupán 57 éves korában, tragikus körülmények között vesztette életét. Mint az utóbb kiderült harmadik férje Germán Tibor orvos gyilkolta meg a művésznőt, majd ő is öngyilkos lett.

Kétségtelen, hogy imádták a férfiak, és természetesen ő pedig szeretett lubickolni az erősebbik nem tagjai között. Első házasságát 1920. augusztus 2-án kötötte egy nála kilenc évvel idősebb férfival, Vajda János Ödönnel, aki akkoriban jól menő ügyvédként dolgozott. Ám a kritikus hetedik év az ő kapcsolatukat is megviselte, 1927-ben elváltak. Gizi ezután boldogan élte a csinos, szingli színésznők budapesti életét, majd két évvel a válás után megérkezett egy új szerelem, sőt, még abban az évben 1929. március 12-én hozzáment Paupera Ferenc országgyűlési képviselőhöz, aki a Földhitelbank vezérigazgatója is volt. Házasságuk akkor romlott el, amikor a férfi anyagilag csődöt jelentett. Hiába akarták helyrehozni a kapcsolatot, menthetetlenné vált, ezért 1932-ben Gizi benyújtotta a válókeresetet.

Forrás: Fortepan

Ezek után évekig párkapcsolat nélkül élt, de soha nem volt egyedül. A második világháború idején a mai Bajor Gizi Színészmúzeummá alakított villájában élt, ahol rendszeresen zsidókat bújtatott. Így ismerte meg harmadik és egyben utolsó férjét, akivel szó szerint végzetes szerelembe esett, hiszen együtt léptek át a túlvilágba is.

Germán Tibor fül-orr-gégész specialista volt, és mivel felesége az ötvenes évei második felében megsüketült az egyik fülére, ő lett Gizi kezelőorvosa is. A színésznőt még ez a kellemetlen állapot sem tudta megakadályozni abban, hogy színpadra álljon. Félig süketen is magabiztosan játszott a színpadon, hiszen egész életében ott érezte a legboldogabbnak magát. Mai napig nem derült ki az, hogy mi volt Bajor Gizi halálának a valódi oka, de egy biztos, saját férje oltotta ki a korszak legragyogóbb színésznőjének az életét.

Az együtt töltött éveik alatt Germánt teljesen megőrjítette felesége hanyatló egészségügyi állapota, ezért 1951-ben attól félve, hogy feleségének az agydaganattal is szembe kell néznie úgy döntött, hogy megöli őt, majd magával is végez.

Ekkor már maga a professzor sem volt teljesen egészséges, hiszen mint az utóbb kiderült súlyos agykéregsorvadásban szenvedett, ami mentális zavarokat okozott neki. Talán ez magyarázza meg azt a tettét, hogy a végzetes nap reggelén nem a szokásos vitamininjekciót adta be imádott feleségének, hanem egy halálos adag morfiumot, majd önmagával is végzett.

Egyes feltételezés szerint a férfi azért vetett véget felesége szenvedéseinek, mert már súlyos agydaganat kínozta. Bármi legyen is az igazság 1951-ben a korszak legnagyobb színésznőjétől kellett elbúcsúznunk.

Tragédiába torkolló életéből 2011-ben Ármány és szerelem Anno 1951 címmel tévéfilm is készült.

Nyitókép: Fortepan

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.